Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KD-55XH9096 - pobór mocy

profile.country.PL.title
bogdgob
Użytkownik

KD-55XH9096 - pobór mocy

Witam,

Dotychczas pisałem o problemach a dziś optymistycznie:

Zmierzyłem pobór mocy przy pomocy prostym urządzeniem (DGM PP-W162) w następujących sytuacjach:

- wyświetlanie obrazu z dekodera Orange Sagemcom WHD 80 (NIE 4K) zaleznie od jasności / głośności: 60-80W

- wyłączony telewizor - pierwsze minuty: 13-15W

- wyłączony telewizor - po kilku minutach: 0W (0W nie jest wartością realną bo jest poniżej czułości miernika).

AKTUALIZACJA z 2020-12-14 (szczegóły we wpisie z 2020-12-14): pobór mocy w stanie wyłączenia jest dość zmienny - średnia moc pobierania przy włączonym WiFi to ok. 6W vs zadeklarowana przez Sony podczas uzywania WiFi - 2W

bogdgob_0-1607951596600.png

30 ODPOW. 30
profile.country.PL.title
bogdgob
Użytkownik

Dzis wgrałem nowy soft (zwlekalem od jakiegos czasu wiec pewnie nie jest juz taki nowy) - jak bede miał chwile to porownam.

profile.country.PL.title
bogdgob
Użytkownik

Wgrałem najnowsza wersje jaka jest dziś tj. 28.12.2021.

Przez jakieś 45min zbierałem dane o poborze mocy co 15 sek.

Cały czas pobór mocy rzeczywistej (miernik kalibrowałem na znanym obciążeniu rzeczywistym)) utrzymywał się na poziomie 13-14W.

Wiec lepiej nie jest jak na razie.

profile.country.PL.title
bogdgob
Użytkownik

Otwarłem oficjane zgłoszenie w SONY - może coś nam doradza w temacie.

Ja mam włączone WiFi cały czas - deklarowany oficjalnie pobór to 2W.
Rok temu obserwoałem sredni pobór ok. 6W. Teraz jest ponad 13W (moze sie jeszcze zmniejszy - trudno powiedziec bo zycie wewnetrzne tego TV nie jest jasne).

profile.country.PL.title
SLAWMOR-1961.
Użytkownik

Jako "stary" energetyk mam listwy zasilające sprzęty z indywidualnymi wyłącznikami.To co w danej chwili zbędne zostaje wyłączone.Problem zużycia energii rozwiązany.W skali roku zostaje nieco grosza na inne wydatki.

profile.country.PL.title
bogdgob
Użytkownik

Jako "stary" elektronik/informatyk podłączyłem listwę z telewizorem / dekoderem, przez gniazdko sterowane przez WiFi o znikomym poborze mocy i załączam je z komórki;)

profile.country.PL.title
kenczorf
Poszukiwacz

@bogdgob jaka odpowiedź serwisu? Mój 75xh9096 też się często wybudza pobierając sporo, jak na nic nie robienie prądu..

profile.country.PL.title
bogdgob
Użytkownik

Odpowiedzieli mi, że niedokładny sprzęt mam, że mierzyli leps,ym miernikiem.

Jako, że od kiku lat uzywam gniazdka sterowanego z mojego HA przestałem się tym interesować. 

profile.country.PL.title
kenczorf
Poszukiwacz

Ja do tej pory korzystałem z gniazdka, ale z racji, ze przestałem korzystać z dekodera nc+ , chciałem przestać rozłączać TV co wieczór szczególnie, ze później dlugo czeka sie na listę programów w guide 

profile.country.PL.title
bogdgob
Użytkownik

Dlugo startuje również dekoder orange u mnie. Poza tym trzeba uważać jak się robi aktualizacją oprogramowania po wyłączeniu tv. No ale cóż. Można też nic nie robić. Może najnowszy soft jest lepszy, nie robiłem pomiarów.

profile.country.PL.title
kenczorf
Poszukiwacz

Jak wspomniałem mam gniazdka wifi chociaż one nie pokazują mi godzinowego a tylko chwilowe zużycie. Ale mam też również dwukierunkowy licznik z podglądem w rozdzielnicy i z obserwacji wiem, ze w nocy na fazie na której jest TV mam zużycie od 27 do 28.2W gdy jest on wyłączony z prądu.

Generalnie po wyłączeniu z pilota TV pobiera mi ok 20W. Wczoraj wyłączałem kilka ustawien, ale takich których braku w ogóle nie odczuwam.  Nie pamiętam nawet od czego one były. 

W nocy pobór wzrósł o ok 1W czyli od 28.3 do 28.9W w stosunku do TV wypiętego z gniazdka. 

Wybudzenie nastąpiło o 00:09 gdzie pobór wzrósł do 47W czyli tyle ile TV pobiera jak jest wybudzony, a o 00:18 wylaczyl sie juz na całą noc. 

Zobaczyny jutro, ale chyba mamy jakiś sukces