anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A6000 + navigator x2 + move x

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
bmarchwicki
Poszukiwacz

A6000 + navigator x2 + move x

Dzień Dobry,

zestaw jak w temacie i teraz problem. Komunikacja między wyzwalaczem a lampą jest - błyska testowo za każdym razem. Po podłączeniu do aparatu błyska jak chce. Nie mogę znaleźć zależności. Druga sprawa, że jak już błyskato się musi mocno zastanowić. Ponieważ jest to mój, prawie, pierwszy kontakt z oświetleniem studyjnym, prosze bardziej doświadczonych fotografów o pomoc. Oby to była jakaś pierdoła w ustawieniach a nie problem techniczny z aparatem. Z góry dziękuję za pomoc.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Jak na innym aparacie działa to z Twoim jest coś nie tak. Zrób reset ustawien do fabrycznych i przeczyść styki w stopce w aparacie jak nie pomoże to chyba serwis tylko jest w stanie zdiagnozować problem.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 ODPOW. 11
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Co to znaczy błyska jak chce? Napisz co masz ustawione w aparacie co na radiówce i co na lampie. 

Ja używam najtańszych chińskich radiówek i lampy błyskały z nex-6, a teraz z a6300 bez żadnego problemu i to bez przestawiania czegokolwiek w aparacie. 

profile.country.PL.title
bmarchwicki
Poszukiwacz

Już tłumaczę. Mam ustawiny na manualu. Ten sam kadr - nic nie zmieniam. Naciskam spust aparatu i lampa strzela. Naciskam drugi raz spust i już lampa nie błyska. Za trzecim razem długo się zastanawia i dopiero błyska. 

Tak to mniej więcej wygląda. Mam nadzieję, że wyjaśniłem w miarę dokładnie o co mi chodzi. W samym aparacie nie ustawiałem nic "pod lampę" - podłączyłem wyzwalacz i tyle.

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

W instrukcji obsługi, w przypadku problemów z komunikacją, zalecają zmienić kanał. Sugerują również, że zakłócenia mogą być spowodowane WiFi lub innymi urządzeniami elektronicznymi.
profile.country.PL.title
bmarchwicki
Poszukiwacz

kanały zmieniałem, ale o wifi nie wiedziałem. Wyłącze i zobaczę dzięki.

edit

ciągle nie działa tak jak powinno. Wygląda na problem komunikacyjny wyzwalacza z aparatem. Podłączyłem do aparatu lampę zewnętrzną i wszystko działa tak jak powinno. Reklamuję sam wyzwalacz. No chyba, że w międzyczasie ktoś coś mądrego mi powie i zacznie działać :slight_smile:

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Ja to widzę tak chcesz robić fotki na pełnej mocy  seriami i zwyczajnie lampy nie nadążają się naładować. 

profile.country.PL.title
bmarchwicki
Poszukiwacz

zdecydowanie nie. 

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Piszesz, że robisz 3 zdjęcia jeden po drugim pierwsze błyska i jest ok drugie nie błyska, a przy trzecim jest opóźnienie błysku. U mnie tak się robi jak lampy nie są gotowe do kolejnego błysku. 

Jedyne co mogę Ci w tej sytuacji polecić, to wycieczka do sklepu i albo reklamacja albo spr drugiego egzemplarza lampa i wyzwalaczy.

profile.country.PL.title
bmarchwicki
Poszukiwacz

Dokładnie tak robie - reklamacja. Dam znać jak sprawa się zakończyła. Dzięki.

profile.country.PL.title
bmarchwicki
Poszukiwacz

Temat wraca :slight_smile: i chyba jest coś w tym co pisałeś. Sprawdziłem wyzwalacz z innym aparatem a6000 i wszystko śmiga jak powinno. Czyli wiem już, że problemem nie jest wyzwalacz. Ikona ładownia lampy faktycznie cały czas miga, ale mam ustawioną lampę na najmniejszą moc i zdjęcia są pojedyncze. Gdzie popełniam błąd?