Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich,
jestem następną osobą która stoi przed dylematem co kupić A6500 czy A6400. Aparat był by wykorzystywany do wszystkiego, zdjęcia, filmy (100%-wy amator) + zdjęcia produktowe. Przeglądam neta i mam mętlik w głowie odnośnie stabilizacji która lepsza czy w body czy w obiektywie. Brak tak naprawdę jednoznacznej odpowiedzi. Nigdzie nikt nie pokazał jak to jest z ta stabilizacją, chętnie zobaczył bym test jak zachowyje sie A6500 z włączona stabilizacja w body, a wyłaczona w obiektywie i odwrotnie. Dużo by mi to powiedziało.A6400 kusi focus, a w A6500 stabilizacja(mętlik), A6400 nie przegrzewa się, A6500 podobno tak (nowy soft to już poprawił). W planach pewnie będzie zakup gimbala do rejestrowania filmów bardziej ambitnych. Czy jest szansa że będzie aktualizacja w A6500 poprawiajaca jasnośc ekranu przy filmowaniu w 4K?, a może też zaktualizują focusa (oko) który jest w A6400 . Różnica w cenie zakupu, jest i nie jest.Może A6500 z rynku wtórnego .
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Wybór padł na A6500, stabilizacja wzieła górę. Przeprowadziłem szybki test z obiektywem sony 4/18-105, obraz w 6500 dużo dużo stabliniejszy niz w 6400, a obiektyw jest stabilizowany. Matryca jest ta sama w obu. Jako że będe bardziej focił pewnie to będzie 70% stwierdziłem ze A6500 bardziej będzie do mnie pasował, pewnie przy innej odwrotnej proporcji brał bym A6400. Focus w A6500 tez jest diabelnie szybki, ta róznica 0,03s myślę że jest dla zdjec nie odczuwalne, przy filmowaniu może. Focus na oko ok, ale to do filmowania, a stabilizacja w korpusie i obiektywie bezbłedna.
Ale sie rozpisaliście!!! Czy ta społecznośc jeszcze żyje??
Dzieki za odpowiedzi 😞
K.
Nie radzę kupować Sony A6400,nie tylko z powodu braku stabilizacji, ale fatalnej pracy na czułościach powyżej 100ASA. Mam dwa body A6500 , aby w terenie nie wymieniać obiektywu. Nie mam obiektywu zoom interesuje mnie tylko najwyższa jakość. Stabilizacja w body A6500 współpracuje ze stabilizacją w obiektywie. Pozdrawiam
Najpierw odniose się do postu autora. Stabilizacja w obiektywie współpracuje ze stabilizacja w korpusie. Piszesz, że będziesz używał gimbala, w takiej sytuacji stabilizacja w korpusie jest zbędna. AF w 6400 jest kosmiczny, nie jestem pewny, ale matryca też jest nowsza niż w 6300/6500. Ja jeśli miałbym kupować nowy aparat (mam 6300), to wybrałbym 6400. Obiektywy z systemu w większości mają stabilizację i wg mnie ona w zupełności wystarcza, za to diabelnie szybkiego i sprawnego AF nic nie zastąpi.
Nawiązując do wypowiedzi Norkrysa skąd Ci się wzięła fatalna jakość powyżej iso100? Pytam, bo robiłem zdjęcia i a6500 i a6400 mam a6300 i wg mnie na iso100 te aparaty są nie do odróżnienia, a na iso powyżej 3200 wygrywa jednak najnowszy produkt, czyli 6400...
Jeśli potrzebujesz mieć stabilizację - a6500. Wszystko inne przemawia za a6400 i ten aparat bezapelacyjnie bym brał.
EDIT: Do a6500 nie spodziewałbym się aktualizacji bo tam jest słabszy procesor i raczej nie będzie tego co w a6400.
Pozdrawiam!
Wybór padł na A6500, stabilizacja wzieła górę. Przeprowadziłem szybki test z obiektywem sony 4/18-105, obraz w 6500 dużo dużo stabliniejszy niz w 6400, a obiektyw jest stabilizowany. Matryca jest ta sama w obu. Jako że będe bardziej focił pewnie to będzie 70% stwierdziłem ze A6500 bardziej będzie do mnie pasował, pewnie przy innej odwrotnej proporcji brał bym A6400. Focus w A6500 tez jest diabelnie szybki, ta róznica 0,03s myślę że jest dla zdjec nie odczuwalne, przy filmowaniu może. Focus na oko ok, ale to do filmowania, a stabilizacja w korpusie i obiektywie bezbłedna.
@warmik napisał(a):
Wybór padł na A6500, stabilizacja wzieła górę.
Gratulacje! Zachęcam do dzielenia się swoimi zdjęciami na forum, a także uczestniczenie w naszych konkursach. Np tutaj https://community.sony.pl/t5/konkursy/konkurs-fotograficzny-szalenstwo/ba-p/2613706