anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A7RIII czy A9? Mam dylemat

profile.country.PL.title
tomek-kamerzysta
Poszukiwacz

A7RIII czy A9? Mam dylemat

A7RIII czy A9? Mam dylemat. Chciałbym do ślubów. W A7RII większa matryca, to i więcej możliwości kadrowania, ale a9 lepszy AF. Może ktoś też miał taki dylemat 🙂
5 ODPOW. 5
profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Podejdź do tematu praktycznie. Na czym bardziej ci zależy, co ci ułatwi i usprawni pracę? Czy rzeczywiście potrzebujesz 42 MP? Czy twój komputer uciągnie obróbkę RAWów z R-ki? Czy 10 kl/s wystarczy, czy 20 kl/s będzie lepsze? Czy wielkość buforu w A7R jest wystarczająca, czy może do twoich celów lepiej mieć bufor na 240 rawów?

Porównaj sobie parametry obu aparatów i podziel je na 3 grupy – co aparat musi posiadać, co może ale nie jest konieczne i to co jest ci niepotrzebne lub ma niewielkie znaczenie.
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Ja dodam jeszcze, że A9 radzi sobie zdecydowanie lepiej z paskami na zdjęciach związanymi z użyciem trybu cichego (migawka elektroniczna) w świetle ledowym lub świetlówkowym. Jak masz fundusze na a9 i masz jakiś zapasowy aparat  (jedna puszka na śluby to jak chodzenie po cienkim lodzie :wink: ), to ja bym się nie zastanawiał tylko brał a9 :slight_smile:

profile.country.PL.title
tomek-kamerzysta
Poszukiwacz

W tej chwili mam dwie puszki A7III. No nic muszę przemyśleć, czy to A9. W R-ce kusi mnie te 42mln, duży zapas w kadrowaniu 🙂
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

W moim odczuciu a7III jest szybsza od R-ki. Tak zupełnie szczerze, wg. mnie do kadrowania matryca z a7III spokojnie wystarcza przecież zdjęcia oddaje sie max w 4k (chyba, że oddajesz w pełnej rozdzielczości, ale wiem, że raczej oddaje się pomniejszone zdjęcia). Ja na Twoim miejscu przeczekałbym ten sezon z tym co masz i za rok na wiosnę pomyślał nad zmianami (może wyjdzie a7rIV z dużo szybszym AF albo a9II zawsze to będzie większy skok technologiczny niż teraz).

profile.country.PL.title
tomek-kamerzysta
Poszukiwacz

Chyba masz rację. Poczekam jeszcze, zobaczę co przyniesie przyszły rok 🙂 Na tą chwilę mam na czym pracować 🙂