Podziel się wrażeniami!
W dotychczas używanym aparacie przy ustawionej przysłonie w trybie A , mogłem dodatkowo ustawić najdłuższy czas migawki. ISO i migawka zmieniały się automatycznie. Szukam i nie mogę znalezć takiej możliwości A7R3.
Cześć!
Funkcja, o którą pytasz ukryła się tutaj:
Dziękuję za odpowiedz, mam wrażenie że to działa w r3 odwrotnie niż to czego szukam. W starym moim aparacie przy ustawieniu w trybie A najdłuższego czasu np. na 1/125 s. , migawka przyjmuje wartości krótsze niż 1/125 (np. 1/250, 1/500) . W najgorszym przypadku nie będzie dłuższa niż 1/125. Natomiast w R3, po ustawieniu Min.s.mig.ISO AUTO np. na 1/125 , nie będzie krótsza czyli np 1/250, 1/500. Tylko przy małym świetle przyjmie wartości np. 1/50, 1/25. No tak mi to wygląda.
Skoro aparat dobiera czasy dłuższe od ustawień minimalnego czasu, znaczy że jest po prostu za ciemno (ewentualnie ustawienia granicznej czułości działania AutoISO są zbyt niskie.
W momencie gdy wartość ISO osiągnie max ustawiony w opcjach AutoISO (czyli ten "najgorszy przypadek"), aparat nie trzyma już zadanego minimalnego czasu, tylko wydłuża go by uzyskać poprawną ekspozycję. Odbywa się to tak samo jak np. w aparatach Nikona.