anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Dylemat Sony rx100 V / Sony a6300 - do nagrywania

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
sauce7
Nowicjusz

Dylemat Sony rx100 V / Sony a6300 - do nagrywania

Witam

Potrzebuję porady od Szanownych Kolegów i Koleżanek. Chciałbym kupić w najbliższym czasie aparat głównie do nagrywania i myślałem o Sony rx100 V ale ostatnimi czasu moje myśli zaczęły również krążyć wokół Sony a6300. Moje główne priorytety to długość nagrania (filmy ok 20-30 minut - podobno rx100 nagrywa 20 min, a a6300 do 30 minut, więc drugi wypada lepiej, choć słyszałem opinie, że po 15 minutach występuje komunikat o przegrzewaniu, ktoś może się wypowiedzieć w tej kwestii? ). Druga sprawa to af. Chciałbym aby było możliwie cichy - najlepiej bezgłośny, bo zdarza mi się nagrywać w studyjnych warunkach z bardzo czułym mikrofonem, który wyłapał by hałas af. Czy w a6300 słychać af? W rx100 podobno nie - to również bardzo istotne dla mnie ale przed zakupem również fajnie byłoby aby ktoś to potwierdził. W rx100 jaśniejszy obiektyw niż w 6300 z kitem choć znów podobno 6300 lepiej radzi sobie przy słabym świetle (niby mniej szumi... oczywiście mówię tu o minimalnym iso tylko mało światła).  Kolejna sprawa to fakt, że rx100 ma uchylny ekranik idealny do vlogów, w 6300 tylko góra/dół... Bateria podobno ciut lepsza w 6300 i aparat z kitem wychodzi sporo taniej z obecnym cashbackiem niż rx100 V.. bądź tu mądry ;(

Na 4k specjalnie mi nie zależy, bo wystarczy mi full hd w 30 klatkach na dobrą sprawę. Nie zależy mi również na wymiennych szkłach. Kit w zupełności wystarczy. Chciałbym tylko dobrze wydać pieniądze. Czytam te wszystkie opinie w necie, ale bardziej zależałoby mi na opinii osoby, która miała podobny dylemat lub która miała oba aparaty w dłoniach. Bardzo proszę o pomoc i sugestie.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Witaj, rx100 to bardzo fajny aparacik, jest mały więc zawsze możesz mieć go w kieszeni, ale nie ma róży bez kolców. rx100 ma fizycznie mniejszą matrycę niż a6300, a to wpływa bezpośrednio na jakość obrazka (filmu), dochodzi lepszy AF w a6300 (subiektywna ocena), noi w przypadku bezlusterkowca jest możliwość dokupienia obiektywów.

Jeśli chodzi o hałas, to w przypadku a6300 wszystko zależy od obiektywu jedne są ciche inne słychać na nagraniach.

Ujmę to tak, jeśli planujesz poważniejszą zabawe z filmowaniem, to a6300 będzie bardziej rozwojową opcją, jeśli kręcisz krótkie filmiki na YT, to jednak rx100 będzie wygodniejszy, bo zawsze będzie z Tobą (w kieszeni spodni, czy kurtki), a jakość nagrań będzie w zupełności wystarczająca na YT.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

2 ODPOW. 2
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Witaj, rx100 to bardzo fajny aparacik, jest mały więc zawsze możesz mieć go w kieszeni, ale nie ma róży bez kolców. rx100 ma fizycznie mniejszą matrycę niż a6300, a to wpływa bezpośrednio na jakość obrazka (filmu), dochodzi lepszy AF w a6300 (subiektywna ocena), noi w przypadku bezlusterkowca jest możliwość dokupienia obiektywów.

Jeśli chodzi o hałas, to w przypadku a6300 wszystko zależy od obiektywu jedne są ciche inne słychać na nagraniach.

Ujmę to tak, jeśli planujesz poważniejszą zabawe z filmowaniem, to a6300 będzie bardziej rozwojową opcją, jeśli kręcisz krótkie filmiki na YT, to jednak rx100 będzie wygodniejszy, bo zawsze będzie z Tobą (w kieszeni spodni, czy kurtki), a jakość nagrań będzie w zupełności wystarczająca na YT.

profile.country.PL.title
sauce7
Nowicjusz

Dziękuję pięknie za szybką odpowiedź. Właśnie nie planowałem za bardzo rozbudowy szklarni, chciałem tylko jeden obiektyw na stałe i główny cel to nagrywania. Ale zdaje sobie sprawę, że rx100 mniejszy i bardziej mobilny. Z tego co robiłem rekonesans to chyba faktycznie lepiej brać 6300. Długość nagrania, ciut mniejsze szumy, mniejsze przegrzewanie i lepszy czas pracy na baterii to plusy których nie można bagatelizować. Podobno ani rx100 ani a6300 z kitem nie hałasuje, także też moje obawy mniej więcej się rozmyły :slight_smile: