Podziel się wrażeniami!
Witam,
mam pytanie odnośnie filmowania sony a99II. Od zawsze filmowałem canonami i tam bez problemu mogłem filmować w ustawieniach manualnych w pełnym zakresie (przysłona, czas naświetlania oraz ISO), w sony nie mogę tego rozgryźć bo co bym nie ustawił to zawsze ustawienia są dobierane automatycznie. Dodatkowo co oznacza zebra (70,80,90) Jest to dla mnie trochę nowość> fakt nagrywa pięknie, ale kompletnie nei mogę zapanować nad ustawieniami. Próbowałem nawet w manualnym ostrzeniu i nadal to samo.
Cześć!
Mógłbyś podać ustawienia aparatu z jakimi nagrywasz wideo?
Co do zebry - słuzy ona do pokazania prześwietlonych części kadru
Pozdrowienia!
Tak, orientuję się co to zebra, ale tych wartości nie mogłem rozgryźć.
W pierwszej kolejności ustawiłem apartat w pozycji M i tak próbowałem nagrywać.
Poźniej próbowałem przełączyć na tryb filmowy, ale tam też w nic nie mogłem ingerować.
@rico89 napisał(a):
Poźniej próbowałem przełączyć na tryb filmowy, ale tam też w nic nie mogłem ingerować.
Hmm.
Odnosze wrażenie, że nie zerknąłeś do instrukcji aparatu. Mając przyzwyczajenia z innego systemu nie zawsze będzie to działać tak samo na innym sprzęcie.
Istnieje możliwość wyboru trybu ekspozycji w przypadku filmowania lub rejestrowania w zwolnionym/szybkim tempie. W przypadku rejestrowania w zwolnionym/szybkim tempie, ustawienie i szybkość odtwarzania można zmienić poleceniem [Ust. zwol. i szyb.].
Z funkcji autofokusu można korzystać tylko przy ustawionym trybie rejestrowania obrazu [Program Auto]. W takim przypadku, wartość przysłony jest zablokowana na poziomie F3.5 (gdy minimalna wartość F obiektywu wynosi F3.5 lub więcej, wartość przysłony jest ustawiana na poziomie minimalnej wartości F).
Zachęcam do zerknięcia do przewodnika pomocniczego a99II - http://helpguide.sony.net/ilc/1630/v1/pl/index.html. Znajdziesz tu szerszy opis poszczególnych opcji dostępnych w menu wraz z wyjaśnieniem co i jak w danym trybie działa.
Pozdrowienia
Czytałem instrukcję, ale być może nie dokładnie Dziś wieczorem sprawdzę Twoje cenne rady i napiszę jak mi poszło Dzięki wielkie
Po prostu wyłącz autofocus-pojawi się wtedy możliwość manualnego ustawiania parametrów ekspozycji
Właśnie problem z tym, ze chciałbym zmieniać ustawienia z autofocusem jak to jest w canonie, ale nie wiem czy jest w ogóle taka możliwość
nie