- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
KABEL USB
Witam, Czy może komuś z was udało się podłączyć inny kabel USB do aparatu celem zrzucenia fot, na kompa >???
Zagubiłem oryginalny kabel i szukam zamiennika. Dzięki z góry za podpowiedź.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Kup czytnik kart i zapomnisz o kablu w ogóle
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Pasuje każdy kabel USB - USB"A" (tylko obie końcówki męskie).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
ufosan napisał(a):
Pasuje każdy kabel USB - USB"A" (tylko obie końcówki męskie).
Życzę Ci powodzenia z takim zestawem!
Czy nie zauważyłeś, że w aparacie nie zmieścisz standardowej wtyczki USB :smileyquestion:
Chyba nie doczytałeś do końca o co pytał w pierwszym poście kamikadze.
W Alfach jest gniazdo Micro USB i właśnie przejściówkę USB->MicroUSB trzeba kupić, co wcale nie jest łatwe.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Lajam o jakich trudnościach mówisz?
W kablach USB występują ich trzy rodzaje:
- USB (standard) - USB (standard);
- USB (standard) - USB"B" (typ B, inaczej miniUSB);
- USB (standard) - USB"A" (typ A, inaczej microUSB).
Kabelki do dostania w każdym większym sklepie komputerowym, jeśli nie na bieżąco, to na zamówienie w cenie od kilku do kilkunastu złociszów.
Ponadto kabelki takowe są na wyposażeniu seryjnym urzędzeń peryferyjnych typu zewnętrzne dyski twarde, itp. w zależności od modelu końcówki typu A lub B.
PS. Czy ja mówiłem o zmieszczeniu w aparacie wtyczki standard USB?
Pozdrowionka!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
ufosan napisał(a):
PS. Czy ja mówiłem o zmieszczeniu w aparacie wtyczki standard USB?
Pozdrowionka!
Nadal twierdzę, że dokupienie kabla do Sony Alfa JEST PROBLEMEM ze względu na wtyczkę jaką wkładasz do aparatu. I bynajmniej nie jest to wtyczka typu standard, a MINI.
Dla mnie nie ma osobnej kategorii "standard" - wśród wtyczek typu standard mamy dwie: A i B.
Potem jest kategoria MINI - wśród nich mini USB i micro USB.
A w ogóle spójrz na obrazek...
Od lewej: micro USB, mini USB, Standard USB typ B, Standard USB typ A "żeński", Standard USB typ A "męski"
Pozdrawiam,
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Lajamku naprawdę nie ma problemu Najpierw szukałem na giełdzie foto i tu była kicha. Ale poszedłem na giełdę komputerową i pan przegrzebał kartonik i wyciągnął , kosztowało mnie to 7 zeta. Wtyczek o podobnym kształcie jest z 8 więc warto jest mieć przy sobie oryginał, bo znajomy kupił ze trzy zanim trafił na ten właściwy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki SZFENDAK!
Wiem tak samo jak Ty, że kupienie TEGO kabelka nie jest problemem, ale Lajam twierdzi z uporem godnym lepszej sprawy, że jest to wielki problem.
Problem może i faktycznie jest, jeśli się szuka w sklepach foto, na giełdach foto lub innych tym podobnych miejscach.
Tak jak wspomniałeś nie ma problemu z dostaniem go (kabelka) w prawie każdym sklepie komputerowym (o czym wspomniałem kilka postów wcześniej), lub na każdej giełdzie koputerowej.
Pozdrowionka dla wszystkich i więcej pokory bracia
.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
ufosan napisał(a):
Wiem tak samo jak Ty, że kupienie TEGO kabelka nie jest problemem, ale Lajam twierdzi z uporem godnym lepszej sprawy, że jest to wielki problem.
Coś oczywistego dla kogoś kto wie, nie jest równie oczywiste dla tych co nie wiedzą
Nie mówię, że jest to wielki problem. Niemniej upierać się będę, że nie jest to towar, który wala się w każdym sklepie na półkach :smileyhappy:
Cała sprawa "trudności" wyszła z tego, iż napisałeś że wystarczy kupić kabel Standard USB (cokolwiek to jest) -> USB typu A "męski". Napisałeś to na forum foto, gdzie ktoś opacznie może wziąć sobie taką radę do serca, iść do sklepu i otrzymawszy taki kabel, rozczarować się że "to nie to". Zależy mi na tym aby udzielać w miarę precyzyjnej informacji.
Tylko dodam, że dziś, z ciekawości, podczas zakupów świątecznych sprawdzałem w Saturnie, Media Markt, Vobisie, Komputroniku....i właściwego kabla nie mieli :smileyhappy:
Większość ludzi bawiących się w amatorską fotografię nie pojedzie na giełdę komputerową szukać kabla do aparatu, gdyż nie bardzo się orientuje, że to kabel USB i że zdecydowanie łatwiej kupić taki kabel na giełdzie. Druga sprawa to - nie oszukujmy się.... giełdy komputerowe, to raczej nie jest powszechne zjawisko w każdej miejscowości
Tak czy siak sprawę kabla mamy chyba załatwioną i nie ma sensu się więcej "przepychać" :smileyhappy:
wracając do pierwszego posta jaki napisałem...czytnik kart jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem, które załatwia problem kabla raz na zawsze.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Lajam jestem całym sercem ZA !
Pax Bracia i Siostry, pax między wyznawcami tegoż FORUM !