Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie,
stoję przed zakupem lampy oraz dodatkowego obiektywu do mojego sony 99II. Mam obecnie tamrona 28-75 2.8 i niestety na 2.8 strasznie mydli co w sumie mnie nie dziwi. fotografuje chrzty i wesela. Wcześniej zastanawiałem się nad czymś szerszym jak tamron 15-30 2.8, sigmą 35 1.4, jakimś obiektywem 24-70 ale z lepszą jakoscią niż mój tamron, może jakaś 85 oraz czymś dłuższym jak 135 1.8 zeiss, ale różnie o nim piszą jeżeli chodzi o reportaże. Najbardziej zastanawiam się nad 35 1.4 gdyż jest trochę szersza i idzie nią zrobić wszystko gdyby zawiódł mój tamron. Chciałbym poradzić się osób bardziej doświadczonych. Jeżeli chodzi o lampę to posiadam sony hvl 42, chcę kupić zapasową i zastanawiam się nad sony 43M oraz HVL 60, czy jest między nimi kolosalna różnica?
Pozdrawiam
Nie wiem skąd czerpiesz informacje, ale posiłkowanie się opiniami z Ceneo (w dodatku nie potwierdzonymi zakupem) to mało wiarygodne żródło. Kolejna sprawa - ludzie nie rozumieją, że w lampie grzeją się akumulatory, a nie sama lampa. Trudno zweryfikować stan tych ogniw zasilania u wypowiadających się osób.
Z drugiej strony jeśli ktoś musi używać pełnej mocy lampy i to 20 raz z rzędu to znaczy, że nie bardzo rozumie do czego służy lampa błyskowa lub zwyczajnie źle dobiera parametry naświetlania.
Oczywiście możesz kupić taniego chińczyka bez żadnych zabezpieczeń i strzelać aż się palnik stopi. To zawsze jest Twoja decyzja.
W sumie na taką odpowiedź czekałem Też mnie to trochę dziwiło, że tej klasy lampa, a tyle złych opini. Dobra przekonałeś mnie i zostaję przy niej
Przemyśl sobie wszystko. HVL60M to drogi sprzęt. To mocna lampa i ja nie zaprzeczam, że może pojawić się napis "OVERHEATED". Wszystko zależy od sposobu wykorzystania sprzętu. Jeśli zamierzasz dużo błyskać, warto zainwestować w zewnętrzne zasilanie. Ewentualnie jak nie lubisz plątaniny kabli, mając tak świetny aparat jak 99II, możesz bez żadnych problemów podnieść ISO do 3200 w ciemnym pomieszczeniu, a nie sztywno trzymać się np. ISO 100 i katować lampy by błyskała cały czas praktycznie pełną mocą.
Bo lampą się doświetla, a nie oświetla.
Pozdrawiam
Tu masz rację i w fotografii siedzę już trochę czasu. Wiem jak używać lampy, ale często opinie innych rozkładają mnie na łopatki Dzięki jeszcze raz za poświęcony czas i cene rady
Mam Qantum 60 i sony hvl60 ,tamrona 28,75 i tamrony 15-30 i 24-70 Lampa jak najbardziej HVL60 I Tamron 24-70 f2,8 z takim zestawem na reportaż bez problemu .w ostatnie upały lampa w trybie HSS i nigdy jeszcze mi się nie zagotowała (komunia) Tamron 28-75f2,8 taki sobie do a99II (srubokręt )
Lampa już akupiona i po wielu dyskusjach zakupiłem 43 M i jest super
Jeżeli chodzi o obiektyw to bije się z myślami, czy ten Tamron 24-70 jest porównywalny z zeiss 24-70 ssm II.
I jeszcze jedno jak sprawuje się ten szeroki tamron 15-30?
Raczej ciężkoTamrona porównać z AF-em w Zeiss-ie ,https://www.youtube.com/watch?v=c4Eb4RgKLE4
A co do 15-30 to bajka nie wiem co ci napisać https://www.youtube.com/watch?v=g9KIgsXQ0Ng
@Daro77 napisał(a):
Raczej ciężkoTamrona porównać z AF-em w Zeiss-ie
A dlaczego ciężko? Tamron począwszy od wersji z napędem USD nie ma się czego wstydzić.
Zeiss to głównie optyka, a mechanicznie pierwszy SSM nie był doskonały.
Mam na myśli AF hybrydowy który z Tamronem nie działa A tak to szkło na 5+