Podziel się wrażeniami!
Obietktyw SEL85F14G po podłączeniu do aparatu alfa 9 nie zadziałał. Jest zdefiniowany jako współpracujący w niepełnym zakresie. Aktualizacja oprogramowania aparatu nie dała pozytywnego rezultatu w tym zakresie. Próba aktualizacji oprogramowania obiektywu nie powiodła się ponieważ aparat "nie widzi" jego i jego wersji oprogramowania. Czy jest możliwy jeszcze jakiś ruch w zakresie ustawień czy może jakiś reset?
Witaj, bardzo dziwna sprawa, obiektyw wprawdzie wymaga aktualizacji w przypadku współpracy z a9, ale dotyczy to usprawnienia działania śledzenia AF w trybie zdjęć seryjnych.
Jeżeli aparat nie widzi obiektywu, to wydaje mi się dobrym pomysłem wizyta w Sony Center, albo innym stacjonarnym sklepie foto i sprawdzenie obiektywu na innym body (niekoniecznie a9), lub sprawdzenie innego 85/1,4 na Twojej a9. Jeśli obiektywu nie będą widziały inne body, to polecam CSI ewentualnie wymianę obiektywu w sklepie gdzie został zakupiony. W sytuacji gdy obiektyw będzie działał, a inny egzemplarz na a9 będzie sprawiał takie same problemy (zakładam, że inne obiektywy działają bez problemu), wydaje mi się, że coś musi być nie tak z softem...
Cześć,
A inne obiektywy działają z aparatem?
Jak objawia się ten problem z 85/1.4 GM?
Sprawdź wszystkie przełączniki na obiektywie. Być może coś zablokowało się np. Przy przełączniku AF/MF
A jak już sprawdziłeś wszystko to pozostaje reklamacja.