anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Opinia ostrości zdjęć z zestawu Sony a7 + SEL2870

profile.country.PL.title
bartek.dzik
Nowicjusz

Opinia ostrości zdjęć z zestawu Sony a7 + SEL2870

Cześć,

przesiadłem się z Canona 60D na sony a7 z kitowym/podstawowym obiektywem SEL2870 i mam wrażenie, że cały czas walczę z ostrością zdjęć, czego przy wcześniejszym zestawie nie musiałem robić. Czy mógłbym prosić o opinię na podstawie poniższego zdjęcia, czy mój zestaw powinien się zachowywać tak jak to widać na załączonym zdjęciu tzn. ostry jest tylko ścisły środek obrazu wszystko po bokach jest poruszone. Strasznie mnie to irytuje, ale może ten zestaw tak ma. Ewentualnie prośba o wskazówki jak można unikać tego zjawiska.

Sony a7 + SEL28-70; 28mm, f/11, 1/500s, ISO100Sony a7 + SEL28-70; 28mm, f/11, 1/500s, ISO100

4 ODPOW. 4
profile.country.PL.title
dzejket
Poszukiwacz

Myślę, że to kwestia dystorsji przy 28mm. Sam używam SEL2870, ten obiektyw tak ma przy tej ogniskowej. Sprawdź sobie ostrość na brzegach przy 50mm z podobnym kadrem - musisz odejść od sceny dużo dalej nestety...

profile.country.PL.title
bartek.dzik
Nowicjusz

Dzięki za odpowiedź. Przy dłuższych ogniskowych jest znacznie lepiej, celowo pytałem o tą najkrótszą, jednak czasem nie sposób przy krajobrazach zrobić konkretny kadr na innej ogniskowej. Te rozmycia szczególnie uciążliwe są przy panoramowaniu i automatycznym łączeniu zdjęć (wychodzi na przemian nieostre, ostre).  Porównując zdjęcia w internecie też miałem wrażenie, że ten model tak ma, ale wolałem się upewnić. Może uda się wymienić go na coś lepszego, szkoda tylko, że trudno o równie kompaktowy.

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Cześć, niestety żaden obiektyw nie jest jednakowo ostry w całym kadrze. Najostrzej jest zawsze w środku. Jedne obiektywy trzymają ostrość lepiej, inne gorzej. Ten, dla najkrótszej ogniskowej, wypada pod tym względem słabiej.

Poniżej zamieszczam wykres MTF tego obiektywu dla 28 mm, a także mapę ostrości obiektywu założonego na A6000 (źródło: DxOMark).

Zrzut ekranu 2018-03-26 o 17.42.43.png

Zrzut ekranu 2018-03-26 o 17.45.45.png

Zrzut ekranu 2018-03-26 o 17.46.19.png

profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

Panoramuj przy 70mm