annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

Sony a58

profile.country.PL.title
Iwona1989
Ontdekker

Sony a58

Witajcie, od niedawana jestem właścicielką a58, dużo fotografowałam telefonem więc postanowiłam po wielu latach zainwestować w aparat, dla wielu z Was pewnie to będzie głupie o co zapytam ale ja kompletnie sie nie znam, pierwszy raz mam do czynienia z lustrzanką, poszukuję obiektywu ponieważ na chwilę obecną mam tylko kit i często widzę adaptery i tu moje pytanie : do czego służy ten adapter? Czy do tego można przymocować obiektyw Nikona, Canona?

Z góry dziękuję za odpowiedź. 

1 ANTWOORD 1
profile.country.PL.title
piotruso
Fan

Adapter pozwala na podłączenie obiektywu innego systemu do naszego aparatu. Kiedyś najpopularniejsze były adaptery umożliwiające podłączenie obiektywu z gwintem M42 do lustrzanki. Obecnie, w dobie rozwoju bezlusterkowców ze względu na ich konstrukcję można do nich podpinać praktycznie każdy obiektyw (każdego systemu). Stąd moda i wysyp konwerterów i przejściówek to umożliwiających.

Każda firma produkująca korpusy stworzyła swój system ustawiania ostrości i sterowania przysłoną, i nie bardzo chcą udostępniać opracowania elektroniki firmom trzecim (chodzi o to by tylko wybrani, Ci, którzy opłacili dostęp do praw mogli produkować w pełni działające obiektywy). Dlatego nawet jak powstają przejściówki to najczęściej nie wspierają eletroniki wobec czego nie ma sterowania mechanizmami przysłony i autofokusa.

Najpopularniejszą przejściówką do lustrzanki jest przejściówka umożliwiająca podpięcie obiektywów z mocowaniem gwintowym M42. Ale sterowanie przysłoną odbywa się za pomocą pierścienia na obiektywie, podobnie ostrość ustawia się manualnie (te obiektywy nie miały AF). Coś kiedyś łyszałem o adapterach umożliwiających podpięcie szkieł Canona czy Nikona ale nie ma możliwości sterowania przysłoną (w Canonie przysłona jest sterowana elektronicznie, w niektórych Nikonach podobnie), AF manualnie. 

A co było przyczyną stosowania szkieł przez przejściówkę? Cena i unikalne właściwości szkieł, szczególnie radzieckich i NRD-owskich, tych M42. A jakie są trudności w stosowaniu szkieł przez przejściówkę? Brak sterowania elektroniką (nie ma autofokusa i jego wspomagania ani sterowania przysłoną, pomiar światła przez aparat tylko przy roboczej przysłonie), ciemne, gładkie matówki utrudniające manualne ostrzenie.

W tej chwili, w dobie powszechnej dostępności do wszelakich szkieł stosowanie obiektywów przez przejściówkę polecam tylko zapaleńcom szukającym "innych" obrazków.