anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

używanie obiektywów innych marek

profile.country.PL.title
marnykot
Nowicjusz

używanie obiektywów innych marek

Dzień dobry,

mam w planach przenieść się z lustrzanki Canona, na Sony a7. Chciałam wiedzieć, czy istnieje możliwość korzystania z obiektywów Canona (nawet bez przeniesienia elektroniki) przy tym bezlusterkowcu, bez dopłacania kilku stów za przejściówki?

Plus jak się sprawa ma z szkłami od analogów? Póki co korzystam z Heliosa 44-m4, z przejściówką na canona i mam zamiar inwestować w inne manualne obiektywy. Słyszałam, że z niektórymi bezlusterkowcami można ich używać bez adaptera. 

Zaznaczam, że nie zależy mi na autofocusie. 
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :slight_smile: 

14 ODPOW. 14
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Obiektywy sigmy z mocowaniem canona na a7 poprzez mc-11 mają to do siebie, że jedne działają genialnie, a inne nie bardzo chcą współpracować.

profile.country.PL.title
ludwich
Poszukiwacz

No tak, ale czy to zależy od szczęscia do wybranego egemplarza Sigmy czy od konkretnego modelu?Czytałem pochlebne opinie o Sigmie 135 mm 1.8 art i jeśli bym miał zmieniać system na Sony to nowa Sigma 70-200 2.8 która ma dopiero wyjść. Jak one się mają do aparatów Sony?

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Od modelu.

profile.country.PL.title
ludwich
Poszukiwacz

Czy jest gdzieś lista modeli z którymi słabo działa?

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Ja się z taką nie spotkałem, producent na pewno nie zrobi takiej listy. Opieram się na tym co wyczytałem w necie i za każdym razem są to subiektywne odczucia użytkowników. Ja na Twoim miejscu wypożyczyłbym bezlusterkowca i poszedł do sigma pro centrum i tam pobawił się interesującymi Ciebie obiektywami. Wtedy będziesz pewny, czy AF z a7 i obiektywami sigmy jest dla Ciebie wystarczający.