- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Jak zrobić takie zdjęcie?
Nie wiem czy mogę umieszczać tu zdjęcia z innych stron, ale jak nie, to wstawię link. A pytanie jak w temacie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
A to bez filterka
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Cylin napisał(a):
Rollex podoba mi się drugie zdjęcie. Odszumiałeś je?
Dzięki Cylin, to taki widoczek z balkonu
zibo00, bardziej podoba mi się to ostatnie, bez filtra, ale to tylko moje zdanie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam. Tadeuszu jak już niejednokrotnie pisałem to były moje początki. Ale ustawienia które podałeś zapiszę sobie bo chcę powtórzyć tą sesję. Na pewno się przydadzą. Wielkie dzięki. A jak z moim pytaniem o zdjęcia na czarnym tle?
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tadeuszu jak tylko użyłeś terminu "Hiperfokalny" zerknąłem w podręcznik ale nie za bardzo zrozumiałem. W dodatku piszesz że powinienem zmniejszyć wartość przesłony co jak wiadomo zmniejszy GO. Wytłumacz mi to proszę. Postaram się zapamiętać. Ta książka którą mam nie wyjaśnia tego zbyt dokładnie.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Cylin napisał(a):
Tadeuszu jak tylko użyłeś terminu "Hiperfokalny" (...) Wytłumacz mi to proszę.
Polecam stronę internetową www.dofmaster.com, gdzie możesz sobie łatwo i przyjemnie wyliczyć hiperfokalną. Istnieje również wersja na palmtopa.
Oprócz tego na analogowych obiektywach często są podziałki, z których wbrew pozorom bardzo łatwo się korzysta. W ostateczności - metoda prób i błędów xD
Pozdrawiam
PS: to mój dziewiczy post na tym forum
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Cylin, wybacz, trochę zamieszania wprowadziłem. Chodziło mi o dwie różne sprawy:
!. W obiektywach (szczególnie przeciętnych) występuje zależność: przy maksymalnie otwartej przysłonie jest nie najwyższa jakość (ostrość, kontrast). Przymykając obiektyw (przysłonę) jakość się poprawia - maksimom otrzymujemy (zależnie od obiektywu) między f/8 a f16 - potem jakość znowu spada, do tego dochodzi zjawisko dyfrakcji na zbyt mocno przymkniętyej przysłonie (im krótsza ogniskowa, tym bardziej).
Dlatego sugerowałem, żeby nie stosować f/26 tylko podanych wyżej wartości - sam musisz dojść, jak będzie najlepiej (myślę, że bezpiecznie do f/16 można przymykać - dalej też, ale mając świadomość skutków).
2. Odległość hiperfokalna. Zauważyłem, że dalsze plany na Twojej fotce są nieostre, więc chciałem żebyś ustawił ostrość w takim punkcie, żeby ostro było aż do ostatniego planu (zamek/mury) a równocześnie w miarę blisko aparatu, żeby ta ostrość też nie uciekła. Stąd napomknięcie o odległości hiperfokalnej (link podany przez stajlo jest OK).
Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie.
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wg kalkulatora, przy ogniskowej użytej f=26mm i przysłonie f/16 wystarczy ustawić ostrość na coś co jest oddalone o ok. 2,15m i mamy ostro od ok 1m do nieskończoności.
Analogicznie, przy przysłonie f/11 ustawiamy ostrość na 3 m i mamy od 1,5m do nieskończoności ostro.
Skracając ogniskową, powiększa nam się obszar ostrości i możemy punkt ostrości wybrać bliżej.
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki Tadeusz za opis. Teraz już rozumiem (tak myślę) ale wyprubuję w terenie. Stajlo dzięki za kalkulatorek.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
proszz ;]
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
Post użytkownika „swistak” został usunięty.
Pozdrawiam,
Radek
Moderator Forum Sony
Sony Europe Limited ( Sp. z o.o. ), Oddział w Polsce;