- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
wywolywanie zdjec
witam.chcialam zapytac o taka rzecz ,czy wielkosc pikseli wplywa na jakosc wydrukowanego zdjecia?bo kupilam sobie papier do foto i szczerz mowiac liczylam na lepszy efekt.wydrukowalam trzy kolorowe zdjecia i tak wlasnie nie bardzo wyszly i jedno czarno-biale ale z mniejsza liczba pikseli i wydaje mi sie ze jest lepsze.tylko ze teraz nie wiem czy chodzi o piksele czy o to czy o to ze zdjecie bylo czarno-biale?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
jednak jestem sierota.wlasnie sie dopatrzylam ze jest cos takiego jak "preferencje drukarki"i tam sa wlasnie takie ustawienia jak mi wyslales.ide wiec próbowac dalej drukowac,moze bedzie lepiej?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Lajam napisał(a):
kilka lat temu powiedziałem HP
i nigdy więcej
Bez przesady, do drukowania listów jest dobra
A tak na poważnie - do zdjęć faktycznie tylko Epson.
Rozmawiałem przed chwilą z kolegą, który ma dostęp do urządzenia o którym piszesz. Przysłał mi coś takiego:
"F2420 zostało wyposażone w oszczędnościową wersję nowego mechanizmu drukującego dwoma rozmiarami kropli. Oszczędność (w istocie rzeczy tylko na kosztach produkcji) polega na zastąpieniu głowicy wbudowanej w urządzenie głowicą zintegrowaną z nabojem. W pełnej wersji z takich samych kropli drukuje się w rozdzielczości 2400x9600 dpi, ale w oszczędnościowej możliwe do uzyskania jest tylko 1200x4800.
Pojawiają się problemy z intensywnością kolorów. Nie udały się ani stopnie w RGB ani CMY. Tylko test odcieni szarości zasłużył na pozytywną ocenę. Problemy z kolorami odbiły się także na jakości fotografii."
Więc to raczej wrodzona wada urządzenia a nie wina ustawień.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
I jeszcze pytanie - w jakiej rozdzielczości masz zdjęcie, które chcesz drukować?
dla formatu 13x18 (to jest format 3/4, czyli ze zdjęcia z alfy trzeba obciąć kawałek z dłuższego boku - my używamy formatu 2:3) powinna być rozdzielczość 1500x2100 pikseli.
Jak masz mniej (dużo mniej) to obraz będzie złej jakości.
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
panowie wszystko jasne weszlam w te preferencje drukarki i tam poustawialam co trzeba i efekt jest zadowalajacy.jeszcze tylko musze popracowac nad ostroscia zdjec bo sa jakby troche zbyt mdle i bedzie dobrze.na te piksele tez zwroce uwage bo nigdy sie nad tym nie zastanawialam. nie jest to jakies wielkie arcydzielo ale wnuczka dla babci juz sie wydrukuje.dziekuje za podpowiedzi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Kasiu, jak zamieszczasz pliki w galerii, to po zmniejszeniu, wyostrzasz je, prawda?
No więc, przygotowując pliki do wydruku, należy je wyostrzyć bardziej. Oczywiście tak, żeby nie przesadzić. Trzeba eksperymentalnie się tego nauczyć.
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
co znaczy obciac zdjecie z dluzszego boku, nie bardzo jestem pewna czy dobrze rozumuje?przykladowo bok pionowy to bok "A" , a pozoimy to bok "B" wiec ktory obcinam , bok "B" ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
kasiunia napisał(a):
co znaczy obciac zdjecie z dluzszego boku, nie bardzo jestem pewna czy dobrze rozumuje?przykladowo bok pionowy to bok "A" , a pozoimy to bok "B" wiec ktory obcinam , bok "B" ?
Czy konieczne jest wprowadzanie.....praktycznie wzorów geometrycznych? :smileyhappy:
Jak zrobisz zdjęcie, to nie jest ono kwadratowe...ma dwa boki i jeden z nich jest dłuższy...
W zależności od tego w jakiej pozycji trzymasz aparat jest on albo poziomy, albo pionowy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
ciesz sie ze nie wstawiam swoich rysunkow.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
czyli co mam odciac? bo sie troche pogubilam.a jak zaczne eksperymętowac to mi papieru zabranie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
kasiunia napisał(a):
ciesz sie ze nie wstawiam swoich rysunkow.
Nawet nie wiesz jak bardzo jestem szczęśliwy z tego powodu :smileyhappy: