Podziel się wrażeniami!
Kupiłem odtwarzacz Sony BDP-S185. Nowy. Ten model nie obsługuje 3D. Ale zgodnie z informacją (odpowiedzią na pytanie) zmieszczoną na tej stronie Sony w FAQ odtwarzacz powinien odtwarzać płyty 3D tyle, że bez efektu 3D. Ale mój nie oddtwarza takich płyt wcale. Melduje na ekranie telewizora (też Sony), że oto płyta jest 3D i że odtwarzacz oraz telewizor nie obsługują takiego czegoś i koniec. Nie udało mi się odpalić płyty żadnym sposobem. Płyta jest oryginalna. Bedę bardzo wzięczny za rozjaśnienie mroków tej tajemnicy. Czy odtwarzacz nie odtwarza i już (błąd w odpowiedzi w FAQ), czy też odtwarza ale mój egzemplarz jest uszkodzony, czy też odtwarza ale ja nie umiem go do tego namówić. W instrukcji obsługi nie znalazłem na ten temat ani słowa.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witaj,
spróbuję rozjaśnić mrok tej tajemnicy Według założenia Blu-ray Disc, film jest nagrywany na dwóch ścieżkach (takie dwie ścieżki klatek). Blu-ray 3D odczytuje te dwie ścieżki, tworząc obraz 3D. W zamyśle standardu 3D, płyty Blu-ray Disc miały być wstecznie kompatybilne z odtwarzaczami 2D. Czyli taki odtwarzacz, np. S185 powinien odczytać jedną ścieżkę i "wysłać" ją do telewizora, a drugą - tworzącą obraz 3D pozostawić nierozpoznaną - efekt - odtwarzany film 2D. Sam pomysł miał na celu promowanie filmów 3D. W czasach gdy odtwarzacze 3D kosztowały dosyć dużo, odtwarzacze 2D były już popularne. Konsumenci mieli mieć możliwość kupowania płyt 3D, zbieranie kolekcji na przyszłość - jak zaopatrzą się w odbiorniki kompatybilne właśnie z tą technologią. Idea piękna i dobrze przemyślana. Jednak producenci filmowi zaczęli blokować strumień 2D. Pozwoliło o m.in. nagrywać materiał 3D lepszej jakości - co jest dla nas istotne.
W momencie kiedy zaczęto blokować strumień 2D, producenci:
http://www.e-bluray.com.pl/1920-bitwa-warszawska-3d-blu-ray.html
Reasumując. Moim zdaniem z odtwarzaczem jest wszystko OK. Wybierając płyty 3D należy zwrócić uwagę na opis, czy płyta ma możliwość odtwarzania strumienia 2D, bądź czy posiada dodatkową płytę 2D.
Witaj,
spróbuję rozjaśnić mrok tej tajemnicy Według założenia Blu-ray Disc, film jest nagrywany na dwóch ścieżkach (takie dwie ścieżki klatek). Blu-ray 3D odczytuje te dwie ścieżki, tworząc obraz 3D. W zamyśle standardu 3D, płyty Blu-ray Disc miały być wstecznie kompatybilne z odtwarzaczami 2D. Czyli taki odtwarzacz, np. S185 powinien odczytać jedną ścieżkę i "wysłać" ją do telewizora, a drugą - tworzącą obraz 3D pozostawić nierozpoznaną - efekt - odtwarzany film 2D. Sam pomysł miał na celu promowanie filmów 3D. W czasach gdy odtwarzacze 3D kosztowały dosyć dużo, odtwarzacze 2D były już popularne. Konsumenci mieli mieć możliwość kupowania płyt 3D, zbieranie kolekcji na przyszłość - jak zaopatrzą się w odbiorniki kompatybilne właśnie z tą technologią. Idea piękna i dobrze przemyślana. Jednak producenci filmowi zaczęli blokować strumień 2D. Pozwoliło o m.in. nagrywać materiał 3D lepszej jakości - co jest dla nas istotne.
W momencie kiedy zaczęto blokować strumień 2D, producenci:
http://www.e-bluray.com.pl/1920-bitwa-warszawska-3d-blu-ray.html
Reasumując. Moim zdaniem z odtwarzaczem jest wszystko OK. Wybierając płyty 3D należy zwrócić uwagę na opis, czy płyta ma możliwość odtwarzania strumienia 2D, bądź czy posiada dodatkową płytę 2D.
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Mniej więcej wiem już czego się trzymać. Ciekawe jest to, że w tej chwili nie mogę znaleźć na stronie Sony działy FAQ gdzie jeszcze z 10 dni temu przeczytałem informację, że 3D powinno być odtwrzane bez problemu w 2D. Albo dział zniknął, albo ja słabnę :
Zgadza się - 3D można "uprasować" i odtwarzać w klasycznym 2D.
Nie wiem czy takie FAQ Cię interesuje ze strony Sony:
http://www.sony.pl/hub/swiat-3d-sony
http://www.sony.pl/hub/swiat-3d-sony/technologie
Na stronie sony.pl ostatnio zachodzi wiele pozytywnych zmian. Różne działy są przenoszone jak widać. Zauważyłem sporo ciekawych informacji o technologiach, schematy połączeń urządzeń.
A Wam jak się podobają zmiany? Ja póki co jeszcze się nie odnajduję ale zmiany pozytywne .
A tak nagrywano Euro2012 - ależ maszynka