Podziel się wrażeniami!
Witam,
Jest to mój pierwszy post na tym forum, a od mnogości for na forum.sony.pl nie do końca jestem pewien czy wybrałem dobre miejsce na mój wątek - tak więc proszę o odrobinę wyrozumiałości.
Sprawa dotyczy się połączenia Sony KDL-46-ex52 oraz Playstation 3. To, że fajnie jest je spiąc za pomocą HDMI to wiem, bravia sync też została opanowana. Jednak w telewizorze mam włączoną opcję usypiania telewizora po X czasie co jest wygodne np. gdy zasnę czy wyjdę z domu a TV sobie miałby grać bez potrzeby. Jednak irytuje mnie niesamowicie gdy gram, toczę zaciekłą bitwę, wyścig cokolwiek i pojawia mi się na tv informacja, że telewizor zostanie za chwilę wyłączony. Pojawia się u mnie panika, że gdzie jest pilot - a często jest to bardzo trudna misja jeśli chodzi o odnajdywanie pilota - w celu naciśnięcia czegokolwiek na pilocie. Zatem moje pytanie jest następujące. Czy jest możliwość aby konsola informowałą telewizor iż gracz aktualnie torturuje pada i aby ten nie wyłączał się sam z siebie bez wyłączania funkcji usypiania w samym telewizorze ?
Wydaje mi się, że nie jest to możliwe. Coś takiego wymagało by jakiegoś odpowiedniego oprogramowania, które jakoś sprawdzało skąd dokładnie pochodzi sygnał.
Podobną informację dostałem na infolinii. Jednak zbyt często technicy/specjaliści mnie zawiedli to zwracam się do szerszej publiki.
Co do możliwości. Jestem nieco zasmucony tym, że dopłaciłem do marki Sony, która niby zapewnia taką wspaniałą kooperację między własnymi urządzeniami jakimi jest telewizor bravia oraz konsola ps3.
Po mojemu skoro za pomocą kabla HDMI urządzenia potrafią się komunikować to co za problem byłby aby PS3 wysyłało od czasu do czasu komunikat do TV w stylu "Hej stary, mój gracz cały czas używa pada. Nie wymiękaj i żyj dalej". I wydaje mi się, że od strony programistycznej też by mogli to wykonać.
Aczkolwiek cieszy mnie, że się Tobie wydaje bo nadal jest szansa, że ktoś/jakoś/coś przekombinował i mu działa po mojemu. Dzięki za wypowiedź
A czy to nie jest tak, że to czujnik obecności powinien przekazywać informację do telewizora o tym, że ktoś przed nim siedzi? No chyba, że siedzi nieruchomo.
Mam doświadczenia z EX-710 i tam czujnik obecności dość dobrze spełnia swoją rolę.
Ważne, żeby się czasem ktoś ruszył sprzed ekranu
Możliwe i czujnik taką rolę pełni. Tylko taki czujnik najpierw mieć trzeba (KDL-46EX52)
Trochę dziwi mnie oznaczenie telewizora, jesteś pewien, że to EX52, a nie 520 czy 521?
A EX520 i EX521 to nie ten sam TV w środku? One różniły się tylko doposażeniem.
porównanie EX520 i EX521.
EX521 był bardziej multimedialny
Z tego co pamiętam główna różnica między EX520 a EX521 to możliwość nagrywania na dysk w tym drugim. Jeśli chodzi o czujnik obecności, to oba te modele go posiadają ( co prawda tylko standardowy, a nie inteligentny, ale jest ).
Tak, prawda. Jest to ex520. Czujnik niby wbudowany ? A mogę go jakoś przetestować ?
Musisz włączyć go w menu w paczce ustawień "eco-logicznych" .
Później nie możesz się ruszać przez jakiś czas i będziesz mógł cieszyć się efektami.
Polecam zlać się z tłem jak pan pośrodku
http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2012/03/63fd4d28a646fc0ae152f04ce4fc0251.jpg?1330951397