anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

EX65 i cyfra+

profile.country.pl_PL.title
thc313
Początkujący

EX65 i cyfra+

Witam,
Zakupiłem telewizor kdl-40ex650. Już na początku pojawiły sie małe problemy. Podczas autoprogramowania telewizor nie znalazł cyfry+. Nie wiem dlaczego. No ale dobra poradziłem sobie z tym wybierając manualnie wyjście HDMI. i tutaj nastepny problem. Kanały HD mną nie wstrząsneły. Chodzi mi szczególnie o canal +sportHD. Ziarnistość i smużenie jest na wysokim poziomie. Czy mógłbym dostac jakąś łopatologiczna instrukcje jak zaprogramować cyfre+ oraz może jakieś ustawienia obrazu. Z góry dzieki

3 ODPOW. 3
Zimny_
Użytkownik

Witaj,

thc313 napisał(a):

(...) Podczas autoprogramowania telewizor nie znalazł cyfry+. Nie wiem dlaczego. No ale dobra poradziłem sobie z tym wybierając manualnie wyjście HDMI. (...)

rozumiem, że posiadasz zewnętrzny dekoder Cyfry, podłączony przewodem HDMI? W takim przypadku telewizor nie konfiguruje programów poprzez funkcję "Autoprogramowania". Telewizor programuje kanały we własnym zakresie TYLKO gdy jest podłączona antena bezpośrednio do telewizor i są wykorzystane wbudowane tunery telewizora. W przypadku telewizji satelitarnej, wymagany jest tuner DVB-S2, czyli np. BRAVIA EX655 i moduł CAM Cyfry.

thc313 napisał(a):

i tutaj nastepny problem. Kanały HD mną nie wstrząsneły. Chodzi mi szczególnie o canal +sportHD. Ziarnistość i smużenie jest na wysokim poziomie. Czy mógłbym dostac jakąś łopatologiczna instrukcje jak zaprogramować cyfre+ oraz może jakieś ustawienia obrazu

Cyfra+ ze swoich dekoderów nie generuje obrazu HD ładnej jakości. Niestety, pod tym względem nie ma rewelacji. Nie mam jeszcze dostępu do tego modelu, nie jestem w stanie sprawdzić i podać proponowanych ustawień obrazu. Jak tylko dostanę do testów ten model, napiszę je. Popytam, może jakiś znajomy wcześniej udostępni mi je, to poinformuję na forum. Na początek spróbuj dostosować ustawienia "Sceny" i "Trybu obrazu". Znajdziesz je w "Ustawieniach systemowych" i w ustawieniach "Ekranu". Tryby te są zdefiniowane przez producenta i zawierają z góry skorygowane parametry. Wszystko zależy od preferencji osoby oglądającej, ale może tam znajdziesz dobre rozwiązanie dla Ciebie.
Jak tylko będę miał dostęp, napiszę osobny wątek z ustawieniami o poinformuję Cię o tym.

Pozdrawiam,
Zimny.

stubbs.
Użytkownik

Ziarnistość kanałów jest determinowana w dużej mierze przez jakość sygnału. Może on być cyfrowy w HD ale będziesz widział spore różnice miedzy N-ką a Cyfrą+. Telewizor będzie starał się poprawić trochę obraz przez różne funkcje takie jak MotionFlow ale samo to nie polepszy na tyle obrazu aby efekt końcowy z nienajlepszego sygnału był dla Ciebie zadowalający (nieziarnisty).

Pozdrawiam Stubb
thc313
Początkujący

Dzięki za odpowiedź. W takim razie czy możliwe jest takie ustawienie telewizora żeby po włączeniu był w trybie HDMI, czy muszę to robić "ręcznie" za każdym razem???