Podziel się wrażeniami!
Posiadam telewizor SB KDL-37EX720, do niego mam podłączony dekoder kablówki przez EURO, niektóre programy mają inny format i nie mogę ich rozciągnąć do końca. Mam pytanie czy jest możliwość automatycznego rozciągnięcia obrazu?
Na pilocie od telewizora, powinieneś mieć taki przycisk
http://pdf.crse.com/manuals/iManuals/pol/share2011/res_common/i_wRM_screen_AEP.full.png
który odpowiada za format obrazu.
Link do I-Manuala.
http://pdf.crse.com/manuals/iManuals/pol/EX72x/wt_sformat_europe.html
Jeśli to nie pomoże, musisz posprawdzać opcje w dekoderze.
Dzięki, tan przycisk znalazłem, tylko w tym jest problem, że nie wszystkie kanały mają ten sam format i czasem po zmianie na telewizorze formatu i tak zostają z boków paski (czasem poziomo, czasem pionowo)Nie wszystkie kanały da się rozciągnąć na cały ekran.
Tak jak pisałem, spróbuj poszukać odpowiedniej funkcji w dekoderze. Musimy po prostu czekać, aż wszystkie kanały będę nadawane w 16:9.
Dzięki pozdro
Nie wiem jak będzie sprawował się format obrazu dla sygnału z EURO, ale spróbuj jeszcze wejść do głównego Menu, następnie "Ustawienia" -> "Ekran" -> "Ustawienia ekranu". Tam zdefiniować poniższe funkcje:
Format ekranu - Rozszerzony
Autoformatowanie - Wł
Domyślny format 4:3 - Wył
Automatyczne pole wyświetlania - Wł
Pozycja ekranu - 0
U mnie na takich ustawieniach obraz jest idealnie dopasowany do wielkości ekranu. Ustawienia wspólne dla dekodera Nki i Cyfry (ustawiony sygnał panoramiczny dla obrazu wychodzącego - czyli dopasowany do telewizora), komputera, PS3, Blu-ray.
Poza tym polecam zastanowić się nad zmianą dekodera i sygnału na cyfrowy (dekoder z wyjściem HDMI). Nie wiem jaka jest sytuacja z Twoim dostawcą telewizji. W niektórych przypadkach wymieniają ten sprzęt za darmo. Tylko ważna jest również sama zmiana sygnału przez dostawcę na cyfrowy i jego jakość i jakość dekodera. Zapewne wszystko możesz uzgodnić z nimi. Co zyskujesz? Duuuuużżżo lepszą jakość obrazu. Znacząca różnica. Jeśli operator nie udostępni Ci przewodu HDMI, polecam kupić jakiś w granicach 50-60 zł za standardową długość.