Podziel się wrażeniami!
Używam EX725 prawie wyłącznie do oglądania programów z satelity poprzez wbudowany tuner DVB-S/S2 i kartę TnK (SD) wraz z modułem Conax. Antena z zezem na odbiór Astry i Hotbirda. Programy oglądane na satelicie "ogólnym" (a nie preferowanym).
Kto ma taką instalację, to wie ile jest roboty z wyszukaniem i poukładaniem właściwych programów.
Gdy usunę jakiś program, a następnie chcę go dodać (poprzez wyszukanie nowych usług), to za nic Sony nie potrafi go wyszukać.
I to jest powód dla którego pytam jak w temacie. Jeśli jest taka możliwość, to jak ją później wgrać.
Wiem, że nie ma takiej funkcji standardowo, dlatego pytam o ewentualne czary serwisowe.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Kolego, po pierwsze próbuje pomoc, więc po co taki ton wypowiedzi? To jest forum użytkowników, nie pracowników – wszyscy pomagamy z własnej dobrej woli, także weź to pod uwagę. Pisząc o przywróceniu ustawień fabrycznych, miałem na myśli pełne przywrócenie ustawień fabrycznych – czyli zaakceptowanie ostatniego kroku. W przypadku problemów z wyszukiwaniem programów i zmienioną listą programów, raczej oczywiste wydaje się przywrócenie listy do stanu pierwotnego - fabrycznego. Sądziłem, że jest to niewątpliwe. Stąd moja przestroga o utracie tego, co tak długo układałeś, nad czym pracowałeś.
Zrobiłem nadzieję, bo miałem ku temu przesłanki. Jakiś czas temu na niemieckiej stronie Sony pojawił program który miał na celu eksportowanie i układanie list kanałów. Stworzony do modeli z 2012 roku. Opinie o tym programie były bardzo różne. Sam chciałem sprawdzić, czy na pewno działa. Nie dałeś mi na to szansy. Program nazywa się SonyEditor, możesz go ściągnąć np. z tej strony
http://www.sony.de/support/de/product/KDL-46HX755/downloads/Sony_Editor
Nie sprawdzałem czy działa, jak działa, czy nie namiesza jeszcze bardziej.
Zawsze możesz wezwać serwis i poprosić ich o rozwiązanie Twoim wątpliwości.
Wiem, że nie ma takiej funkcji standardowo, dlatego pytam o ewentualne czary serwisowe.
W czary serisowe nie bawiłbym się na Twoim miejscu z kilku powodów:
-możesz bezpowrotnie uszkodzić swoj TV
-możesz niechcący (lub chcący :smileywink:) zmienić jakiś parametr co spowoduje nieprawidłową pracę TV
-zapewne stracisz gwarancję lub serwis nie będzie chciał przyjąć od Ciebie TV w którym było grzebane przy oprogramowaniu
-itd
Widziałem Twój drugi wątek z podobnym problemem (pytaniem). W pierwszej chwili również pomyślałem o eksporcie listy kanałów ale model EX72 nie ma tej opcji (choć tutaj mogę się mylić - proszę o poprawę jeśli tak jest).
Jeszcze pozastanawiam się dzisiaj i spróbuję jutro podrzucić Ci jakieś rozwiązanie.
Message was edited by: stubb-----
Dzięki stubb. Marne pocieszenie.
Coś obiecałeś podrzucić ...
Witam Cię,
tak - obiecałem coś podrzucić, tyle że nie mam podłączonego żadnego sygnału do TV w pracy i nie mogłem Ci sprawdzić różnych sztuczek z eksportem/importem listy programów.
Zachodzę w głowę jak można ominąć Twój problem w jakiś cywilizowany sposób.
P.S. kontaktowałeś się z działem pomocy Sony?
http://www.sony.pl/support/pl/contacts/tvhc
Ad. P.S.
Jeśli czytałeś ten mój drugi temat, to tam napisałem - radzili mi przywrócić ustawienia fabryczne.
Dostałeś dobrą poradę, tylko pamiętaj o tym, że po przywróceniu ustawień fabrycznych stracisz wszystkie zapisane ustawienia (ustawienia obrazu, dźwięku, listę programów itp). Powinno pomóc ale nie jestem pewien czy to będzie pomoc w pełnym zakresie czy też chwilowe załatanie problemu.
P.S. cały czas szukam informacji co można zrobić u Ciebie aby Ci pomóc. Rokowania są marne. Niestety .
Czy Ty chcesz mi pomóc, czy tylko pogadać?
Chyba nie ćwiczyłeś przywracania ustawień fabrycznych. Możesz je zrobić i zakończyć w momencie kiedy TV pyta o automatyczne wyszukiwanie programów (wiedziałeś o tym?). Jeśli nie rozpoczniesz wyszukiwania od nowa, to stare ustawienia programów pozostają, lecz niestety pozostaje też niezdolność TV do ponownego przeszukania transponderów, które już kiedyś były skanowane.
Jeżeli zaś rozpoczniesz przeszukiwanie, to wszystko trwa dziesiątki minut, a TV znajdzie wtedy parę tysięcy programów - nie o to mi chodzi.
Dlaczego mówisz, że od Sony to dobra porada? Przecież powinni mi odpowiedzić jak skorzystać z funkcji "Wyszukiwanie nowych usług", a nie chować głowy w piasek i kazać zresetowac cały TV - to kpina.
Koncern dbający o klienta dopytałby o szczegółowe opisanie co nie działa i udzielenie odpowiedzi. To tak jakby mi kazali sformatować dysk w kompie, bo nie chce już więcej zapisywać żadnych plików.
Jeśli pracujesz dla Sony lub znasz jakieś sztuczki, to pochwal się na PW. Zrobiłeś mi nadzieje, a teraz się wycofujesz.
Kolego, po pierwsze próbuje pomoc, więc po co taki ton wypowiedzi? To jest forum użytkowników, nie pracowników – wszyscy pomagamy z własnej dobrej woli, także weź to pod uwagę. Pisząc o przywróceniu ustawień fabrycznych, miałem na myśli pełne przywrócenie ustawień fabrycznych – czyli zaakceptowanie ostatniego kroku. W przypadku problemów z wyszukiwaniem programów i zmienioną listą programów, raczej oczywiste wydaje się przywrócenie listy do stanu pierwotnego - fabrycznego. Sądziłem, że jest to niewątpliwe. Stąd moja przestroga o utracie tego, co tak długo układałeś, nad czym pracowałeś.
Zrobiłem nadzieję, bo miałem ku temu przesłanki. Jakiś czas temu na niemieckiej stronie Sony pojawił program który miał na celu eksportowanie i układanie list kanałów. Stworzony do modeli z 2012 roku. Opinie o tym programie były bardzo różne. Sam chciałem sprawdzić, czy na pewno działa. Nie dałeś mi na to szansy. Program nazywa się SonyEditor, możesz go ściągnąć np. z tej strony
http://www.sony.de/support/de/product/KDL-46HX755/downloads/Sony_Editor
Nie sprawdzałem czy działa, jak działa, czy nie namiesza jeszcze bardziej.
Zawsze możesz wezwać serwis i poprosić ich o rozwiązanie Twoim wątpliwości.
Przepraszam kolego Stubbs. Byłem niecierpliwy i bezradny wobec mojego TV i odbiło się to na emocjach w moim poście.
Sprawdziłem ten ślad do Sony Editora. Jest to program związany z funkcją TV Bravia taką, jakiej poszukiwałem. Niestety są w nią wyposazone dopiero modele 2012. Nie sądzę, że Sony się ulituje i wyda upgrade firmware'u z taką funkcją również dla modeli z 2011 (w tym 40EX725). A jeśli już, to nie wiem jak składać petycje :smileyplain:.
Ta funkcja, ktorą posiada m.in. wspomniany przez ciebie w linku HX755 to eksport i import listy programów. Odbywa się poprzez plik sdb.xml importowalny i edytowalny w SonyEditor. Warunek: TV ma też funkcję import/eksport listy programów w menu "Ustawienia cyfrowe".
Na szwajcarskim forum niemieckojęzycznym można poczytać z obrazkami:
http://www.sony.ch/support/de/topics/programme_list_transfer
Dzięki za wsparcie i chęci. Gdyby coś w tym temacie drgnęło, o czym byś się dowiedział, to proszę cię o kontakt na PW (bo nie jestem stałym bywalcem tego forum).