anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-40W5500

mikeszto
Początkujący

KDL-40W5500

Jakie są Wasze opinie na temat wymienionego modelu TV?
Czy waro kupic ten model TV , czy może polecacie coś innego w przedziale cenowym do 4.000 zl ?

Mikesz

155 ODPOW. 155
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Jesli kupie w5500 w Wielkiej Brytanii, to jaka bedzie roznica pomiedzy tym tv, a tv wyprodukowanym na polski rynek? Menu w j. polskim jest chyba we wszystkich wersjach, pewnie tuner freeview zastepujacy nasz MPEG-4, polskie znaki telegazety, czy cos jeszcze?
pozdrawiam

Język polski powinien być. Z tunerem MPEG4 to nie wiem. Słyszałem, że ma, ale na brytyjskiej stronie Sony nie takiego info. Słyszałem, że Freeview w telewizji HD korzysta z MPEG4 ( Żródło ), więc nie wiem dlaczego miało by nie być. Fakt, tam są popularne zewnętrzne dekodery z kartami, więc może tu jest powód. W GB wyszły również inne modele W58xx, które różnią się przede wszystkim tunerem dostosowanym do tamtejszych warunków. Nie wgłębiałem się w specyfikacje tych modeli, oraz dokładnej charakterystyki telewizji oferowanej w GB, więc nie będę pisał moich przypuszczeń, żeby nie wprowadzić w błąd.
Jeśli chodzi o samą elektronikę która wpływa na obraz, to jest taka sama jak w modelach na rynek polski.

linki do porównania modeli W:

polski W5500:
http://www.sony.pl/product/t32-w-series ... nicalSpecs " target="_blank

brytyjski W5500
http://www.sony.co.uk/product/t32-w-ser ... lspecs#tab " target="_blank

brytyjski W5810:
http://www.sony.co.uk/product/t32-w-ser ... nicalSpecs " target="_blank

Zimny_
Użytkownik

Dodam jeszcze, że w GB jest gwarancja na 3 lata, a przy zakupie telewizora jak oddajesz swój stary, to masz zniżkę 150 funta. Też ciekawie, tylko gwarancja mniejsza.

marbab
Początkujący

Dzieki, za odpowiedz. Tunerem MPEG-4 sie nie przejmuje gdyz bede uzywal tv w Anglii. Gwarancja 5 lat jest tylko w tv zakupionych w Sony Center, ale tam ceny sa nieraz 2razy wyzsze. Zastanawiam sie czy np. telegazeta bedzie obslugiwac polskie znaki (mam teraz maly 14" z teleg. i tam zamiast polskich znakow wyskakuja chaszcze), ale to nie jest najwazniejsze, nie ma znaczenia.
Pozdrawiam
ps jeszcze tak z innej beczki, czy widzieliscie kiedys skalowanie i obraz SD w Toshibie RV555? Ponoc sa tam jakies bajery, ktore niesamowicie wzbogacaja jakosc obrazu SD. Ponoc :) Ciekaw jestem jak to sie ma do BE3.

oldguest
Początkujący

marbab napisał(a):

Gwarancja 5 lat jest tylko w tv zakupionych w Sony Center

Nie prawda, na każdy TV kupiony z dystrybucji Sony Polska.

marbab napisał(a):

ale tam ceny sa nieraz 2razy wyzsze.

Prosił bym nie generalizować i nie przesadzać ponieważ to także nie prawda.

Zimny_
Użytkownik

Marbab, nie chcę Cię wprowadzać w błąd, informacji o znakach w telegacie nei jestem pewny, sam nigdy tego nie sprawdzałem, a od kiedy mam platformę satelitarną z możliwością sprawdzania programu itd, to nie wchodziłem na telegazetę. Przyznam się, że jakbyś się zapytał o telegazetę w modelu W4500 który posiadam, musiał by, sprawdzić, bo nie wiem.
Toshiba którą podałeś to dosyć starszy system, obraz ok, ale teraz są nowsze systemy prezentujące lepszą jakość. Dla niego konkurentem był np. W4000, W4500, starsza seria V. Jeśli chodzi o nowe modele, to nie ma większego porównania, na pewno W5500 wypada dużo, dużo lepiej.

marbab napisał(a):

Zgadzam się z CS Bielsko. W tamtym tygodniu kupowałem lustrzankę w CS, różnica z najtańszą ofertą z ceneo była niewielka. Na tyle, że kupiłem ją w sklepie a nie przez Internet.

marbab
Początkujący

marbab napisał(a):

Gwarancja 5 lat jest tylko w tv zakupionych w Sony Center

Nie prawda, na każdy TV kupiony z dystrybucji Sony Polska.

Zgadza sie, zle poinformowano mnie w sklepie, tzn. powiedzialem o 5 latach gwarancji w Polsce, w odpowiedzi uslyszalem, ze zakup w Sony Center oznacza 5 lat gw. Widocznie ktos byl niedoinformowany. Przepraszam za wprowadzanie w blad. Walsnie sprawdzilem, i daja 3 lata gwarancji.

marbab napisał(a):

Tutaj sie nie chcialbym sie spierac. Na swoje wytlumaczenie wspomne, ze nie pisze o Sony Center w Polsce, bo nie wiem jak przedstawia sie tu sytuacja, ale prosze mi wierzyc, ze obserwuje ceny kdl37w5500 od ponad pol roku, i roznica w najtanszej ofercie z oferta Sony Center byla ogromna. Faktycznie dwukrotnie wieksza nie byla nigdy - przepraszam, ale ok. 70-80% roznicy utrzymywalo sie przed bardzo dlugi okres czasu.
Przed chwila kiedy sprawdzalem, cena spadla znacznie w porownaniu do ost. miesiaca i w Sony Center (UK) kosztuje 949 funtow ( http://www.sony.co.uk/product/t32-w-series/kdl-37w5500 " target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank) . Ten sam model w sklepie Richer Sounds kosztuje 639funtow ( http://www.richersounds.com/product/lcd ... kdl37w5500 " target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank ). Jesli doplacimy 10% wartosci (~64 funty) otrzymujemy 5 lat gwarancji. Wiec roznica 250 funtow jest przeogromna, mozna za to kupic solidny odtwarzacz Blu-ray, lun kino domowe i do tego mamy tv z 5 latnia gwarancja. Zaznaczam, ze pisze wylacznie o Wielkiej Brytanii i o tv. Nie orientuje sie w cenach (roznicach cen) w przypadku innego sprzetu.

Zimny, dzieki za odpowiedz. Napisze najszczerzej jak moge - uspokoiles mnie :)
Teraz juz jestem na 100% przekonany, tylko czekam na swiateczne promocje :)
Pozdrawiam

Zimny_
Użytkownik

Nie ma co porównywać cen w Internecie do cen w sklepach. Zakupu i tu i tu mają swoje zalety i wady. To gdzie kupimy, zależy już od preferencji osoby która kupuje.
Pamiętaj o promocji w GB, jak oddajesz stary tv, dostajesz zniżkę. Zawsze można na car boot kupić jakiś za parę funa i oddać ze zniżką min 50 :D
Tu masz link:
http://www.sony.co.uk/hub/bravia/8?cid=15007895

marbab
Początkujący

Ceny, ktore podalem sa ze sklepow (podalem tylko linki do ich stron internetowych).
Wracajac do zakupu, to na pewno kupie w sklepie Richer Sounds: przede wszystkim dlatego, ze jest najtaniej (taniej nawet od sklepow internetowych!). Sam sklep jest zaledwie 10 min autem ode mnie. Do zakupu poczekam do stycznia, wtedy, po nowym roku sa ogromne obnizki cen, byc moze uda mi sie uszczknac jeszcze pare funtow:) Dzieki za info o 50 funtach w razie oddania starego tv, slyszalem o tym, ale nie wiem czy obowiazuje to we wszystkich sklepach. Dowiem sie.
Bylem dzis w sklepie Currys, przygladalem sie telewizorom, no i faktycznie musze przyznac z reka na sercu, ze Sony najmniej mi odpowiada wygladem zewnetrznym, ale mam nadzieje, ze nadrobi to swoim obrazem i funkcjonalnoscia.

ps od tygodnia jestem szczesliwym- nieszczesliwym posiadaczem dvd DVP-NS728h (kupiony w RTVEuroAGD za 333zl).
Szczesliwym dlatego, ze juz mam cos bardzo dobrego (wg opinii szanowych uzytkownikow forow, w tym forum Sony) do mojego przyszlego zestawu TV.
Nieszczesliwym dlatego, ze do tej pory widzialem go tylko na zdjeciach i musze czekac jeszcze 2 tyg, bo wtedy tesciowie przyjezdzaja na swieta, i przy okazji wezma DVD.
Kupilem w Polsce ze wzgledu na polskie napisy, i tu takze podziekowania do Was za informacje i porade.

Ravi-----
Początkujący

Co do sklepów sprawdź jeszcze jakie ma opinie, chociaż jak 10 min od domu to oferta godna rozważenia. Co do wyglądu w5500 kto co lubi mi odpowiada bo nie przepadam za dużą ilością "zdobień" chociaż najchętniej widziałbym- czarny mat łatwiej utrzymać w czystości. Co do obrazu to tematów o w5500 jest sporo zawsze też można się przejść po sklepach i popatrzeć, na pewno jest to jedna z ciekawszych propozycji cena/możliwości.

profile.country.GB.title
fpz-----
Nowicjusz

Witam!
Posiadam 40W5500. Zastanawiałem się nad zakupem odtwarzacza BLU-RAY i mój wybór padł na ... Playstation 3 Slim.
Większe możliwości konsoli i nie chodzi tu o gry.
Co ciekawe Bravia Sync świetnie działa i nie chodzi tu tylko o podstawowe funkcje dotyczące odtwarzania można po całym menu płynnie nawigować.
Problem zaczął się po podłaczeniu przez HDMI tunera satelitarnego Ferguson Ariva 200. Wyświetla brak urządzeń po naciśnięciu BraviaSync. Nie działa też automatyczne uruchamianie obrazu (przełączanie) po uruchomieniu urządzenia podłączonego przez HDMI. Czy ktoś z was może wie gdzie szukać problemu? Zastanawiam się czy kabel nie ma jakiegoś zwarcia albo coś.