anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-46HX920 nie widzi sieci 5 GHz

profile.country.pl_PL.title
wencik
Poszukiwacz

KDL-46HX920 nie widzi sieci 5 GHz

Witam. Mam problem z połączeniem telewizora HX920 do sieci bezprzewodowej na częstotliwości 5 GHz. Posiadam router ASUS RT-N66U z możliwością obsługi dwóch równoległych sieci na częstotliwościach 2.4 GHz i 5 GHz. Niestety telewizor podczas wyszukiwania dostępnych sieci bezprzewodowych znajduje jedynie sieć na częstotliwości 2.4 GHz. Dodam że komputer w tym samym pomieszczeniu znajduje obie sieci bez żadnego problemu. Zaktualizowałem oprogramowianie telewizora i routera do najnowszej wersji. Próbowałem wprowadzić dane sieci 5 GHz ręcznie. Próbowałem również połączenia za pomocą przycisku WPS oraz za pomocą WPS (kod PIN) również bez żadnego efektu. Czy ktoś ma bądź miał podobny problem? Może ktoś zna skuteczne rozwiązanie problemu?

7 ODPOW. 7
Mylagos
Użytkownik

Sprawdź czy możesz ustawić w routerze tak aby dostępna była sieć tylko przy zakresie 5GHz. Dodatkowo uważam, że najważniejsze jest aby telewizor korzystał ze standardu Wi-Fi "n" .

wencik
Poszukiwacz

Nie znalazłem w menu administratora ani fizycznie przy ruterze funkcji wyłączenia jednej z sieci bezprzewodowych. Zmieniłem natomiast tryb sieci bezprzewodowej 2.4 GHz z opcji auto na "n" only i telewizor znalazł oraz połączył się z siecią. Natomiast w przypadku sieci 5 GHz dalej nic. Stworzyłem również sieć gościnną 2.4 GHz oraz drugą sieć gościną 5 GHz (sieci bez włączonych zabezpieczeń). Telewizor znalazł niestety tylko tą na paśmie 2.4 GHz.

Mylagos
Użytkownik

Mam pytanie, po co potrzebujesz zakresu 5GHz. Wydaję mi się, że nie odczujesz różnicy podczas korzystania z 2,4GHz.

wencik
Poszukiwacz

Chciałbym w pełni wykorzystać możliwości sprzętowe, szczególnie, że pasmo 5 GHz przeważnie dedykowane jest właśnie, dla urządzeń rtv. Oczywiście na paśmie 2,4 GHz wszystko działa bez zarzutu. Telewizor i tak nie odczytuje formatu mkv tak więc sieć domowa nie jest bardzo zapychana podczas przesyłu filmu na telewizor. Wracając do tematu to po licznych próbach i kombinacjach nie udało mi się połączyć TV z siecią 5 GHz. Możliwe że wifi telewizora nie obsługuje sieci na częstotliwości 5 GHz, albo problem tkwi w oprogramowaniu TV.

Zimny_
Użytkownik

Obawiam się, że wbudowana sieć wifi nie obsługuje sieci 5 GHz. Adapter na pewno łapie, bo sam z niej korzystam. Właśnie w instrukcji jest napisane, w przypadku braku płynnego przesyłania obrazu:

(...)spróbuj użyć adaptera USB sieci bezprzewodowej LAN UWA-BR100 oraz zmienić ustawienia routera (lub punktu dostępowego) na 5 GHz. Może to poprawić jakość strumieniowego przesyłania wideo.

wencik napisał(a):

Telewizor i tak nie odczytuje formatu mkv

Spróbuj poprzez serwer DLNA PS3 Media Serwer. Plika mkv działają płynnie. Szczegóły pod linkiem:
https://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=230&t=7167

foros-----
Użytkownik

Cześć, używam KDL-55HX920 i mogę potwierdzić, że karty sieciowe wbudowane w modele serii HX920 i wcześniejszych nie obsługują pasma 5GHz.

Zimny_
Użytkownik

Czyli opcją na sieć 5GHz jest połączenie przez adapter USB...