Podziel się wrażeniami!
Witam,
Mam pytanie. Chciałbym podłączyć dysk USB do TV NX720. Chciałbym aby pełnił 2 funkcje:
1. Nagrywanie
2. Udostępnianie filmów, muzyki i zdjęć
Mam dysk 1TB. Zrobiłem 2 partycje Fat32 po 500GB. Jedna Udostępnianie i kolejna Nagrywanie. I teraz mam pytanie:
1. czy podczas rejestracji dysku w TV zapyta o partycję? Wyskakuje komunikat, że zostanie wszystko usunięte a na partycji udostępniającej mam ważne dane, których nie chcę stracić.
2. czy pozostałe partycje będę mógł używać w kompie? TV przy rejestracji informuje, że dysk nie będzie dostępny poza TV. Pytanie czy obie partycje?
3. mam dwa porty USB. jeden do nagrywania a nr. 2 bez opisu. Czy da się tak podłączyć aby możliwe było i nagrywanie i udostępnianie bez przełączania?
4. TV nie widzi dysku po podłączeniu do normalnego USB. czy trzeba coś więcej zrobić aby działało? mam dysk z własnym zasilaniem więc to nie problem zbyt małego napięcia na porcie.
Wielkie dzięki za pomoc.
Dzięki cogito, zacząłem od opisania problemu i pytań pod:
http://www.sony.pl/support/pl/contacts/tvhc/email
Zobaczę jaka będzie odpowiedź.
W kwestii idiotycznego moim zdaniem pomysłu "rejestracji dysku" na potrzeby nagrywania, czy ktoś próbował już najpierw zarejestrować urządzenie, a potem zmniejszyć ostatnią partycję tworząc nową np. w exFAT, lub FAT32, aby mieć dostępne i nagrywanie i miejsce na multimedia które można wgrać np. z komputera i odtwarzać na TV? Zauważyłem, że rejestracja formatuje dysk i zakłada 3 nierozpoznawalne przez WinXP partrycje (tak zrobiła na dysku USB 500GB). Pytam, bo sam nie sprawdzałem z uwagi na ograniczony dostęp (nie mój telewizor).
Szczerze to chyba lepiej kupić do nagrywania dodatkowy tuner DVB-T, z których prawie każdy ma już nagrywanie i to w normalnym systemie plików, do formatu *.TS lub *.PS, odtwarzanym i konwertowalnym bez problemu na PC. Dodatkowa zaleta - można oglądać na TV co innego w czasie gdy dodatkowy tuner nagrywa coś innego. Wada - trzeba wydać dodatkowe kilkadziesięt złotych na tuner i mamy kolejny pilot do obsługi...
Jeśli chodiz o to rejestrowanie dyski, myślę, że jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie przez kopiowaniem nagranych materiałów. Jeśli chodzi o zmianę rozmiaru partycji zarejestowanego dysku - nie próbowałem czegoś takiego, ale myślę, że przy odpowieniej zabawie z programem Magic Partition, by można coś zrobić. Nie mam jednak pojęcia czy by to zadziałało.
...W kwestii idiotycznego moim zdaniem pomysłu "rejestracji dysku" na potrzeby nagrywania...
Pomysł z rejestrowaniem dysku nie jest idiotyczny moim zdaniem. Nie jestem zwolennikiem piractwa a Sony strasznie dba o to aby materiały które nagramy na własny użytek były tylko i wyłącznie do użytku własnego. Czyli nagrywasz je na konkretnej sztuce TV i tylko na niej możesz odtwarzać dany materiał. Z jednej strony jest to lekką przesadą (np w sytuacji gdy mamy 2 TV w domu i na jednym coś nagrywamy a na drugim oglądamy akurat film, później chcemy iść do innego pokoju (dajmy na to sypialni) z tym dyskiem pooglądać nagrany materiał), z drugiej trzeba pamiętać o wytwórniach Sony z legalnymi płytami.
Słyszałem o sposobie przerabiania plików lub odpalaniach ich na PC ale przyznam się szczerze, że gość miał ogromne pojęcie w tym co robił więc nie zrozumiałem połowy rzeczy z jego konstelacji kabli, plików i programów.