Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam następujący problem. Przy odtwarzaniu filmów przez PS3 Media Server (wersja 1.11.369), wszystkie filmy (DivX, Xvid) się tną, a mkv nie odtwarzają się wogóle. Rozumiem że filmy w wysokiej jakości (1080p) mogą "przyciąć" ale u mnie tną straszne najprostsze divx-y. Próbowałem różnych konfiguracji PS3Media, ale nic to nie daje. Dodam tylko że normalnie czyli na laptopie wszystko, łacznie z mkv śmiga bez problemów. Laptop z procesorem Core 2 Duo 1,8 Ghz mam podłączony bezpośrednio kablem LAN skrosowanym.
Nie wiem mam za wolny procesor, ale przy odtwarzaniu divx jest obciążony w 70%, a przy mkv 0% czyli nic nie robi. Może to jest problem z buforowaniem, sam już nie wiem.
Proszę o pomoc, może ktoś już miał podobne problemy ?
tomeko napisał(a):
Moller napisał(a):
Nie bardzo wiem, w którym miejscu należy zmieniać I NA JAKIE parametry transkodowania.
Spróbuj przy podłączeniu kablem ustawić keyint=25:vqscale=1:vqmin=1, maksymalny transfer na 20 i sprawdź, czy się jakość poprawi..
Witam wszystkich w związku z pierwszym moim postem
Problem mam mianowicie taki gdy włączam filmy w moim w5500 przez sieć DNLA
np. plik .1080p.BD9.x264-HQL.mkv , i przykładowo .720p.Bluray.X264-DIMENSION.mkv odbiera mi bardzo dobrze bez zacięć natomiast przykładowo . plik PL-BluRay-720p.mkv lub 720p.BluRay.Lektor.PL.x264-PWL.mkv przy włączaniu tworzą się krzaki obraz staje głos odtwarza normalnie pliki podałem przykładowe
Czym to jest spowodowane pliki mają około 6 GB a może jest szansa żeby te pliki przekodować żeby TV odbierał prawidłowo dodam że na komputerze pliki poprawnie
odbierają
Tak mi się trafia na 3 pliki mkv jeden poprawnie odbiera
Z góry dziękuje za podpowiedzi
Powodów może być sporo. Odtwarzanie na komputerze wymaga dużo mniej wydajności komputera, niż PS3 MS. On transkoduje pliki i w tym samym czasie przesyła do telewizora. Kolejna opcja to możliwości sieci jaką masz skonfigurowaną, mogą nie wystarczać. No i kolejna sprawa, to wersja i ustawienia serwera...
Witam
posiadam kdl46nx720 z zainstalowanym na kompie ps3 ms w wersji 1.50.1.
lacze sie przez dlna z serverem i tna sie pliki hd,
tj jesli odpale w tsmuxer plik 16gb lub 7gb w hd program odtwarza je bez problemu tylko bez napisow bo tak ma byc ? a w mencoder plik sie tnie, krzaczy itp..w czym moze tkwic problem?
i czemu tsmuxer nie odpala napisow?
testowalem ustawienia servera najpierw bez limitu transferu i z max buforem 600 mb (mam i7 z tego roku mocny sprzet wiec powinien bez problemu to pociagnac) pliki nadal sie krzacza w mencoder, w tsmuxer sa ok(ale nadal bez napisow) ale reszta plikow np mniejszych dziala zle tj mencoder odpala je z napisami ale przeskakuja co pare sekund do przodu.
Po zmianie ustawien na max predkosc 20 mb/s i bufora na 100 mb wszystko dziala poprawnie zaden z plikow sie nie tnie oprocz plikow w jakosci hd odpalanych przez mencodera??
mam wifi w standardzie N.
czy siec wifi nawet w technologii N moze miec problemy z przesylem plikow tak duzych jak pliki HD?
moze nie warto walczyc z wi fi i poprostu kupic kabel hdmi i miec to z glowy przy okazji dzwiek z podstawy SU-B461S bedzie w dts a nie w dolby digital?
czy miedzy dts a dolby digital da sie odczuc roznice uzywajac tej podstawy ?
Pozdrawiam
witam, po wifi musisz wybrać profil transkodowania - z wifi (niższy bitrate) albo ustawić go manualnie , kabel sieciowy byłby pewniejszym rozwiązaniem, pobierz też darmowego triala "wild media server" dużo lepszy i bardziej rozbudowany niz ps3 ,
i taka rada - jak włączysz tv i tv widzi serwer - wejdz w ustawienia sieci i wybierz " sprawdz połączenie" u mnie bez tego czasami potrafi przyciąć - pozdrawiam
czy miedzy dts a dolby digital da sie odczuc roznice uzywajac tej podstawy ?
Moim zdaniem jest minimalna różnica na korzyść DTS.
Napisz jakie masz połączenie, jaka prędkość itp. Podałeś trochę zbyt malo danych.
Główna zależność w filmach i to czy się tną czy nie zależy od bitrate danego filmu. Rzecz jasna im większy tym potrzebujesz lepszego i bardziej stabilnego łącza oraz mocnego PC.
Próbowaleś 5GHz - jest świetne do przesyłania dzisiejszych plików ze sporym bitrate'm. Z tego co pamiętam do Twojego modelu TV potrzebny jest adapter.