Podziel się wrażeniami!
Witam,Kupiłem Sony KDL40-NX700 po 6-ciu miesiącach eksploatacji pojawiła się mleczna smuga od loga SONY konkretnie litery"S" do góry 4/5 wysokości ekranu rozchodząca się w prawo i lewo jak "fontanna" lub "otwarty parasol" bardzo pogarszająca komfort odbioru programów telewizyjnych zwłaszcza ciemnych obrazów.Zgłosiłem usterkę do Centralnego serwisu Sony firmyn PRAM w Warszawie.Serwis przyjechał obfotografował i zabrał telewizor do naprawy.Po tygodniu sprzęt przywieziono - opis naprawy -USUNIĘCIE ZANIECZYSZCZEŃ PANELA LCD.Po rozmowie z technikami serwisu stwierdzili że zdarzają się nieszczelności.Po dalszej eksploatacji około 4-ech miesięcy ponownie ujawniła się ta sama wada /identyczna i w tym samym miejscu/.Po zgłoszeniu do serwisu PRAM ponownie pojawili się panowie i zabrali telewizor do naprawy.Tym razem naprawa trwała około 14 dni - opis naprawy - USUNIĘCIE ZANIECZYSZCZEŃ PANELA LCD.Po rozmowie z technikami serwisu stwierdzili - telewizor jest eksploatowany w zadymionym pomieszczeniu /chcę nadmienić że jest eksploatowany w prywatnym mieszkaniu a nie w kotłowni/,że były trudności z usunięciem zanieczyszczeń,próbowali doszczellnić obudowę telewizora,a tak w ogóle to oni nie powinni czyścić panela lcd a robią to tylko z uprzejmości i nie są w stanie poprawić fabryki.Nastąpiła dalsza eksploatacja telewizora która trwała około 3-y miesiące i ponownie pojawiła się ta sama i o takim samym kształcie ,w tym samym miejscu mleczna smuga.Tym razem zgłosiłem tą wadę do Centrum SONY EUROPE w Warszawie w formie reklamacji.Centrum przekazało sprawę serwisowi PRAM bo tylko serwis może wystawić ekspertyzę.Pracownicy serwisu zabrali telewizor 09.05.2012 i ponownie zabrali sie do naprawy.Po 6-ciu dniach zadzwonili aby dostarczyć telewizor ,którego nie odebrałem gdyż sprawa reklamacji była w toku - opis naprawy - USUNIĘCIE ZANIECZYSZCZEŃ PANELA LCD - na stronie serwisu - czyli ponowne usunięcie skutku a nie przyczyny wady.Po rozmowie z technikami serwisu stwierdzili że telewizor jest sprawny technicznie i nie mogą wystawić ekspertyzy w celu wymiany telewizora na nowy /ja nigdy nie mówiłem że jest niesprawny technicznie tylko ma poważną wadę która też podlega reklamacji/ jednocześnie otrzymałlem informację że po okresie gwarancyjnym tego typu usługa jest płatna.I tu zaczynają się przepychanki Centrum SONY EUROPE nadal twierdzi że ekspertyzę musi wystawić serwis PRAM ,natomiast serwis twierdzi że telewizor jest sprawny technicznie i decyzję o wymianie może podjąc tylko SONY EUROPE.W tym samym czasie jak telewizor był w serwisie pracownik działu obsługi klienta przysłał mi e-mail abym sfotografował telewizor z wielu kątów i przesłał zdjęcia wady telewizora /gratuluję przepływu informacji SONY EUROPE-SERWIS PRAM/ Po mojej odpowiedzi że w posiadaniu telewizora jest serwis SONY EUROPE zamilkło i do dnia dzisiejszego 09.07.2012 / dwa miesiące/ nie mam ani telewizora ,ani informacji od SONY EUROPE co dalej z moją reklamacją.Wielokrotnie dzwoniąc do Centrum Sony nie uzyskałem żednej konkretnej informacji , i za każdym razem mówiono mi że sprawa została przekazana do kierownictwa . Raz nawet powiedziano mi że muszę poczekać ponad dwa tygodnie bo kierownik decydent poszedł na wypoczynkowy urlop - to juz jest zupełna ignorancja użytkownika wyrobów firmu SONY.Po jednej z moich interwencji i kontakcie z biurem obsługi klienta SONY EUROPE zadzwonił do mni serwis PRAM z zapytaniem co dalej z telewizorem i tu ponownie GRATULUJĘ PRZEPŁYWU INFORMACJI Sony-Serwis ,a ze mnie zrobiono pośrednika w przekazywaniu informacji ,czyż nie jest to drwienie z klienta? JESTEM CIEKAW JAK I KIEDY FIRMA SONY ROZWIĄŻE SPRAWĘ MOJEJ REKLAMACJI ? JAK ZREKOMPENSUJE MI BRAK TELEWIZORA / NA RAZIE DWA MIESIĄCE / ? KIEDY PRZESTANIE IGNOROWAĆ I DRWIĆ Z KLIENTA ? TO JUŻ JEST PARODIA A FIRMA SONY CAŁĄ SWOJA DOTYCHCZASOWĄ REPUTACJĘ RUJNUJE I SYPIE W GRUZY. POZDRAWIAM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU SONY I NIE ŻYCZĘ IM KONTAKTÓW Z CENTRUM SONY EUROPE W WARSZAWIE UL.OGRODOWA 58
Witam,Nie mam możliwości oddać telewizora do innego serwisu.Jak już wcześniej wspominałem dawny Centralny Serwis SONY w Warszawie oddzielił się od SONY POLAND jako osobna firma i przyjął nazwę PRAM ,ale we wszelkich informatorach nazywany jest Centralny Serwis SONY firma PRAM Warszawa ul.Serocka 37 nawet na stronie CENTRUM SONY EUROPE.Jeżeli nadal nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.SONY korzysta z usług serwisu PRAM nie utrzymując pracowników nie płacąc podatków zusów itp,itd płacąc tylko za wykonaną usługę na rzecz SONY jednocześnie odpisując od swoich kosztów VAT.A co do dalszych losów mojego telewizora to nadal nic nie wiadomo.Dzisiaj 25.07.2012 kontaktowałem się z CENTRUM SONY i jak zwykle - "CZEKAMY NA ODPOWIEDŻ KIEROWNICTWA I NIE MOŻEMY PRZEKAZAĆ ŻADNEJ INNEJ INFORMACJI" Skontaktowałem się też z serwisem i tu ciekawostka na przestrzeni prawie trzech miesięcy /zgłoszenie telefoniczne do Centrum SONY 04.05.2012 / SONY kontaktowało się z serwisem e-mailem tylko raz i to około 20.06.2012.Całkowita ignorancja klienta ,cieszą się bo mają i pieniądze i telewizor ,reszta się nie liczy łącznie z klientem,Teraz jestem ciekaw kiedy się odezwą i jak zrekompensują tą na razie trzymiesięczną zmową milczenia i drwiną z klienta.POZDRAWIAM
Witam ponownie.Tym razem chcę podać do wiadomości że po wielu rozmowach z serwisem i CENTRUM SONY serwis PRAM stanął na wysokości zadania i tak jak ja wnósł wniosek do CENTRUM SONY o wymianę tego nieszczęsnego telewizora na nowy w wyniku czego w dniu 22.08.2012 serwis dostarczył mi nowy telewizor.Sprawa mojego telewizora trwała od 04.05.2012 do 22.08.2012 czyli trzy miesiące i trzy tygodnie.
POZDRAWIAM
LCD.
A dali Ci taki sam czy inny TV?
Ja miałem kiedyś sprawę z aparatem foto Panasonic. Walczyłem 8 m-cy. Ale też w końcu wymienili na nowy. W moim przypadku taki sam. Widać opłaca się walczyć do końca
Świetnie, że wymiana dobiegła końca Też jestem ciekawy na jaki model został wymieniony.
Nagdob - dokładnie tak - zawsze jest warto walczyć do końca. Chociaż wydłużający się czas może męczyć i demotywować... 8 miesięcy to kawał czasu...
Dobrze że wszystko się skończyło w ten, pozytywny, sposób, mimo że trwało to długo. Mnie również interesuje jaki model TV dostałeś, gdyż NX700 już jest chyba nieosiągalny
Z tego co wiem, większość jak nie wszystkie firmy, starają się dać ten sam model. Jeśli jest on nie osiągalny wówczas firmy wymieniają na sprzęt o podobnych parametrach bądź cenie (według daty zakupu). Jestem również ciekaw jak to jest w Twoim przypadku jeśli można wiedzieć.
Witam.Jak wszyscy juz zauważyli seria NX jest już nieosiągalna no chyba że są to pozostałości w sklepowych magazynach, również na stronie SONY jej nie ma w ofercie,pozostały serie EX i HX.Zgodnie z przepisami jeżeli dojdzie do wymiany to na ten sam model lub wyższy jeżeli tego samego modelu już się nie produkuje.Tak więc zaproponowano mi ( propozycję przyjąłem - telewizor ten nie jest z linii wzorniczej Monolithic Design ) i otrzymałem model KDL-40HX750 o wyższych parametrach niż KDL-40NX700 ,a co do ceny to jest porównywalna.Jak na razie po tygodniu użytkowania jestem zadowolony.POZDRAWIAM
Dając Ci HX750, moim zdanie, serwis stanął na wysokości zadania. Telewizor jest na pewno lepszy pod względem sprzętowym ( mimo że nie ma Monolithic Design), ale obraz zapewni lepszy jakościowo.
Nie zastanawiałbym się nawet 5 sekund, gdyby serwis zaoferował mi HX750 za NX700.
HX750 vs NX720.
Niestety nie ma na stronie Sony już Twojego modelu NX700. Jest ubiegłoroczny NX720 do którego porównałem Twój obecny TV. Różnice są i to bez dwóch zdań. Nie dość, że dostałeś wyższą serię to i 2 oczka w górę (z 700 poprzez 720 na 750).
Szkoda, że w ogóle doszło do takiej przypadłości, ale z dwojga złego - masz TV który w tym roku cieszy się bardzo dobrymi opiniami - zazdroszczę .
Witam.Potwierdzam obraz jest dużo lepszy niż w NX bardzo duży kontrast kolory są lepiej nasycone,dżwięk też jest lepszy.Posiada inne menu bardziej przejrzyste oraz dużo więcej funkcji internetowych oraz możliwość bezpośredniego nagrywania programów telewizyjnych na twardy dysk pod warunkiem sformatowania go w FAT 32 a nie w NTFS ,również bardziej bezproblemowe niż w NX jest odtwarzanie filmów z pendrive'a też sformatowanego w FAT 32 ,obraz w HD jest rewelacyjny.Jak na razie HX750 spisuje się dobrze i jestem z niego zadowolony.POZDRAWIAM