Podziel się wrażeniami!
Prosze o pomoc
mam sony bravia TV - kdl 32 w 655 / 6, podlaczony do tuner (satelita) nie mozemy odebrac niemieckich kanalow tylko czechy i arabskie - jak mozemy ustawic opcje w telewizorze aby polskie & niemieckie kanaly sie wyswietlaly? dziekuje bardzo z gory B.
dziekuje slicznie za pomoc mamy w domu satelite - it te kanaly ktore moglismy ogladac przed zainstalowaniu sony bravia nie wyswietlaja sie (tylko sa arabskie i czeskie - jezeli zmienie kraj na Niemcy, odbiore tez Polskie kanaly? bardzo prosze o pomoc... jezeli ide do sklepu tutaj w miescie kazdy w media markt lub inne sklepy mowia ze ta funkcja nie istenieje i karza nam placic za kolejne inspekcje lub karza nam kupowac jakies sprzety ktore bardzo drogie sa ... 😞
Acha, trochę inaczej zrozumiałem. Przyznam się, nie wyszukiwałem kanałów satelitarnych FTA na tym modelu. Korzystałem z modułu CAM i wtedy jeszcze Nki. Kanały były ułożone na liście według operatora. W przypadku wyjęcia modułu, kanały FTA były rozrzucone po całej liście. Konieczne było ułożenie ich.
Kanały FTA, to te darmowe kanały. Ich występowanie jest zalezne od satelity na którą jest skierowana antena. Kanały FTA z Hot Bird masz tutaj: http://www.satserwis.pl/hotbird.php. Kanały z Astra masz tutaj: http://www.satserwis.pl/astra.php.
Wracając do wątku, jak wcześniej mieliście podłączoną satelitę? Przez dekoder? Macie jedną antenę, czy dwie? Czy obecnie na liście kanałów nie ma żadnych innych, poza czeskimi i arabskimi?
Zmiana kraju skutkuje przy niektórych ustawieniach telewizji naziemnej i funkcji telewizora. Nie testowałem tego w opisywanej sytuacji, ale nie zaszkodzi spróbować.
Mam problem podobnego rodzaju z modelem KDL 42w655. Zakupiłem go kilka dni temu i mam problem z ustawieniem satelity. Chciałbym odbierac wszystkie kanały fta dostępne z HotBird. w Menu "Automatyczne dostrajanie kanałów satelitarnych" mam do wyboru "Preferowany Satelita" (n, cyfra+, polsat cyfrowy) i "Satelita ogólny". Przy wyborze pierwszej z opcji telewizor wyszukuje kanały danego operatora, z tym że nie są to wszystkie jakie sa na Hotbird mozliwe z tym że około pierwsze 200-300 kanałów są kodowane i wymagają włożenia karty operatora. Ja chciałbym wyszukać wszystkie fta bez tej "nakładki" operatora, jednak gdy wybieram opcję "Satelita ogólny" telewizor nic nie znajduje, nie ma mocy ani siły sygnału i nie mam pojęcia co powpisywać w pola "Częstotliwośc" "Polaryzacja" itd. W każdym razie telewizor nie chce tego zrobić automatycznie. Co mógłbym zrobić aby wyszukać wszystkie możliwe kanały? jakie ustawienia wpisać? Będę wdzęczny za każdą pomoc, pozdrawiam.
Michał
Problem rozwiązany
Mógłbyś opisać jak sobie poradziłeś z tym problemem ? Myślę, że byłoby to przydatne dla innych użytkowników.
Wyszukiwanie kanałów na satelicie Astra i Hot Bird. Instalacja satelitarna z dwoma konwerterami i przełącznikiem DISEqC.
Piszę z pamięci, więc mogą być nieścisłości.
1. W ustawieniach cyfrowych znajdź autoprogramowanie z satelity,
2. Ustaw opcję stała antena lub DISEqC,
3. Ogólny satelita (dla kanałów FTA),
4. Przeszukiwanie zwykłe przy pierwszym wyszukiwaniu lub wyszukiwanie nowych usług gdy chcemy sobie dodać nowe kanały np. Prosieben Maxx
5.Rodzaj przeszukiwania sieciowe gdy chcemy przeskanować wszystkie częstotliwości, ręcznie gdy wyszukujemy kanały tylko z określonego transpondera,
6. Kontrola DISEqC włączona i- tutaj moje ustawienia nie wiem, czy zgodne z instrukcją, ale u mie działa - dla Astry mam ustawiona opcję kontrola DISEqC A,
dla HOT Birda DISEqC B
7. Uwaga według mnie najważniejsz rzecz. Przed przystąpieniem do wyszukiwania trzeba wstępnie przeskanować wszystkie transpondery przy okazji sprawdzając moc i
jakość sygnału ręcznie ustawiając częstotliwość polaryzację i SR ( około 50 częstotliwości dla astry i 50 Hot Birda).Prawdopodobnie wyszukane kanały zapamietuję
8. Gdy już wszystkie transpondery przeskanujemy ustawiamy na ten z najniższą częstotliwością (domyślnie ustawiony) sprawdzamy, czy jest moc i jakośc sygnału i
pozwalamy odbiornikowi na przeszukiwanie całkowite,
9 W trakcie przeszukiwania rozpozna i nada nazwy satelitom, tak ze satelita 1 to Astra, satelita 2 Hot Bird. i znajdzie wszystkie kanały.
U mnie wszystkie kanały HD i SD znalazł nawet z jednym pirackim najprawdopodobniej irańskim.
To mój pierwszy post na forum, więc jeśli popełniłem jakieś błędo, to proszę o wyrozumiałość
Moja osobista prośba. Czy ktoś próbował już podłączyć moduł CI nCam HD i czy są ztym jakieś problemy?
W kwestii modułów ncam HD to nie powinno być żadnych problemów. Przed dwoma lata była nawet specjalna akcja promocyjna związana z tymi modułami i telewizorami od Sony
PS.
Dzięki za opis ustawień
Witam
co masz na myśli pisząć przeskanować wszytskie transpondery?
7. Uwaga według mnie najważniejsz rzecz. Przed przystąpieniem do wyszukiwania trzeba wstępnie przeskanować wszystkie transpondery przy okazji sprawdzając moc i
jakość sygnału ręcznie ustawiając częstotliwość polaryzację i SR ( około 50 częstotliwości dla astry i 50 Hot Birda).Prawdopodobnie wyszukane kanały zapamietuję