anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony KDL-37EX500 problem z włączaniem przez timer włączania

kacper2323
Początkujący

Sony KDL-37EX500 problem z włączaniem przez timer włączania

Witam!
Mam problem, ponieważ gdy nastawiam timer włączania, to telewizor się włącza, ale nie odbiera sygnału od dekodera, tzn. nie chce się przełączyć ani na złącze HDMI ani na Eurozłącze. Dekoder pozostał oczywiście włączony. Próbowałem kilkukrotnie na obydwu, ani razu nie dało rady. Telewizor wyłączałem przy włączonym dekoderze podłączonym do HDMI lub do Eurozłącza. Posiadam dekoder Cyfry+. Wcześniej, gdy miałem dekoder Cyfrowego Polsatu, telewizor czytał podłączony dekoder, natomiast tylko z Eurozłącza. I mam pytanie czy da się coś zrobić, aby przy włączaniu telewizora przez timer włączania, od razu przełączał się na złącze, na którym jest podłączony dekoder?
Z góry dzięki za pomoc!

7 ODPOW. 7
kacper2323
Początkujący

odświeżam

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Witaj,

czy telewizor po włączeniu z poziomu pilota również nie włącza się na ostatnio wybranym kanale/wyjściu? Napisałeś:

kacper2323 napisał(a):

Mam problem, ponieważ gdy nastawiam timer włączania, to telewizor się włącza, ale nie odbiera sygnału od dekodera, tzn. nie chce się przełączyć ani na złącze HDMI ani na Eurozłącze

kacper2323 napisał(a):

Wcześniej, gdy miałem dekoder Cyfrowego Polsatu, telewizor czytał podłączony dekoder, natomiast tylko z Eurozłącza.

Czyli po włączeniu timerem nie masz możliwości odtwarzania obrazu z żadnych źródeł które opisałeś? Nie możesz przełączyć na dany port? W przypadku włączenia pilotem wszystko działa poprawnie, czy też występuje dziwne zachowanie?

Nie wiem czy do końca wszystko dobrze zrozumiałem, ale na początku włączyłbym "Sterowanie HDMI" w ustawieniach wyjść zewnętrznych. Teoretycznie nie są to urządzenia kompatybilne z BRAVIA Sync, ale wartko to zrobić. Następnie sprawdziłbym przewód HDMI, być może jest starszej wersji, albo najzwyczajniej uszkodzony. I jeszcze jedna uwaga, teoretycznie nie powinno podłączać się urządzeń (w tym przypadku dekodera) poprzez dwa rodzaje wyjść wideo - czyli HDMI i SCART - do jednego urządzenia (telewizora). Może to powodować konflikty. Co innego jeśli podłączasz HDMI i osobno dźwięk...

kacper2323
Początkujący

Po włączeniu się z pilota telewizor włącza się na ostatnio wybranym kanale. Tutaj jest wszystko w porządku.
To znaczy po włączeniu przez timer mam możliwość odtwarzania obrazu, ale tylko jak sam wybiorę przez które źródło ma ten obraz być włączany.
Jak będę miał chwilę czasu to sprawdzę kabel HDMI i te ustawienia i napiszę czy ewentualnie działa.
Dzięki

kacper2323
Początkujący

Sprawdzałem i kabel i ustawienia. Kabel jest jak najbardziej w porządku. Natomiast próbowałem zmienić ustawienia, ale nic nie dało rady. Widocznie rzeczywiście to jest niekompatybilne. Trudno. Wielkie dzięki za pomoc!

Zimny_
Użytkownik

Jeśli wszystko jest sprawne, to powinno włączać się na wyjściu na którym wyłączyłeś..

kacper2323 napisał(a):

Natomiast próbowałem zmienić ustawienia, ale nic nie dało rady.

Nie dało rady zmienić ustawień, czy nie pomogło?

kacper2323
Początkujący

Nie pomogło.
Ale dzięki za pomoc!

stubbs.
Użytkownik

Jeśli dobrze rozumiem skończyłeś oglądanie na wyjściu np HDMI (czyli u Ciebie dekoder). Timer włącza TV ale nie na ostatnim wyjściu jakie było używane tylko na innym?
Jeśli skończyłeś oglądać na HDMI i po włączeniu z timera Twój TV przechodzi od razu do tego wyjścia (HDMI) ale nie załącza Ci się dekoder (który jest włączony), może przyczyna leży w samym dekoderze? Nie mam Cyfry + więc nie chcę mędrkować, ale nie będzie tam czegoś odpowiadającego Windowsowej funkcji "sleep"?

Pozdrawiam Stubb