Podziel się wrażeniami!
Witam.
Kupiłem KDL-46HX750 i nie mogę połączyć się z siecią bezprzewodową. TV nie widzi sieci. Jak go podłączyć do internetu ? Mam livebox 2.0 i telewizor go nie widzi w ogóle. Laptop czy inne urządzenia w pokoju go widzą a tv nie (livebox jest w innym pokoju). Czy potrzebny jest adapter czy coś pozmieniać w konfiguracji livebox ? MAC itp ?
A tak poza tym to te 6 stopni odchylenia w sumie nie przeszkadza ale zastanawiam się po co jest i czy nie zamontować go normalnie na kąt prosty. Myślicie że to pomaga ?
No i nie wiem co mu powłączać by był najlepszy odbiór, narazie włączyłem mu te wszystkie redukcje na duże, tryb eco, lepsze barwy na max itp ale musiałem sporo zmniejszyć jasność (była na 60) bo czerń była szara i ogólnie obraz był za mdły i zbyt jasny. Oglądam w trybie standard lub sport (nie wiem jak można oglądać tryb film i kolory ciepłe) i odcienie neutralne. Ta kalibrcja jest męcząca ale widzę że drzemie w nim potencjał.
To forum na stronie
www.hdtv.com.pl
No nie ma co się oszukiwać, albo będę musiał kupić lepszy router, albo coś pokombinować i spróbować przenieść gdzieś bliżej ten co jest (nie będzie to łatwe) albo może kiedyś uda mi się ulokować tv w pokoju, w którym będzie router i wtedy po kablu, bo tv potrzebuje jednak sporej mocy sygnału i bezprzewodowo trzeba naprawdę blisko mieć router.
A co do obrazu to myślę że masz rację i trzeba to zrobić metodą prób i błędów, bo każdy ma inny sygnał, inne naświetlenie itp. A tak przy okazji myślisz że to odchylenie o 6 stopni pomaga czy przeszkadza ? Muszę tylko znaleźć jakby legendę to menu (bo ta instrukcja w tv to jakiś koszmar), bo niektóre ustawienia nawet nie wiem co znaczą i kiedy można zobaczyć różnicę, tj. np automatyczne ograniczenia naświetlenia, coś tam też było z kontrastem, moc pokazywania bieli itp. (wybacz, że nie cytuję dosłownie), no i nie wiem czy warto włączać czujnik oświetlenie i synchronizację scen. Ale może kiedyś poznam te tajmnice
Jeśli chodzi o to Wi-Fi, przypomniało mi się jedno. Sprawdź czy router posiada standard "n" jeśli chodzi o sieć i jeśli ją ustaw by tylko jej używał ( a nie np "g"i"n" ). Mogłoby by to pomóc. Jeśli chodzi o te 6 stopni. To już zależy od odczuć każdego z nas, dla jednych może to być ciekawe rozwiązanie innych może odrzucić.
Wczoraj nawet tak nie gubił zasięgu i pokazał błąd 1106. Mac mam wyłączony, router widzi tv ale długo wchodzi w aplikacje i pokazuje błąd
Z tym błędem 1106 jest naprawdę dziwna sprawa. Szukałem o nim w paru miejscach i znalazłem dwa rozwiązanie ( niestety nie mam jak ich sprawdzić).
- Wyłączyć telewizor od zasilania na trochę.
- Wyłączyć i włączyć ponownie router, gdyż może być problem przy komunikacji router-TV.
Mylagos - zazwyczaj przy podłączaniu dwóch urządzeń dobrze jest restartować dwie rzeczy, czyli rozwiązanie które podałeś z odłączeniem TV i routera będzie lepszym wyjściem. Zawsze gdy mam problemy w pracy ze switch'em muszę restartować PC oraz switch'a.
Internet działa ok ale jak bliżej podłączę router (podłaczę w przedpokoju). Czyli z tego wynika że muszę kupić lepszy router bo ten livebox 2.0 to lipa i nie daje rady przez ściany.
Czyli masz winowajcę - router nie może przebić się przez ścianę swoim sygnałem.
Ja mam Linksysa (nie mogę zobaczyć modelu bo jest schowany pod szafą i nie dam rady go wyszarpnąć z tej czeluści kurzowych kłaczków ) z trzema antenkami. Działa świetnie przez ścianę z żelbetonu i działówkę z dziurawki.
P.S. oczywiście bez reklamy dla Linksysa , po prostu był pierwszy na półce w markecie i miał dużo antenek, co się później okazało jeden z fajniejszych w tamtych czasach .
Dobry router to podstawa sam wymieniłem starego Liveboxa na Tp-Linka i działa sprawniej. Jeśli chodzi o Wi-Fi to dobrze by było jakby miał porządną antenę
Ja mam coś w tym stylu:
http://www.alsen.pl/files/photos/22/127422/21015/original.jpg
Chodzi o ilość antenek, które sprawdzają się przy pokonywaniu kilku ścianek.
Jeśli komuś bardzo zależy na danej wartości routera (jak praktyczny zasięg) - warto przed zakupem przeczytać test wybranego urządzenia. Często jest opisywana ta cecha, oraz stabilność połączenia.