Podziel się wrażeniami!
Witam. Posiadam TV Sony HX 820 46 cali. Mam go podłączonego przez HDMI ARC do amplitunera Yamaha RX-A 1010. Problem polega na tym że jak telewizja nadaje program w 5.1 i przełączę przyciskiem audio na mul np. w TVN to amplituner i tak nie rozpoznaje sygnału DD ,tylko jako stereo z tym że trochę ciszej. Sygnał Tv ciągnę z anteny naziemnej - sygnał cyfrowy. Do ampli. mam też podłączony BR Samsunga z w budowanym DVB-T i tam po przełączeniu na DD amplituner załącza wszystkie głośniki. Czy mam coś nie tak ustawione w tv? Np. na TVP1 HD przy przełączeniu przyciskiem audio mam do wyboru dźwięk oryginalny, aux, i polski ale różnią się tylko głośnością. W samsungu mam do wyboru polski stereo,2.v.o. dolby digital+, 3 nieokreślony dolby digital+. Dlaczego w sony są jakieś nie jasne skróty? dzięki za pomoc.
Zacznij od sprawdzenia jak masz ustawione wyjście audio w TV (powinieneś mieć jak się nie mylę "System audio" zamiast "Głośnik TV".
Do tego w jakim standardzie masz kabel HDMI? 1.3 czy 1.4?
Oczywiście już po przez włączenie telewizora załącza się amplituner a w tv wyjście na system audio. Akurat tutaj nie ma problemu. Kabel HDMI mam o dużej szybkości transmisji z możliwością transferu 3d oraz transferem zwrotnym sygnału audio. wg danych na opakowaniu transfer sygnału jest Dolby Digital, DTS, Dolby Digital Plus, True HD, DTS HD. Nie jest napisane czy to jest kabel 1.3 czy 1.4. Podłączałem też kabel HDMI od BR kupiony w sklepie dla audiofili i jest bez zmian, także kabel raczej wykluczam.
Póki co wygląda, że i TV i kabel masz w jak najlepszym porządku.
Wykluczam ustawienia amplitunera, bo widzę, że masz pojęcie o tym co robisz .
Jedyne co w takiej sytuacji mogę Ci polecić to kontakt z POMOCĄ SONY. Ciężko tak strzelać na odległość przez internet, szczególnie nie widząc całego zestawu i wszystkich ustawień - chyba wiesz co mam na myśli.
A kto powiedział, że wyjściem cyfrowym musi być wyprowadzany sygnał wielokanałowy?
TV wyprowadza dźwięk w formie cyfrowej DD/DTS w postaci 2.0, niezależnie od sygnału wprowadzonego, czy to przez hdmi, z USB czy z wbudowanego tunera dvb-t (choć tu nie dam sobie ręki uciąć 😜 )
Jeśli ktoś liczył na udogodnienie w postaci dźwięku wielokanałowego z tv naziemnej na amplitunerze, bądź ścieżki DD/DTS z plików mkv (których sony w ogóle nie czyta), przeliczył się : )
ps. użycie zewnętrznego tunera dvb-t Wiwa HD90 daje identyczny efekt (choć nie sprawdzałem co ów tuner wypuszcza przez HDMI)
Dzięki za odpowiedź. Pisałem do Sony ale nie odpowiedzieli. Już odkryłem co było nie tak. Sygnał w tv naziemnej jest co jakiś czas nadawany w dolby digital i amplituner go dekoduje na 5.1. Problem polegał na tym że miałem w TV w ustawieniach cyfrowych / ustawienia audio / opis audio wł. przez co w ustawieniach dźwięku /cyfrowe wyjście audio miałem na PCM i nie mogłem tego zmienić. A efekt był taki że jak przełączałem przyciskiem audio w pilocie na mul (czyli dolby digital podczas nadawania w dd to i tak amplituner odtwarzał sygnał w stereo). Dopiero po wyłączeniu opisu audio mogłem w ustawieniach/dźwięk/ cyfrowe wyjście audio / ustawić na automat. i działa!! 5.1 jak z dvd Może komuś się ta informacja przyda.Jak dla mnie to minus dla Sony za takie skomplikowane opcje ustawień, chodzi o to że nie są w jednym miejscu tylko w rożnych opcjach, czyli żeby cokolwiek zrobić trzeba się na skakać pilotem po funkcjach. Pozdrawiam