Podziel się wrażeniami!
cześć,
mam pytanko do użytkowników TV HX850. Mam podłączony dysk twardy przez USB. Ponagrywane już trochę rzeczy. Czy odłączając dysk od telewizora, skopiowaniu części danych do kompa i ponownym podłączeniu TV ponownie sformatuje dysk? Czy wykryje go jako dotychczas używany i bez kłopotu zacznie pracę.
Pytam ponieważ nie chciałbym stracić wszytkiego co mam nagrane, a nie planuję też przenoszenie wszystkiego do kompa.
Zapewne metodą prób i błędów dojdę do odpowiedzi, ale może ktoś z Was już przerabiał temat i jest mądrzejszy ode mnie o ten jeden krok :-)
dzięki,
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Oj, kolego, chyba nie zgrasz niczego do kompa, bo to jest nagrywane tak, że raczej nie zobaczysz partycji, a jak już uda ci się je zamontować, to i tak w żadnym przyjaznym formacie nie znajdziesz tam zapisów.
Po to dysk był rejestrowany w Bravii, żeby nie można było z niego korzystać na PC ani na innej Bravii.
Spróbuj go wyrejestrować, a potem zarejestruj ponownie.
Oj, kolego, chyba nie zgrasz niczego do kompa, bo to jest nagrywane tak, że raczej nie zobaczysz partycji, a jak już uda ci się je zamontować, to i tak w żadnym przyjaznym formacie nie znajdziesz tam zapisów.
Po to dysk był rejestrowany w Bravii, żeby nie można było z niego korzystać na PC ani na innej Bravii.
Spróbuj go wyrejestrować, a potem zarejestruj ponownie.
Tak jak kolega napisał, nie zgrasz tych materiałów które nagrałeś. Jeśli zaś chodzi o utratę ich - gdy odepniesz dysk od TV nie utracisz danych nagranych. Jeśli sformatujesz dysk, albo wyrejestrujesz go - wtedy utracisz.
Należy zaznaczyć, że dysk jaki podpięty jest do Bravii (na chwilę obecną) formatowany jest w systemie plików np exFAT czy FAT32, natomiast PC działą pod systemem formatowania NTFS.
Jeśli chciałbyś odtworzyć nagrane filmy to możesz zrobić to tylko i wyłącznie w tym konkretnym TV z którego je nagrywałeś. Jeśli chciałbyś podłączyć dysk np u Kolegi, który ma HX85 to też nie będziesz mógł odtworzyć nagranych filmów.
Sony bardzo dba o prawa autorskie swoich partnerów stąd takie zabezpieczenia.
ok, bardzo dziękuję za informację. Tak się spodziewałem.