Podziel się wrażeniami!
Mam Sony 46hx750 i mam pewien problem. Przy jasnych scenach (np turkus, błękit) na ekranie widać że podświetlanie krawędziowe jest za mocne. Tak jakby te diody dawały za mocne światło i widać takie odblaski (może dziwne wytłumaczenie ale jak w nocy z latarni morskiej - taki słup światła), a na białym są cienie po rogach i krawędziach. To normalne w LED (w laptopie Sony też tak mam) czy da się do jakoś zniwelować ? Może podświetlanie lub nasycenie jest za mocne, lub czystość bieli (mam na dużą bo nie lubie takie ecru) lub automatyczne ograniczenie światła trzeba przestawić. Czujnik światła mam wyłączony. Da sie coś z tym zrobić ?
Takie latarki są po prostu przypadłością telewizorów z podświetleniem LED. Spróbuj zmniejszyć podświetlenie matrycy ( nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa ) w opcjach, powinno to zmniejszyć ten efekt.
Witaj,
a jakie masz w tym momencie ustawienia obrazu?
Ustawienia:
- podświetlenie: 5
- kontrast: max
- jasność: 45
- nasycenie: 55
- temp. barw: neutralne
- ostrość: 65
- redukcja zakłóceń: mała
- redukcja zakłóceń MPEG: duża
- redukcja zakłóceń punkt.: automatyczny
- motionflow: wyraźny
- tryb filmu: automat 1
Ustawienia zaawansowane:
- korekcja czerni: duża
- zaaw. zwiększanie kontrastu: małe
- gamma: 0
- automat. ograniczanie światła: średnie
- czystość bieli: mała
- żywy kolor: min
- bilans bieli:
-- wzmocnienie R: -5
-- wzmocnienie G: 0
-- wzmocnienie B: -1
-- przesunięcie R: 0
-- przesunięcie G: 0
-- przesunięcie B: 0
- uwydatnianie szczegółów: małe
- uwydatnianie krawędzi: małe
czujnik światła wyłączone
wybór sceny (synch) włączone
Moim zdaniem powinieneś zmniejszyć kontrast oraz podświetlenie. Powinno to pomóc
ok jak wrócę do domu po pracy to tak zrobię. A reszta parametrów wydaje Ci się ok ? Ciekawi mnie jeszcze czujnik światła, czy włączać czy nie. Niby po coś on jest ale obraz jest wtedy mdły. Jeśli chodzi tylko o oszczędzanie energii to dzięki ale wyłączę
Myślę że te dwie opcje mogą odpowiadać za te latarki. Co do reszty, to trudno mi powiedzieć, każdy telewizor jest inny i nie ma uniwersalnych ustawień dla obrazu ( nawet w obrębie jednego modelu). Aby uzyskać obraz, który będzie taki jaki chcieli by twórcy filmów, potrzebna jest profesjonalna kalibracja, ale o tym już pisaliśmy
Dzięki za pomoc. No na pewno się różnią bo czasem jak się wpisze ustawienia z netu to można się tylko roześmiać
Takie funkcje jak "Czujnik światła" pełnią głównie rolę energooszczędną - parametry obrazu są odpowiednio regulowane do warunków oświetlenia w pomieszczeniu. Przy zmianie parametrów, zmienia się sam obraz, w zależności od bazowych ustawień. Ocena jakości obrazu zależy po pierwsze od tych ustawień obrazu, jak i od osoby oceniającej - jeśli dla Ciebie obraz staje się "mdły" - to nie ma sensu stosowania tej funkcji.
Mylagos napisał(a):
Moim zdaniem powinieneś zmniejszyć kontrast oraz podświetlenie. Powinno to pomóc
Efekty opiszę Ci po 17 bo teraz jestem w pracy, ale chętnie spróbuję. Przy czujniku światła obraz staje się szary i mdły, taki płytki, "nie ma pazura". Ja nie oglądam całymi dniami tv więc energię na tv jeszcze wliczę w koszty i mnie ona nie przeraża. Wolę zapłacić ale mieć dobry obraz bo jak będzie zły to z tv żaden użytek bo nie będę oglądał właściciwe wcale
Sygnał mam z cyfry plus po hdmi (c+ jest w hd i kilka innych kanałów). Oglądam głównie sport (piłkę nożną w mega ilości i czasem koszykówkę), filmy z c+, czasem coś z kompa więc z jakością różnie i tu cudów nie wymagam no i czasem programy w stylu travel, planete czy nat. geo. Czyli jednym słowem dużo ruchu, wierne odwzorowanie kolorów (zwłaszcza zielonego ).
Troszkę obawiam się tych barw ciepły 2 ale może przez to obraz będzie bardziej naturalny i strawialny dla oka zwłaszcza w ciemności więc może w tym jest metoda Wielkie dzięki że masz chęć mi pomagać