Podziel się wrażeniami!
Mam Sony 46hx750 i mam pewien problem. Przy jasnych scenach (np turkus, błękit) na ekranie widać że podświetlanie krawędziowe jest za mocne. Tak jakby te diody dawały za mocne światło i widać takie odblaski (może dziwne wytłumaczenie ale jak w nocy z latarni morskiej - taki słup światła), a na białym są cienie po rogach i krawędziach. To normalne w LED (w laptopie Sony też tak mam) czy da się do jakoś zniwelować ? Może podświetlanie lub nasycenie jest za mocne, lub czystość bieli (mam na dużą bo nie lubie takie ecru) lub automatyczne ograniczenie światła trzeba przestawić. Czujnik światła mam wyłączony. Da sie coś z tym zrobić ?
Widzę, że mamy bardzo podobne zainteresowania Ja ze względu na jakość obrazu i szybkość dekodera (ogólnie użyteczność) przerzuciłem się na Nkę. Minus - mniej piłki nożnej. Plus - lepsza jakość obrazu, bardzo dobry dekoder (przede wszystkim szybkość i stabilność, co w przypadku cyfry i dekodera PVR Philips jest ogromnym minusem) i chyba lepsza jakość obrazu.
Wielkie dzięki że masz chęć mi pomagać
No rzeczywiście N jest poza konkurencją w porównaniu z Cyfrą. Jakość obrazu, szybkość działania, przejrzystość itp. Wiem bo mój brat ma więc często u niego oglądamy Ligę mistrzów albo Bundesligę. Ja mam Pace PVR i jest on troszkę lepszy od Philipsa ale i tak do N mu daleko.
Chętnie skorzystam z Twoich porad, bo są kompetentne i zawsze warto posłuchać innych i sprawdzić. Tak więc jak coś będę wiedział to dam znać Na kalibrację zawsze jest czas a popróbować zawsze można samemu najpierw.
W końcu tak ustawiłem, martwią mnie tylko takie aureole nad głowami, tak jakby kontrast ale zmniejszałem i nic to nie dało.
- podświetlenie: 3
- kontrast: 87
- jasność: 40
- nasycenie: 55
- temp. barw: neutralne
- ostrość: 60
- redukcja zakłóceń: min
- redukcja zakłóceń MPEG: min
- redukcja zakłóceń punkt.: automatyczny
- motionflow: wyraźny
- tryb filmu: automat 1
Ustawienia zaawansowane:
- korekcja czerni: średnie
- zaaw. zwiększanie kontrastu: małe
- gamma: 0
- automat. ograniczanie światła: małe
- czystość bieli: małe
- żywy kolor: min
- bilans bieli
-- wzmocnienie R: 0
-- wzmocnienie G: 0
-- wzmocnienie B: 0
-- przesunięcie R: 0
-- przesunięcie G: 0
-- przesunięcie B: 0
- uwydatnianie szczegółów: małe
- uwydatnianie krawędzi: małe
Tu jest odnośnik do mojego postu na innym forum i tam są fotki:
http://www.hdtv.com.pl/forum/sony/86815 ... hx750.html
Próbowałeś kontaktować się z Pomocą Sony? Trochę zbyt jasne te latarki jak na moje oko, choć nie jestem serwisantem TV i do tego różnica ustawień ekranów, zdjęcie itd.
POMOC SONY
Co by nie napisać każdy model jest inny i jest inaczej oceniany pod względem tych latarek. Proponowany przez Stubba kontakt z serwisem, złym pomysłem nie będzie.
Narazie nie kontaktowałem się z serwisem ale dużo pomogło zmniejszenie (do mała) a najlepiej wyłączenie zaawansowanego zwiększania kontrastu. Jeszcze myślę ogólnie nad zmniejszeniem kontrastu i wyłączeniem czujnika światła.
A taki efekt jest na wszystkich kanałach? Korzystasz z innego źródła sygnału niż Cyfra Plus, albo możesz sprawdzić na np. treściach internetowych (YouTube, kanały SEN)? Może dekoder, albo przewód HDMI przesyła jakiś dziwny sygnał...
Testuj z różnymi ustawieniami. Dodatkowo, ważna sprawa którą poruszył Zimny, to źródło sygnału. Każdy sygnał z reguły, wymaga innych ustawień, więc testuj
Macie chyba rację, bo gdy podłączyłem DVD po innym kablu HDMI to obraz był jakby lepszy (tzn chodzi mi o te krawędzie, bo reszta już wcześniej była dla mnie ok). W dekoderze cyfry zmieniłem z systemu kolorów RGB na PAL, nie wiem czy to ma znaczenie i co jest lepsze. No i w TV włączyłem overscan czyli podświetlanie wszystkich pikseli. Wczoraj już po nocy nie chciało mi się oglądać długo TV ale przy wyłączaniu było jakby lepiej (albo ja byłem już taki śpiący:-)). Nie wiem czy mam dobry przewód, ale może w jeszcze lepszy zainwestuję.