anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Dźwięk DTS 6.1 - odtwarzanie tylko przez układ stereo

profile.country.pl_PL.title
M_Jaremczuk
Początkujący

Dźwięk DTS 6.1 - odtwarzanie tylko przez układ stereo

mam pytanie dotyczące odtwarzania dźwięku w formacie DTS 6.1.
Odtwarzacz BD (BDP 383) połączony jest z amplitunerem (STR DH 510) po HDMI. Do amplitunera podpięte są tylko 2 kolumny (lewa i prawa - zwykłe stereo).
Do tej pory wszystkie płyty DVD z dźwiękiem w formacie 5.1 mogłem sobie odtwarzać przez system audio i było ok. Po włożeniu płyty BD z dźwiękiem w formacie DTS 6.1 - muzyka, efekty dźwiękowe są odtwarzane bez żadnych błędów, natomiast nie słychać dialogów aktorów.
Pytanie jest - czy to kwestia ustawień czy brak głośnika centralnego w przypadku tego systemu kodowania dźwięku uniemożliwa prawidłowy odbiór tak zapisanych ścieżek dźwiękowych.
Próbowałem różnych ustawień w amplitunerze, ale bez efektu. Co ciekawe podczas odtwarzania DVD można manualnie zmieniać program odtwarzania (przed DD do LP), a przy odtwarzaniu BD z DTS 6.1 ręczna zmiana programów jest zblokowana.

dzięki za ewentualne propozycje rozwiązania kłopotu. Oczywiście po głośnikach TV wszystko śmiga bez kłopotu.

8 ODPOW. 8
M_Jaremczuk
Początkujący

szperam jeszcze po różnych danych i pytanie czy poniższa informacja może być źródłem problemu:

Reprodukcja LPCM (2 kan. / 5.1 kan. / 7.1 kan.) przez HDMI™ TAK / TAK / NIE
PCM 96 kHz 24 bity - TAK
AAC - NIE
Dolby® Digital - TAK
Dolby® Digital EX - NIE
Dolby® Digital+ - NIE
Dolby® Dual Mono - TAK
Dolby® Pro Logic® - TAK
Dolby® Pro Logic® II - TAK
Dolby® Pro Logic® IIx - NIE
Dolby® True HD - NIE
dts - TAK
dts 96 24 - NIE
DTS-HD™ - NIE
dts NEO6 - NIE
dts-ES (DISCRETE 6.1) - NIE
dts-ES (MATRIX 6.1) - NIE

wygląda chyba, że amplituner nie obsługuje takiego formatu dźwięku. Tylko pytanie czy wówczas miałaby miejsce taka sytaucja: wszystkie dźwięki dobrze słyszalne, a jedynie dialogi aktorów nie do usłyszenia.

dzięki,
Michał

spolDon1fhkbr
Początkujący

Moim zdaniem masz źle skonfigurowaną ilość głośników w amplitunerze. Za pewne masz włączony głośnik centralny, a fizycznie go nie masz....

M_Jaremczuk
Początkujący

też to brałem pod uwagę, ale przy takich samych ustawieniach płyta DVD 5.1 odtwarza się normalnie. Chyba, że jednak powinienem poszperać gdzieś indziej w ustawieniach.
Jakieś podpowiedzi?

profile.country.en_GB.title
cyewald
Początkujący

a masz ustawiony ampli na 2chanel stereo ?

M_Jaremczuk
Początkujący

no właśnie... Podczas odtwarzania tego konkretnego przypadku nie mogę przestawić amplitunera na inny typ programu odtwarzania.

spolDon1fhkbr
Początkujący

No tak z głowy Ci nie powiem. W 510 masz chyba na tym małym wyświetlaczy konfigurację więc tam się wchodziło w speakers i coś tam trzeba ustawić. W Twoim przypadku powinno być do wyboru 2.0. Dodatkowo jak nie masz sub-a to chyba powinno być ustawione na LARGE.

A tak ogólnie to instrukcja Twoim przyjacielem ;)

profile.country.en_GB.title
cyewald
Początkujący

Don napisał(a):

No tak z głowy Ci nie powiem. W 510 masz chyba na tym małym wyświetlaczy konfigurację więc tam się wchodziło w speakers i coś tam trzeba ustawić. W Twoim przypadku powinno być do wyboru 2.0. Dodatkowo jak nie masz sub-a to chyba powinno być ustawione na LARGE.

A tak ogólnie to instrukcja Twoim przyjacielem ;)

don ma racje wejdz GUI i tam ustaw konfiguracje glosnikow 2.0 itd lub kalibruj

M_Jaremczuk
Początkujący

Kalibracja pomogła. Dzięki Panowie. Swoją drogą ciekawe. Sprzęt skalibrowany na początku... i potrzeba ponownej kalibracji. Grzebałbym w ustawieniach bez skutku.