anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

połączenie sieciowe w bdp-s370 :) i DLNA

profile.country.pl_PL.title
laptopek
Początkujący

połączenie sieciowe w bdp-s370 :) i DLNA

Witam wszystkich :)

Post ten dedykuje tym osobom które miały problem z tworzeniem sieci z tym konkretnie modelem BR ;)

Jestem nowym użytkownikiem forum, niedawno zakupiłem BR BDP-S370. Wszystko było pięknie do momentu kiedy chciałem podłączyć BR do mojego laptopa FUJITSU-SIEMENS v5555.
Okazało się że BR go nie widzi.
Wszedłem więc na sony.pl aby wyszukać aktualizację do mojego modelu, niestety, nic takiego nie znalazłem. Okazało się że aktualizacja funkcjonuje ale na anglojęzycznej stronie !
Po zapoznaniu się z instrukcją, na której napisane było iż firmware należy instalować TYLKO na modelach wyprodukowanych w Kanadzie i chyba USA ( nie pamiętam teraz ) zdecydowałem się jednak to ustrojstwo ściągnąć i zainstalować.
Udało się bez żadnych problemów, więc pełen optymizmu próbowałem nadal połączenia sieciowego z moim laptopem. Jako że mój laptop nie obsługuje DLNA więc zacząłem wcześniej wyszukiwać odpowiednie oprogramowanie.
Sprawdziłem kilka, najlepszym okazał się program o nazwie WILD MEDIA SERWER, niestety w wersji anglojęzycznej oraz testowej ( w pełni funkcjonalnej ).
Jeśli komuś to nie przeszkadza zawsze może co jakieś 30 dni instalować go na nowo.

Serwer obsługuje pliki :
- divx ( z napisami), do tego możemy ustawić wielkość napisów
- mkv
- rmvb

oraz masę innych, łącznie z nawet 3gp ;)

Oprócz tego, program obsługuje telewizję internetową oraz radio. Dodawanie stacji to bajka.
Program sprawuje się naprawdę dobrze. Jednak kilka dni temu zacząłem bawić się połączenie sieciowe standardowe, okazało się że mimo braku DLNA można to zrobić. Dzięki temu mogę odtwarzać pliki DTS, np. muzykę nagraną w dźwięku przestrzennym ( czego niestety nie umożliwiał mi WILD MEDIA SERWER ).

I teraz na TV mam wyświetlone ( po włączeniu BR ) dwa serwery, ten z WMS oraz normalne połączenie sieciowe.
I muszę powiedzieć że wszystko hula aż miło. Dodam że połączyłem laptopa z BR za pomocą kabla.

Podsumowując, nie ma potrzeby aby laptop czy inny komp posiadał DLNA, można uzyskać wszystko mniejszymi kosztami i nawet niekiedy z lepszymi efektami.

To tyle ;) Pozdrawiam wszystkich.

7 ODPOW. 7
zibi1969
Początkujący

Jakim kablem połączyłeś BR z kompem ?

Piratus
Początkujący

Laptopek ! kilka pytań mam. Napisałeś co : Okazało się że aktualizacja funkcjonuje ale na anglojęzycznej stronie ! Możesz spisać jaką wersję masz wgraną s370? Ciekaw jestem czy coś nowszego niż samo się zaktualizowało. I pytanko dwa DLNA rozumiem wiem jak działa sam się bawiłem. Ale nie bardzo rozumiem jak masz zrobione "połączenie sieciowe standardowe" Czyli co masz na lapsie udostępniony folder (widoczny w twojej malutkiej domowej sieci). Blu ray i laptop podpięte masz pod jakiś router?

Zimny_
Użytkownik

Zasady działania DLNA są prawie identyczne jak w przypadku np. telewizorów. Dział gdzie jest dużo pytań i odpowiedzi na ten temat znajdziesz tu:

viewforum.php?f=230

Na początek powiem, że urządzenia muszą być podłączone przez np. router. On tworzy sieć do której podłączasz kompa i Blu ray.

Oprogramowanie do odtwarzacza znajdziesz tu:
http://support.sony-europe.com/tvhc/dow ... m=BDP-S370

Piratus
Początkujący

Zimny thx za link. Sam mam zrobione DLNA i działa. Tak jak napisałeś pc, tv, blu wpięte mam w router tworzą domową sieć. Soft na blu aktualizuje się automatycznie jak się pojawi nowy. Zaciekawiło mnie tylko to co laptopek napisał cytuje:
"Jednak kilka dni temu zacząłem bawić się połączenie sieciowe standardowe, okazało się że mimo braku DLNA można to zrobić. .......
I teraz na TV mam wyświetlone ( po włączeniu BR ) dwa serwery, ten z WMS oraz normalne połączenie sieciowe."
I to mnie ciekawi jak to rozwiązane jest. Nie uruchamia "serwera DLNA" a na blu w menu widzi "zasoby" PC (no chyba, że coś źle zrozumiałem)

Zimny_
Użytkownik

Ciężko powiedzieć o co dokładnie chodziło. Według mojego doświadczenia i wiedzy jaką posiadam, korzystanie zasobów komputera nie korzystając z serwera jest niemożliwe. Jest wiele czynników które uniemożliwiają takie połączenie. Urządzenia te po prostu nie mają oprogramowania które pozwala na takie coś, musi być serwer obsługujący sieć - serwer kompatybilny z DLNA. Chyba, że Laptopek posiada jakiś zainstalowany serwer który działa sobie w tle, albo jak w przypadku laptopów VAIO - oprogramowanie jest już zainstalowane i obsługa jest uproszczona.
Szkoda, że Laptopek nie odpowiada...

gajovy
Nowicjusz

Zimny napisał(a):

...albo jak w przypadku laptopów VAIO - oprogramowanie jest już zainstalowane...

:c37

Proszę o informację jak nazywa się owo oprogramowanie czy jest darmowe i czy możliwe jest zainstalowanie na komputerach innych producentów...

Pozdrawiam,
Łukasz

oldguest
Początkujący

gajovy napisał(a):

Proszę o informację jak nazywa się owo oprogramowanie czy jest darmowe i czy możliwe jest zainstalowanie na komputerach innych producentów...

Vaio Media Plus.

Nie ma instalacji więc nie można tego zainstalować.