Podziel się wrażeniami!
Witam
Przymierzam się do wymiany mojego jedynego,pierwszego i obecnego odtwarzacza Blu-ray - BDP-S300.
Zastanawiam się czy jest sens zakupu starszych modeli które mają analogowe wyjście CINCH 7.1 (nie mam jeszcze amplitunera z HDMI, ale mam optyka i coaxial a amplituner ma 7 kanałów dźwięku i dekoder 7.1 DOLBY PRO LOGIC II X. Również taką mam konfigurację kolumn. Na razie nie zamierzam wymieniać amplitunera, ale wiem że kiedyś trzeba będzie to zrobić)
Interesowałby mnie odtwarzacz, który miałby procesor obrazu - najlepiej X-Reality PRO
(TV jaki posiadam to SONY KDL-40NX720). Jest to dla mnie istotne, bo mam sporo filmów na DVD, a ponoć X-Reality PRO potrafi z nich wyciągnąć prawie HD.
Również dobrze by było, żeby odtwarzacz miał obsługę płyt i filmów 3 D (nie chciałbym kupować znowu trzeci raz dla tej 1 funkcji)
Co polecacie?
Pozdrawiam
ostatnio sluchalem glosnikow jbl studio 590 i do tego wzmak hk990.dzien pozniej poszedlem (mam dosc blisko)do sklepu bang&olufsen gdyz to jak mniemaja firma hi-end i odsluchalem kilka ich propozycji to powiem wam ze bralbym ten pierwszy czyli jbl i hk.ten sprzet wymiatal konkretnie co swiadczy o tym ze roznice sie zacieraja powoli.moim zdaniem hi-end zaczyna sie teraz minimum 0d 30-40 kola
pieniazek napisał(a):
ostatnio sluchalem glosnikow jbl studio 590 i do tego wzmak hk990.dzien pozniej poszedlem (mam dosc blisko)do sklepu bang&olufsen gdyz to jak mniemaja firma hi-end i odsluchalem kilka ich propozycji to powiem wam ze bralbym ten pierwszy czyli jbl i hk.ten sprzet wymiatal konkretnie co swiadczy o tym ze roznice sie zacieraja powoli.moim zdaniem hi-end zaczyna sie teraz minimum 0d 30-40 kola
może "jarasz" sie "dziełami" pana Jaromira ale uwierz mi ze dla mnie DA9100ES robi wieksze wrażenie niż to co oferuje pan "Jaro" zresztą wykonanie z zewnatrz jaki we wnętrz pozostawia wiele do życzenia ale nie sprzeczajmy się kolego każdy ma inny gust, słuch i tyle a co do audiofiliski to nie śmiałem sie z kolegi tylko śmieszy mnie to określenie bo dla mnie sprzęt albo jest dobry albo niephotomusic napisał(a):
SONYES napisał(a):
hehehhe jak słyszę audiofilski to śmiech mnie ogarnia...
Cieszę się razem z Tobą.
Lecz powiedz, proszę, od kiedy to stawiamy znak równości pomiędzy „Audiofilski” a „Hi End”?
Co?
Bo podążając za Twoim tokiem rozumowania, to Rotel czy Cambrige Audio niema w swojej ofercie sprzętu audiofilskiego, a Sony DA9100ES stawiasz na równi z produktami, przepraszam, dziełami Ancient Audio Jaromira Waszczyszyna.
Czy według Ciebie wyznacznikiem Hi End jest cena 20000zł?
Zejdźmy na ziemię…
Panowie, przypominam iż ja założyłem temat i pytałem o odtwarzacz BLU-RAY a nie Wasze opinie na temat sprzętu jakiegoś Pana Jaromira
Jako że przeszukałem już wszystko, to teraz małe podsumowanie i pytania. Oto lista odtwarzaczy które mnie interesują:
SONY:
BDP-S 790 http://www.sony.pl/product/blu-ray-disc-player/bdp-s790
BDP-S 780 http://www.sony.pl/product/blu-ray-disc-player/bdp-s780
Oba niestety nie posiadają ANALOGOWYCH WYJŚĆ AUDIO 7.1
Rozumiem że tylko te odtwarzacze SONY zapewniają najlepszą jakość obrazu z DVD i BLU-RAY
Bo chyba nie ma sensu inwestować w starsze modele SONY, które posiadały wyjścia CINCH ANALOGOWE 7.1 AUDIO (ale nie generowały takiej jakości obrazu jak te wspomniane wyżej. Jeśli dobrze pamiętam chyba 550 i 350 miały analogowe 7.1 chinch)
Na pewno czynnikiem unikalnym i nie dostępnym u innych firm - konkurencji jest obsługa FORMATU OBRAZU 4 K przez 790 tkę.
Z kolei PHILIPS:
Najwyższy model z 2010 roku BDP9600/12 (specyfikacja w PDF "KARTA PRODUKTOWA" na stronie z linka)
http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbi ... BDP9600/12
ANALOGOWE WYJŚCIE AUDIO 7.1, obsługa 3 D, i z kolei unikalna technologia dostępna tylko u PHILIPS'a to format obrazu 21:9 - wszystkie filmy bez czarnych pasków (jeżeli ma się TV PHILIPS'a z tym formatem), przetworniki C/A audio 192 kHz/24 bity firmy BURR-BROWN dla każdego z 7 kanałów MINUS: brak obsługi kodeka dźwięku DTS HD HIGH RESOLUTION AUDIO - przynajmniej tak pisze w specyfikacji (gorszy jakościowo od DTS HD MASTER AUDIO)
PANASONIC ma w ofercie tylko 1 odtwarzacz który mnie interesuje:
http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Prod ... index.html
Jedyną zaletą ponad konkurencją są przetworniki C/A audio analogowego wyjścia 7.1 - 192 kHz / 32 Bity na każdy z kanałów.
Gdybym miał możliwość to podpiąłbym każdy z tych odtwarzaczy do mojej 40 - SONY KDL-40 NX 720 i porównał każdy materiał pod względem jakości audio i wideo.
Ale to raczej niemożliwe.
Więc muszę albo gdzieś w sklepie szukać i próbować albo zebrać pozytywne i rzeczowe opinie (najlepiej od posiadaczy sprzętu)
jezeli sony to bierz 790,philipsa odpusc,najlepszy bluray jaki teraz jest na rynku to panasonic bdp-320 i bdp500 czy jakos tak na pewno koncowki sie zgadzaja a na trzecim miejscu obstawilbym sony bdp-790.
Jako że ostatnio zmodernizowałem kino domowe, więc po części moje podejście do zakupu odtwarzacza Blu-Ray się nieco zmieniło.
Teraz interesują mnie tylko możliwości skalowania DVD do FULL HD (jak najlepszy skaler -w miarę dostępności; z dużą liczbą opcji regulacji obrazu), w miarę szybkie wczytywanie filmów z płyt BLU-RAY (już znienawidziłem moją 300-tkę za około 5 min wczytywanie i dostęp do filmu), obsługa filmów 3 d z płyt blu-ray, jak najszybsza reakcja na komendy z naciśnietęgo przycisku na pilocie
To na razie chyba wszystko jeśli chodzi o moje oczekiwania
Z oferty SONY na pewno rozważam zakup BDP-S790 lub któregoś z tych nowych - S5100 lub S4100
Poczytałem trochę o odtwarzaczach SAMSUNGA (skusiła mnie w nich możliwość pełnej przeglądarki WWW z FLASH'em.) Ale szybko ochłonąłem i je odrzuciłem, jak poczytałem wpisy na forum Samsunga oszukanych klientów, którzy nie mogą się doprosić naprawy bądź aktualizacji. SAMSUNGOWI mówię stanowcze NIE.
Zostaje kwestia PANASONICA.
Wielokrotnie wspominany w tym wątku, pewnie na forum też.
Czytałem setki recenzji, opinii różnych użytkowników, testy porównawcze
I teraz mam dylemat
Gdy kupowałem nowy amplituner rozważałem wiele marek - producentów, wiele modeli. W końcu wybór padł na PIONEER'a VSX-921. Od wielu lat jestem związany z tą firmą. Gdy zaczynałem zabawęz sprzętem A/V, która potem przerodziła się w pasję nikt mi pewnie nie uwierzy, ale miałem POLSKI sprzęt. Wzmacniacz Unitra Fonica WS-503, magnetofon kasetowy Unitra ZRK M-9108 (lub bardzo podobny) i zestaw kolumn Tonsil. Potem zaczęły się zmiany. Najpierw zmienił się magnetofon. Pojawił się nowiutki Pioneer CT-W606DR, potem zmieniłem wzmacniacz na amplituner Pioneer VSX-804RDS, następnie zamieniłem Pioneer'a VSX-804RDS na Pioneer'a VSX-407RDS, którego zastąpił Pioneer VSX-817-S. Obecnie Pioneer'y VSX-817-S i VSX-407RDS stoją na szafie, a najnowszy VSX-921 jest użytkowany. Podczas zmiany z VSX-804RDS na VSX-407RDS wymieniłem komplet 2 starych kolumn TONSIL'a na nowe FOCUS'y 240 SE od TONSIL'a. Później już tylko kompletowałem resztę tego wspaniałego zestawu. Pojawiła się centralka TONSIL FOCUS 100 CENTER SE i 4 tylne TONSIL FOCUS SAT 70 SE.
Więc moje pytanie brzmi:
Lepiej brać 500-kę od PANASONICA lub ewentualnie 320 lub 330 czy zostać przy SONYM 790 lub którymś z tych dwóch: S5100 lub S4100
Ktoś robił testy na tym sprzęcie? Który najlepiej skalował DVD? Który dawał najlepszy obraz z BLU-RAY 2D? Który był stabilny w obsłudze i szybko reagował na komendy z pilota (czas reakcji od przyciśnięcia przycisku)?
Który najszybciej się uruchamia? Ewentualnie który dawał najlepszą jakość przy połączeniu CHINCHAMI wyjścia STEREO do wzmacniacza / amplitunera i odsłuchu płyt CD z muzyką? Jaka była różnica między jakością dźwięku z filmów BLU-RAY przy połączeniu HDMI z amplitunerem?
Zastanawiam się jeszcze nad SONY BDP-S780 Zdobył nagrodę EISA w tym samym czasie co mój amplituner - Pioneer VSX-921.
Jest wart uwagi w porównaniu do S-790?
Z oferty SONY na pewno rozważam zakup BDP-S790 lub któregoś z tych nowych - S5100 lub S4100
Modeli S510 i S41 nie miałem w ręku więc nie chcę się wypowiadać i teoretyzować na podstawie opisów z sieci ;). Miałem za to model S790 z 2012/2013 roku. Upscaling to liga mistrzów, którą mogłem zobaczyć na przekątnej sowitego ekranu projektora. Pomimo, że sygnał był upscalowany i przerzucany na ścianę wielkości około 120" jakość detali była niesamowita.
Odnośnie takiego użytkowania codziennego S790 jak dla mnie bez zarzutu. Nienawidzę wręcz jak przełączam np program i muszę czekać sekundę na czarne tło, później sekundę na zamianę kanału. Tu tego nie zauważyłem.
Schludnie, czyto, dużo możliwości ale wszystko działa.
P.S. wsparcie cały czas jest: http://www.sony.pl/support/pl/product/bdp-s790
Też jestem przy zakupie odtwarzacza BD.Na oku mam trzy modele:
-Sony BDP-S490
-Panasonic DMP-BDT 230
-Pioneer BDP-150K
Priorytetem jest jakość obrazu i dźwięku.Funkcje multimedialne schodzą na drugi plan.Ewentualnie odczyt dysków twardych NTFS.Do wydania max.500zł.
Witam,
Tylko dodam jedną kwestię różnicy między BDP-S790 a BDP-S5100 dotyczącą obsługi mkv którą znalazłem w instrukcjach a mianowicie w przypadku BDP-S5100 kontener mkv jest obsługiwany dla MPEG-4 AVC i Xvid dla BDP-S790 tylko MPEG-4 AVC. Może dla niektórych jest to istotne.
Ogólnie Sony jeśli chodzi obsługę plików jest średnio dopracowane czego dobrym przykładem jest nieszczęsna seria telewizorów HX które nie obsługują mkv i dodatkowo jeszcze NTFS, ale o tym jż było w innym wątku.