anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

XR-65A80L + HTA-3000 Mało płynna regulacja głośności z pilota TV

profile.country.PL.title
swiniarscy
Nowicjusz

XR-65A80L + HTA-3000 Mało płynna regulacja głośności z pilota TV

Witam,

Tydzień temu kupiłem telewizor A80L. Przy okazji chciałem polepszyć jakość dźwięku i dobrałem do zestawu soundbar HTA-3000. Specjalnie zdecydowałem się na komplet tego samego producenta, żeby urządzenia komunikowały się płynnie i bezproblemowo. Urządzania są połączone oryginalnym kablem HDMI dołączonym do soundbara przez gniazda HDMI eARC.

Niestety mam problem, z którym nie mogę sobie poradzić i który bardzo przeszkadza w użytkowaniu. Po przełączeniu dźwięku na soundbar (system Audio), regulacja dźwięku z pilota TV działa bardzo mało płynnie zarówno przy przytrzymywaniu przycisków VOL + i -, jak i przy przyciskaniu 'impulsowym'. 

Przykłady:

1. Naciskam 10 razy przycisk + -> głośność wzrasta o 4 jednostki.

2. Naciskam i przytrzymuję +, a po chwili puszczam -> na początku na ekranie nic się nie pokazuje, następnie pokazuje się pasek regulacji dźwięku, głośność przeskakuje o parę jednostek, zatrzymuje się, znowu przeskakuje, po puszczeniu przycisku nadal przez 1-2 sek. głośność na pasku rośnie.

Serwisant TV Sony był, obejrzał i stwierdził, że dla niego to zachowanie normalne, bo następuje tu komunikacja z TV do soundbara i następnie komunikacja zwrotna: 'Musi działać wolniej'. Moim zdaniem to nie jest na tyle obciążająca operacja, żeby przy tej mocy obliczeniowej urządzeń powodować takie lagi. Poza tym nie tylko działa wolniej ale szarpie i pomija część przyciśnięć pilota.

Sprawdzałem w sklepie losowe podłączone zestawy Samsunga i Philipsa i działały płynnie (Samsung bardzo płynnie, Philips nieco wolniej ale bez 'szarpania').

Przypadkowe Sony w sklepie (z innym soundbarem) również niestety miało opóźnienia podobne do moich - sprzedawca nie miał pojęcia dlaczego.

Prośba o pomoc:

1. Czy któryś z użytkowników ma może sposób na upłynnienie działania regulacji dźwięku z pilota TV?

2. Czy może jakiś inny soundbar  (Sony lub innej firmy) działa u kogoś lepiej z telewizorem Sony Google TV ?

3. Czy komuś może udało się to poprawić droższym kablem HDMI?

Wkurza mnie to na tyle, że zamierzam zwrócić soundbar 😡.

(najnowsza wersja softu na obu urządzeniach, restart do ustawień fabrycznych nie pomógł).

0 ODPOWIEDZI 0