Podziel się wrażeniami!
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Cześć!
Mam nadzieję, że pomogę choć trochę rozwiać wątpliwości.
Ad1. Programy tematyczne to rozwiązanie mało uniwersalne i czasem trudno dopasować je do oczekiwań użytkownika aparatu. Lepiej przestawić pokrętło na program P lub A. Wówczas możemy sami decydować, czy np. funkcja wykrywania twarzy ma być aktywna czy nie, a sprawę ostrości tła załatwiamy po prostu sterując przysłoną (w dużym uproszczeniu: literka F na wyświetlaczu - jeśli jest mała cyfra np. F3.5 to tło będzie bardziej rozmyte, jeśli będzie duża - F8 to tło już będzie bardziej wyraźne).
Ad2. Przy wykonywaniu panoramy słychać dźwięk migawki i nic tego nie zmieni. Masz rację, że panorama jest "sklejana" przez oprogramowanie aparatu. Warto pokombinować z ustawieniami panoramy - w mojej ocenie znacznie ciekawiej wychodzą panoramy, gdy aparat trzymamy w pionie (czyli ustawiamy kierunek panoramy na "w górę" lub "w dół"). Do wyboru mamy także czy panorama będzie Standardowa czy Szeroka. Pamiętaj, żeby rejestrować panoramę aż do momentu gdy aparat skończy robić zdjęcia - w przeciwnym przypadku na złożonym zdjęciu może pokazać się czarny pasek (węższy lub szerszy).
Ad3. Główne różnice w programie zielonym i złotym programem polegają na tym, że złoty jest dedykowany dla scen słabiej oświetlonych - algorytmy przy tym ustawieniu są po prostu inaczej optymalizowane pod kątem fotografowania wieczorem czy w ciemnym pomieszczeniu.
Pozdrowienia!
mareczek87ww napisali:
Ale dalej nie rozumiem, dlaczego w automatyce może aparat wybrać sceny których "z ręki" nie mogę wybrać jak dziecko, pod słońce itp.
Pytanie tylko na ile to jest dla Ciebie istotne. Trudno na to odpowiedzieć bo chyba niewiele osób się w ogóle nad tym zastanawia i nie robi z tego problemu (takie rozważania czytam po raz pierwszy).
Wychodzi na to, że tak to ktoś sobie zaprojektował i tyle. Algorytmy oprogramowania są tak ustawione, żeby mniej więcej rozpoznawać do w danym momencie jest fotografowane. Nie znaczy to, że aparat dobiera jednocześnie jakieś wyjątkowe, unikalne dla danej sceny parametry. Myślę, że przy ustawionym np. programie preselekcji przysłony (A) zdjęcie wyszłoby bardzo podobnie, a nawet lepiej.
Co do lampy - aby lampa zadziałała, po prostu trzeba ustawić ją jako włączoną, a rodzaj błysku (wypełniający/na drugą kurytnę) to już osobna sprawa. Mruganie przed ostatecznym błyskiem zazwyczaj oznacza włączoną opcję redukcji czerwonych oczu - tak właśnie się ten proces redukcji odbywa.
Cześć!
Mam nadzieję, że pomogę choć trochę rozwiać wątpliwości.
Ad1. Programy tematyczne to rozwiązanie mało uniwersalne i czasem trudno dopasować je do oczekiwań użytkownika aparatu. Lepiej przestawić pokrętło na program P lub A. Wówczas możemy sami decydować, czy np. funkcja wykrywania twarzy ma być aktywna czy nie, a sprawę ostrości tła załatwiamy po prostu sterując przysłoną (w dużym uproszczeniu: literka F na wyświetlaczu - jeśli jest mała cyfra np. F3.5 to tło będzie bardziej rozmyte, jeśli będzie duża - F8 to tło już będzie bardziej wyraźne).
Ad2. Przy wykonywaniu panoramy słychać dźwięk migawki i nic tego nie zmieni. Masz rację, że panorama jest "sklejana" przez oprogramowanie aparatu. Warto pokombinować z ustawieniami panoramy - w mojej ocenie znacznie ciekawiej wychodzą panoramy, gdy aparat trzymamy w pionie (czyli ustawiamy kierunek panoramy na "w górę" lub "w dół"). Do wyboru mamy także czy panorama będzie Standardowa czy Szeroka. Pamiętaj, żeby rejestrować panoramę aż do momentu gdy aparat skończy robić zdjęcia - w przeciwnym przypadku na złożonym zdjęciu może pokazać się czarny pasek (węższy lub szerszy).
Ad3. Główne różnice w programie zielonym i złotym programem polegają na tym, że złoty jest dedykowany dla scen słabiej oświetlonych - algorytmy przy tym ustawieniu są po prostu inaczej optymalizowane pod kątem fotografowania wieczorem czy w ciemnym pomieszczeniu.
Pozdrowienia!
ad 1)
Jest jeszcze chyba program MR gdzie samemu można ustawiać parametry. Może się pobawię i tam ustawię jak na krajobraz + wykrywanie twarzy. A wtedy przy ręcznym to jakieś ISO najlepiej ustawić?
Bardzo dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi w miarę używania aparatu pewnie będę się pojawiać - to jak coś będę pisał.
Myślę, że początkowo możesz zdać się na AutoISO. Ustaw górny zakres na ISO 3200. Dolny na minimalne ISO jakie możesz ustawić.
Pozdrowienia!
Kolejne pytanka
Chodzi mi jeszcze o pytanie nr 3 z pierwszego postu. Rozumiem, już jak działają automatyki.
Ale dalej nie rozumiem, dlaczego w automatyce może aparat wybrać sceny których "z ręki" nie mogę wybrać jak dziecko, pod słońce itp.
Rozumiem, że jak chce z wybrać aby zadziała lampa błyskowa to wybieram - Błysk wypełniający?
To normalne, że przed ostatecznym błyskiem ona tak mruga?
mareczek87ww napisali:
Pytanie tylko na ile to jest dla Ciebie istotne. Trudno na to odpowiedzieć bo chyba niewiele osób się w ogóle nad tym zastanawia i nie robi z tego problemu (takie rozważania czytam po raz pierwszy).
Wychodzi na to, że tak to ktoś sobie zaprojektował i tyle. Algorytmy oprogramowania są tak ustawione, żeby mniej więcej rozpoznawać do w danym momencie jest fotografowane. Nie znaczy to, że aparat dobiera jednocześnie jakieś wyjątkowe, unikalne dla danej sceny parametry. Myślę, że przy ustawionym np. programie preselekcji przysłony (A) zdjęcie wyszłoby bardzo podobnie, a nawet lepiej.
Co do lampy - aby lampa zadziałała, po prostu trzeba ustawić ją jako włączoną, a rodzaj błysku (wypełniający/na drugą kurytnę) to już osobna sprawa. Mruganie przed ostatecznym błyskiem zazwyczaj oznacza włączoną opcję redukcji czerwonych oczu - tak właśnie się ten proces redukcji odbywa.
Jestem po urlopie nad polsim morzem, trochę zdjęć porobiłem więc i pojawiły się nowe pytania:)
Na początek dwa związane ze zdjęciami pod słońce.
Jeżeli wybieram automatykę to aparat ustawia scenę "pod słońce", a czy ona działa z zamkniętą lampą błyskową?
Jak wyłączyć ulepszanie automatyczne zdjęcia? Bo robiłem właśnie zdjęcie pod światło. I twarz wyszła ciemna więc zrobiłem ponownie zdjęcie z lampą. Zdjęcie było ok z lampą, ale po chwili zostało samo doświetlone (przez co stało się prześwietleno). Wogóle zauważyłem że aparat sam ulepsza zdjęcia, np. widać to dobrze przy zdjęciach trawy drzew. Po zrobieniu zdjęcia samo jest ulepszane.
Halo, ktoś pomoże?
Witaj, nigdy nie uzywałem trybu zielonego i złotego więc tu nie pomogę, ale jeśli chcesz mieć większą kontrolę ustaw aparat w tryb A tam będziesz kontrolował przysłonę, czas się automatycznie ustawi (możesz zostawić iso w trybie auto wtedy aparat sam dobierze iso). Przy zdjęciach pod słońce, jeżeli nie masz blendy, to zostaje tylko lampa błyskowa, która w trybie A musisz sam włączyć (ważne jeśli chcesz żeby słońce za osobą fotografowaną było poprawnie naświetlone musisz pomiar światła zrobić właśnie na słońce, ewentualnie ustawić tryb wielopunktowego pomiaru swiatła i widząc w wizjerze jak będzie wyglądać zdjęcie dodać korekte ekspozycji na minus i zostaje juz tylko odpalenie lampy żeby doświetlić pierwszy plan).
Witam
Dziękuje za odpowiedź.
A czytając ten poradnik http://fotoblogia.pl/7383,tryby-pomiaru-swiatla-jak-to-dziala-poradnik to widac, że jednak trzeba wybrać nie wielopunktowy tylko punktowy.