anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A6000 - pytania do posiadaczy

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
mareczek87ww
Poszukiwacz

A6000 - pytania do posiadaczy

Witam
Zakupiłem ostatnio A6000 i próbuje się go nauczyć :) wiadomo, od amatora do fotografa daleka droga. Mam pytania typowe do posiadaczy tego modelu.
Większość pytania odnosi się do ustawień automatycznych, do manualu mam nadzieję kiedyś dojdę.

1. Robią zdjęcie portretu wybieram scenę Portret, ale w tym momencie mam rozmazane tło. A chciałbym np. zrobić zdjęcie na tle gór, ale wyraźnych gór. To mogę wybrać krajobraz. Ale znów w krajobrazie nie jest dostępne wykrywanie twarzy.
2. Rozumiem, że wykonywanie panoramy zawsze jest takie głośne?:) Wiem, że to migawka który robi zdjęcia i potem je skleja tak?
3. Zastanawia mnie jedno - różnica między lepszą a inteligentną automatyką, którą wybrać i kiedy? I dlaczego w przypadku automatyka aparat sam ustawia sceny jak dziecko, pod słońce a ja nie mogę właśnie takich scen w opcji SCN wybrać bo ich fizycznie nie ma.
22 ODPOW. 22
profile.country.PL.title
mareczek87ww
Poszukiwacz

Wiadomo, że nie będę lampką błyskał po oczach.

A czy dobrze mi się wydaje- czy po prostu przy tym aparacie, a najważniejsze pezy tym obiektywi przy słabym wieczornym świetle szału już nie będzie?

profile.country.PL.title
mareczek87ww
Poszukiwacz

Ewentualnie będę w RAW też robił i potem ewentualnie odszumiał. Tylko nigdy tego nie robiłem - Photoshop czy Lightoroom lepszy do tego?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

mareczek87ww napisali:

Wiadomo, że nie będę lampką błyskał po oczach.

A czy dobrze mi się wydaje- czy po prostu przy tym aparacie, a najważniejsze pezy tym obiektywi przy słabym wieczornym świetle szału już nie będzie?

Nie wiem co rozumiesz przez słowo "szał". 

Fotografia wymaga światła. Wraz ze wzrostem czułości spada dynamika, co przekłada się na bardziej wyblakłe kolory, pojawia się szum (choć szczerze mówiąc 3200 to zupełnie bezpieczna granica dla a6000).

W kwestii obróbki RAW - PS i LR bazują na silniku Adobe Camera Raw, ale Lightroom jest wg mnie wygodniejszy. Zawsze można też korzystać z Capture One dla Sony - bardzo przyzwoita wywoływarka RAWów.