Podziel się wrażeniami!
Czy może są tutaj użytkownicy którzy przesiedli się z A99 na A7 mk2 lub mieli okazję używać tego i tego?
A99 znam, natomiast serii A7 kompletnie nie (interesuje mnie tylko A7 mk2, do zdjęć czyli A7S odpada a A7r mk2- niestety także odpada)
Moje niewiadome (najważniejsze) jak z obrazem na wyższych czułościach w A7 mk2 czy jest lepiej od a99 (przedział 3200-6400), jak z tym AF czy będzie gorzej jak w A99 czy chociaż tak samo (w ciemniejszych miejscach) - coś czytałem że jest nieciekawie, ale chciałem zapytać kogoś kto faktycznie coś wie? Także ważna kwestia jak AF działa po zamontowaniu przejściówki czy będzie gorzej w porównaniu z A99?
Zakup a7 mk2 wiąże się u mnie także z zakupem szkieł do tego systemu (na wstępie 85 1.4) także będzie znacznie drożej - stąd pytanie czy warto...
Generalnie stoje przed zakupem i dylemat: drugie a99 czy A7II
Witaj, nie przesiadałem się z a99 na a7mk2, ale miałem okazje oboma sie chwilę pobawić. Jeśli chodzi o AF w gorszych warunkach a7mk2 będzie się zdecydowanie gorzej zachowywał niż ten w a99, jeśli chodzi o używanie przejściówki to z la-ea3 będzie raczej bardzo wolno, a z la-ea4 będzie wolniej niz w a99, bo układ af jest z a68 albo a65. Jeśli chodzi o zachowanie na wyższych czułościach a7mk2 będzie sie lepiej zachowywało, bo ma nowszą matrycę...
Szczerze mówiąc dobry AF ma tylko a7Rmk2, ja bym poczekał na a7mk3, które pewnie dostanie technologię użytą w a7Rmk2, a jeśli nie chcesz czekać, to poszukał używanej a99 w dobrym stanie (nowa się nie opłaca za dużo kasy kosztuje).
Co do 85mm, to ja bym wybrał nową sigmę
Dzięki za info. Właśnie chodzi o to że sytuacja nie pozwala na czekanie A99 będzie jakiego tysiaka drożej ale właśnie nie ma problemu kolejnej inwestycji w szkła. Tak wiem że jest sigma i gdyby była bod A nie miałbym dylematu Natomiast sigma plus przejściówka i A7 cenowo zbliża się do Gmaster a zakłądam że AF w Gmaster będzie lepiej działał niż sigma + przejściówka.
Jeśli mogę swoje 3 grosze..
a99 jest dzis trochę archaicznym sprzętem. To nadal jeden z najlepszych aparatów Sony jaki kiedykolwiek powstał, ale ma kilka wad, które mnie np. zniechęciły do zakupu ok. 2 lat temu. Pierwsza sprawa to dość powolna praca, mały bufor, słaby AF-C. Matryca też nie wypada jakoś wybitnie w stosunku do tego co w nowych aparatach z pełną klatką.
Dużym plusem jest na pewno ergonomia. Sama puszka jest bardzo lekka jak na FF, ma fantatsyczne rozwiązanie z obrotowym LCD - nie widziałem nigdzie lepszego rozwiązania. Autofokus w trybie AF-S jest bardzo dobry i szybki. Wizjer jest też świetny. Aparat jest też bardzo dobrze wykonany, choć pierwsze serie borykały się z piszczącymi pokrętłami zmiany nastaw.
Największym nieporozumieniem jeśli chodzi o a99 jest jednak jej....aktualna cena. Obecny poziom jest po prostu nieadekwatny do możliwości, szczególnie w zestawieniu z konkurencją.
Jeśli nie zależy Ci na szybkim autofokusie (bo ciągły jest słabością obu puszek) a także nie musisz mieć cudownego obrotowego LCD, to warto rozważyć A7II. Tutaj wartości ISO rzędu 9000-12800 są spokojnie używalne podczas gdy w a99 ciężko wyskoczyć powyżej 6400.
Jesli zaś chodzi o 85/1.4 GM to obiektyw jest warty każdej złotówki. Miałem przyjemność używania tego szkła przez chwilę i to po prostu najlepsza 85 jaką kiedykolwiek miałem zapiętą do body. Jest niby nowa Sigma, ale to zawsze będzie szkło niesystemowe i jednak jakościowo to inna liga.
Pozdrawiam!
Dzięki za obszerne info Decyzja już podjęta
Czy tak dla porównania miałeś też styczność z obiektywem Batis 85 1.8 - coś poczytałem że winieta jest ogromna, ale też oglądałem jakiś filmik z porównaniem i nie zauważyłem jej? Podobno ma pojawić się systemowe 85 1.8 może poczekać jak to będzie się prezentowało ...
Jeśli chodzi o Batisa, to możesz zerknąć na blog jednego z naszych użytkowników. Miał zarówno Batisa, jak i GM. http://per-analogia.blogspot.com/2016/06/o-tym-jak-nie-zrobiem-porownania.html
Co do czekania - szkoda czasu! Takie jest przynajmniej moje zdanie.
Pozdrowienia!
Dzięki Zabieram się za czytanie
A99 dość archaicznym sprzętem?
Co za brednie.
Akurat matryca w tym aparacie bije po [...] te w nowych Canonach i Nikonach.
C i N w pogoni za wysokimi wartościami ISO zrezygnowali z układu Bayera, czyli dwa sub piksele zielone, jeden czerwony i jeden niebieski na rzecz układu zielony, czerwony, niebieski i przeźroczysty.
Cierpi na tym kolorystyka i przejścia tonalne, ale ISO szybuje na wyżyny nieosiągalne dla SONY.
I tutaj musimy sobie zadać pytanie-do, czego będziemy potrzebować aparatu.
Reportaż-TYLKO Canon czy Nikon-tutaj przypominam o stawkach w mediach 4,50 za zdjęcie do publikacji.
Studio i plener-Sony, Phase One itp. Tutaj wysokie iso jest niepotrzebne. A nie pogardziłbym nawet ISO 25.Mamy za to świetne kolory, które widać na moim Eizo CX240 i w druku.
Owszem, jeśli ktoś nie używa monitora graficznego to nie zobaczy żadnej różnicy. A tym bardziej nie zauważy tego, że „nie wypada jakoś wybitnie w stosunku do tego co w nowych aparatach z pełną klatką.”
Powolny AF w trybie AF C? No nie wiem. Używam tylko w trybie AF D z Zeissem 24-70 i 135 no i nie narzekam.
Narzekam za to na ergonomię-ta jest fatalna. Chodzi mi o grip. Mam nadzieję, że w następcy A99 to poprawią. Tutaj zaznaczę, że A99II to nie jest następca A99.
A99II to następca A77.Nawet grip z 77 pasuje…Omijać szerokim…
Za A99 z gripem zapłaciłem równe 10000zł.I nie żałuję ani złotówki. Czekam na następcę. Ma mieć podobno 70Mpx.Jeśli cena będzie oscylować do 20000zł,to kupię bez wahania.
Widzę Photomusic, że jak zwykle w formie jesteś...co do matryc to nie wiem, czy jesteś tego świadomy, ale Nikon uzywa matryc Sony, Canon zresztą w jednym aparacie na pewno też
Ergonomia gripa a99 zła? Nie ma na rynku lepiej wyprofilowanych gripów od tych robionych przez Sony.
A99II miałeś w ręku wogóle? Co z tego, że grip od a77, udało im sie zmniejszyć trochę puszkę i wg mnie super, że pasuje od a77, bo nie trzeba wykładac kasy na nowy grip jak było to do tej pory w przypadku Sony...
A99II jest nastepcą a99, o ile do a99 można się było do wielu rzeczy przyczepić, tak a99II naprawde jest genialnym aparatem. AF jest bardzo szybki i celny, iso można też sporo podnieść bez większej straty dla jakości. Bufor sobie zdecydowanie lepiej radzi niż w pierwszej wersji. Uważam, że druga wersja spokojnie nadaje się też do sportu i reportażu.
Napisałeś "świetny kolor" tu akurat nie bardzo wiem o co Ci chodzi, jeśli robisz w RAW i wiesz co to np color checker passport, to możesz to samo zdjęcie zrobić Nikonem, Fuji, Canonem i Sony oprofilowac i na wszystkich zdjęciach będą identyczne kolory. Różnica będzie w rozpiętości tonalnej (tu akurat Sony i Nikon z racji stosowania matryc Sony będa miały podobne wyniki, Canon jak zwykle będzie miał sporo gorsze )
Puszka o której piszesz (70mpx) to plotka dotycząca flagowego bezlusterkowca, czyli a9
photomusic napisali:
Co za brednie.
W sumie tak można skwitować cały Twój wywód bo naprawdę nie sposób rozmawiać z tak zaślepionymi ludźmi. Ty zawsze wiesz lepiej. Lepiej od projektantów, inżynierów, marketingowców. Pozostawię Cię z tym przeświadczeniem bo nie ma sensu dyskutować z trollem.