- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Coś nie tak? Wyświetlacz
No więc po tygodniu korzystania, zauważyłem, że reakcje wyświetlacza są jakby wolniejsze. Czy to możliwe, że po prostu w plenerze potrzebuje więcej czasu do "przetworzenia", czy coś w tę deseń?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
w jakim sensie wolniejsze?
Ogólnie przy niższych temperaturach, wszystkie wyświetlacze potrafią się "mulić" w sensie, że wszystkie zmiany obrazu, są jakby w wolniejszym tempie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem. Bardzo możliwy jest fakt, że jak jesteś np w lesie, bądź w miejscu gdzie masz dużo szczegółów, masz ustawiony AF na szeroki i w miarę dużą przysłonę, troszkę dłużej łapie ostrość. Jak jest słabe oświetlenie, to ten czas może wydłużyć się jeszcze troszkę. Ale są to nieznaczne różnice czasowe, przynajmniej w moim lusterku (A350). Logicznie podejmując temat, po prostu aparacik musi skupić się na większej ilości punktów, aby złapać ostrość, ustawić balans bieli (jeśli masz na auto).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Znajomy napisał(a):
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem. Bardzo możliwy jest fakt, że jak jesteś np w lesie, bądź w miejscu gdzie masz dużo szczegółów, masz ustawiony AF na szeroki i w miarę dużą przysłonę, troszkę dłużej łapie ostrość. Jak jest słabe oświetlenie, to ten czas może wydłużyć się jeszcze troszkę. Ale są to nieznaczne różnice czasowe, przynajmniej w moim lusterku (A350). Logicznie podejmując temat, po prostu aparacik musi skupić się na większej ilości punktów, aby złapać ostrość, ustawić balans bieli (jeśli masz na auto).
nie jestem biegły w metodach pomiaru ostrości zwłaszcza w a300 i a350, w których to aparatach funkcjonują dwie, ale nie bardzo kumam co ma ilość szczegółów fotografowanej sceny do szybkości AF. Myślałem, że wyłączając z rozważań sam sprzęt najważniejsza dla szybkiego AF jest ilość światła i kontrastowość sceny a nie wielość jej szczegółów. W dodatku, przynajmniej w kompaktach a zdaje się, że a300 i a350 działają w trybie LV właśnie jak kompakty, ustawianie ostrości łatwiejsze jest dla kontrastów pionowych zaś trudniejsze dla poziomych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
gonzo napisał(a):
No więc po tygodniu korzystania, zauważyłem, że reakcje wyświetlacza są jakby wolniejsze.
Nie rozumiem o co Ci chodzi...o przeglądanie zdjęć już zrobionych czy też o reakcje w trybie Live View. Więcej precyzji przy opisie problemu pozwoli na skuteczniejsze znalezienie odpowiedzi. To troszkę jak na forach samochodowych ktoś pisze "coś mi stuka z przodu. pomocy" :smileyhappy:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
czorny napisał(a):
nie jestem biegły w metodach pomiaru ostrości zwłaszcza w a300 i a350, w których to aparatach funkcjonują dwie, ale nie bardzo kumam co ma ilość szczegółów fotografowanej sceny do szybkości AF. Myślałem, że wyłączając z rozważań sam sprzęt najważniejsza dla szybkiego AF jest ilość światła i kontrastowość sceny a nie wielość jej szczegółów. W dodatku, przynajmniej w kompaktach a zdaje się, że a300 i a350 działają w trybie LV właśnie jak kompakty, ustawianie ostrości łatwiejsze jest dla kontrastów pionowych zaś trudniejsze dla poziomych.
Nie wiem, ja odnoszę takie wrażenie robiąc zdjęcie np w lesie, na szerokim AF troszkę dłużej łapie ostrość, niż np. robiąc zdjęcie portretowe w podobnej odległości. Być może jet to związane właśnie ze słabym kontrastem.
To troszkę jak na forach samochodowych ktoś pisze "coś mi stuka z przodu. pomocy"
:smileyhappy:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Znajomy napisał(a):
Nie wiem...
No właśnie ja też tak do końca nie wiem i to co napisałem chciałem poddać bardziej rozważaniom niż wyrazić jak prawdę. Niemniej jednak chyba trochę odbiegam od tematu...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jacek80 napisał(a):
w jakim sensie wolniejsze?
Ogólnie przy niższych temperaturach, wszystkie wyświetlacze potrafią się "mulić" w sensie, że wszystkie zmiany obrazu, są jakby w wolniejszym tempie
OK to chyba przyczyna bo było tylko 2 stopnie powyżej zera + mgiełka, a i przepraszam faktycznie dość niejasno opisałem, chodziło właśnie o "mulenie" czyli wolniejsza reakcja na to co w danej chwili powinno być na wyświetlaczu. Czy taka temperatura jak pisałem na początku postu mogła spowodować taki efekt?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
gonzo napisał(a):
Czy taka temperatura jak pisałem na początku postu mogła spowodować taki efekt?
Na 99% tak... a jako inny przykład... weź w zimę potrzymaj trochę komórkę na mrozie i zobaczysz, że wejście do menu będzie odbywało się w zwolnionym tempie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
czorny napisał(a):
Właśnie tu sie mylisz - A3x0 przy LV cały czas działają jak lustrzanki na szybkim fazowym AFie. Jest to unikalne rozwiązanie na skalę wszystkich dostępnych lustrzanek. Pozostałe jak maja LV, to działają tak jak kompakty - na zasadzie detekcji kontrastu na matrycy - i one są baaaardzo wolne.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »