anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

HVL F20M + Sony A7

profile.country.PL.title
arokaz
Nowicjusz

HVL F20M + Sony A7

Witam. Mam problem. Posiadam aparat Sony A7 i kupiłem lampę błyskową HVL F20M. Lampa nie chce działać. Co może być z nim nie tak?

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Cześć! 

Lampa powinna śmigać bez żadnych problemów.
Sprawdź styki w korpusie. Najpierw przedmuchaj, jeślito nie będzie skuteczne, czasami przetarcie spirytusem, albo izopropanolem pomaga. Jak nie ruszy to musisz zorganizować sobie możliwość sprawdzenia gdzie leży problem. Najlepiej iść do sklepu foto i sprawdzić lampę z innym aparatem lub inną lampę z Twoim.

Pozdrowienia!

profile.country.PL.title
arokaz
Nowicjusz

Na pudełku pisze, że ta lampa ma wejście w gorącej stopce na minolta czy tak jakoś. Gdzieś na necie sprawdziłem aparat sony a7 i on ma inne wejście. Może muszę przejściówkę do tego znaleść?
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Kupiłeś lampę o symbolu HVL-F20M czy HVL-F20AM?

Swój problem opisałeś tak, jakby lampa po założeniu na sanki nie działała czyli jakiś brak styku, elektryczne błędy itp. problemy. Stąd taka odpowiedź Lajama.

Niby mała (prawie niezauważalna) różnica a jest inne mocowanie. Sony gdy zmieniło mocowanie lamp błyskowych (wprowadzając stopkę do akcesoriów Multi Interface) zmieniło oznaczenie pasujących modeli lamp usuwając z nich literkę A. Lampy są bliźniaczo podobne (HVL F43, HVL F20) tylko samo mocowanie jest różne. Nie był to najszczęśliwszy ruch gdyż nie podając sprzedawcy modelu korpusu do jakiego chcemy zakupić lampę a mówiąc tylko, że chcę kupić lampę F20 czy też F43 możemy kupić niepasującą. Według mnie nienajszczęśliwszy ruch Sony.

Ale firma dla posiadaczy akcesoriów z mocowaniem Minolta / Sony czyli tzw odwrotna stopka (np. lampa z oznaczeniem AM) wprowadziła przejściówkę ADP-MAA, która powoduje, że lampa z oznaczeniem AM współpracuje z korpusem ze stopką Multi Interface (MI) (czyli taką jaką mają np. A7).

Jest również stopka pozwalająca na współpracę lapm błyskowych wyposażonych w stopkę MI ze starszymi korpusami ze stopką Minolta / Sony. Przejściówka ta to ADP-AMA.

profile.country.PL.title
arokaz
Nowicjusz

Kupiłem właśnie HVL-F20M. Czyli rozumiem, że muszę zakupić przejściówkę?
Co do lampy, gdy podłączam przez gorącą stopkę i ustawiam na lampę w menu aparatu a po chwili włączam lampę poprzez podniesienie jej do góry to za lampą zapala się na chwilę zielona lampka jakby się włączyła a po chwili zmienia na czerwony i gaśnie.
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

arokaz napisali:
Kupiłem właśnie HVL-F20M. Czyli rozumiem, że muszę zakupić przejściówkę?

Hej! Nie musisz kupować żadnej przejściówki! Lampa powinna działać już po założeniu na sanki. Wszystko pod warunkiem że poprawnie opisujesz produkt. Ale skoro piszesz, że zakładasz lampę na sanki to raczej się nie mylisz. Minoltowskiej stopki byś nie założył. 

Lampy z oznaczeniem AM jeśli są dostępne jako nówki to jest to biały kruk. Sam szukałem takiej lampy 5 lat temu i w Polsce żaden sklep nie mial.ich w ofercie. A jeśli nawet miał w wynikach wyszukiwania, to okazywało się to być właśnie lampą HVL-20M. 

Spróbuj zrobić reset aparatu do ustawień fabrycznych. 

profile.country.PL.title
arokaz
Nowicjusz

Próbowałem i nadal to nie pomaga. Nie wiem już co robić
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Masz w zasadzie 2 opcje.

Najpewniejsza - serwis - odesłać lampę i aparat do sprawdzenia.

Najrozsądniejsza - rada z pierwszej odpowiedzi czyli iść do sklepu i sprawdzić na innym body lub inną lampę na Twoim body.

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Sprawdź jeszcze lampę z innymi akumulatorami.Zrzut ekranu 2017-12-04 o 17.59.09.png