Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich serdecznie, po ostatnich wakacjach na tóre zabrałem ze sobą mojego nieśmiertelnego Nikona D3 który jedzie już na trzeciej migawce, ma około 750 tyśięcy klików, wygląda jakby brał udział w niejednej wojnie ale nadal trzyma się bardzo mocno stwierdziłem że dobrze byłoby mieć coś... mniejszego 🙂
Nie ukrywam że bezawaryjność jest dla mnie ważna. Sony A7 mkII ma wiele do zaoferowania począwszy od małego rozmiaru, pełnej klatki i stabilizacji, możliwość montażu starych słoików też jest kusząca, z tąd moje pytanie, mianowicie na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie takiego aparatu z drugiej ręki?
Jak wertuję Youtube'a to jednak różne usterki się zdarzają nawet w egzemplarzach z małym przebiegiem także na co partzyć żeby się nie wkopać?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witaj, jeśli chcesz znać typowe usterki tego aparatu, to spróbuj zadzwonić do serwisu CSI może Ci takie informacje podadzą. A jeśli chodzi o sprawdzenie używanego aparatu, ja bym sprawdził, czy wszystkie przyciski i pokrętła dziłają, czy stabilizacja działa poprawnie i czy kadr widoczny w wizjerze po zrobieniu zdjęcia nie jest przesunięty, przebieg aparatu, zewnętrzne uszkodzenia. A tak naprawde, to właśnie tylko CSI jest w stanie sprawdzić w 100%, czy aparat jest ok.
Witaj, jeśli chcesz znać typowe usterki tego aparatu, to spróbuj zadzwonić do serwisu CSI może Ci takie informacje podadzą. A jeśli chodzi o sprawdzenie używanego aparatu, ja bym sprawdził, czy wszystkie przyciski i pokrętła dziłają, czy stabilizacja działa poprawnie i czy kadr widoczny w wizjerze po zrobieniu zdjęcia nie jest przesunięty, przebieg aparatu, zewnętrzne uszkodzenia. A tak naprawde, to właśnie tylko CSI jest w stanie sprawdzić w 100%, czy aparat jest ok.
Dziękuję za podpowiedź, pozdrawiam.
Witam, zbierając wszystkie informacje o możliwych usterkach należy zwrócić szczególną uwagę przy zakupie aparatu Sony A7 na:
- Stabilizacja (należy włączyć Steady Shot i manualnie ustawić dłuższą ogniskową np. 200mm wtedy po częściowym przyciśnięciu spustu migawki dobrze widać ruch matrycy)
- Obejrzeć body z wieszku w poszukiwaniu rys i obtłuczeń.
- Przetestować wszystkie przyciski.
- Zwrócić szczególną uwagę na 2 kółka na korpusie, szczególnie na tylne bo lubi się zepsuć i aparat sam włącza sobie funkcje jaka była przypisana na owe kółko.
- Sprawdzić czujnik przy wizjerze. Wizjer musi włączać się w odległości około 3.5- 4 cm od oka, nie powinien włączać się podczas operowania przyciskami na korpusie.
- Sprawdzić wyświetlacz czy całkowicie się wyłącza po przełączeniu na wizjer oraz czy nie wyłącza się w śilnym słońcu oraz kiedy go odchylamy pod różnymi kątami.
No i ogólnie pogadać ze sprzedawcą i miejmy nadzieje że trafimy na solidnego, pozdrawiam.