anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Na co zwracać uwagę przy zakupie używanego aparatu Sony A7 II ?

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
normek82
Poszukiwacz

Na co zwracać uwagę przy zakupie używanego aparatu Sony A7 II ?

Witam wszystkich serdecznie, po ostatnich wakacjach na tóre zabrałem ze sobą mojego nieśmiertelnego Nikona D3 który jedzie już na trzeciej migawce, ma około 750 tyśięcy klików, wygląda jakby brał udział w niejednej wojnie ale nadal trzyma się bardzo mocno stwierdziłem że dobrze byłoby mieć coś... mniejszego 🙂

Nie ukrywam że bezawaryjność jest dla mnie ważna. Sony A7 mkII ma wiele do zaoferowania począwszy od małego rozmiaru, pełnej klatki i stabilizacji, możliwość montażu starych słoików też jest kusząca, z tąd moje pytanie, mianowicie na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie takiego aparatu z drugiej ręki?

Jak wertuję Youtube'a to jednak różne usterki się zdarzają nawet w egzemplarzach z małym przebiegiem także na co partzyć żeby się nie wkopać?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Witaj, jeśli chcesz znać typowe usterki tego aparatu, to spróbuj zadzwonić do serwisu CSI może Ci takie informacje podadzą. A jeśli chodzi o sprawdzenie używanego aparatu, ja bym sprawdził, czy wszystkie przyciski i pokrętła dziłają, czy stabilizacja działa poprawnie i czy kadr widoczny w wizjerze po zrobieniu zdjęcia nie jest przesunięty, przebieg aparatu, zewnętrzne uszkodzenia. A tak naprawde, to właśnie tylko CSI jest w stanie sprawdzić w 100%, czy aparat jest ok. :slight_smile:

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Witaj, jeśli chcesz znać typowe usterki tego aparatu, to spróbuj zadzwonić do serwisu CSI może Ci takie informacje podadzą. A jeśli chodzi o sprawdzenie używanego aparatu, ja bym sprawdził, czy wszystkie przyciski i pokrętła dziłają, czy stabilizacja działa poprawnie i czy kadr widoczny w wizjerze po zrobieniu zdjęcia nie jest przesunięty, przebieg aparatu, zewnętrzne uszkodzenia. A tak naprawde, to właśnie tylko CSI jest w stanie sprawdzić w 100%, czy aparat jest ok. :slight_smile:

profile.country.PL.title
normek82
Poszukiwacz

Dziękuję za podpowiedź, pozdrawiam.

profile.country.PL.title
normek82
Poszukiwacz

Witam, zbierając wszystkie informacje o możliwych usterkach należy zwrócić szczególną uwagę przy zakupie aparatu Sony A7 na:

- Stabilizacja (należy włączyć Steady Shot i manualnie ustawić dłuższą ogniskową np. 200mm wtedy po częściowym przyciśnięciu spustu migawki dobrze widać ruch matrycy)

- Obejrzeć body z wieszku w poszukiwaniu rys i obtłuczeń.

- Przetestować wszystkie przyciski.

- Zwrócić szczególną uwagę na 2 kółka na korpusie, szczególnie na tylne bo lubi się zepsuć i aparat sam włącza sobie funkcje jaka była przypisana na owe kółko.

- Sprawdzić czujnik przy wizjerze. Wizjer musi włączać się w odległości około 3.5- 4 cm od oka, nie powinien włączać się podczas operowania przyciskami na korpusie.

- Sprawdzić wyświetlacz czy całkowicie się wyłącza po przełączeniu na wizjer oraz czy nie wyłącza się w śilnym słońcu oraz kiedy go odchylamy pod różnymi kątami.

No i ogólnie pogadać ze sprzedawcą i miejmy nadzieje że trafimy na solidnego, pozdrawiam.