Podziel się wrażeniami!
Jakiś czas temu udało mi się pożyczyć a7mk2 do testów. Osobiście posiadam nex-6 i planując przesiadkę na właśnie ten model FF postanowiłem najpierw sprawdzić jak sobie radzą moje stare obiektywy z pełno klatkową matrycą.
Opisywać aparatu jak zwykle nie będę od tego jest masa testów na internecie i specyfikacja techniczna wraz z instrukcją na stronie Sony.
W moim skromnym arsenale posiadam obiektywy Konica Hexanon, oraz Vivitary i Panagora z bagnetem Minolty MD. Mam też wynalazki w stylu obiektywów od kamer CCTV, ale one nie pokrywają nawet matrycy APS-C, więc nie było sensu ich sprawdzać na korpusie FF.
No to zaczynamy (wszystkie zdjęcia robiłem na pełnej dziurze, lub przymknięte o jedną działkę przysłony):
1. Konica Hexanon 57/1,4
Tak się prezentuje a7 z KH 57/1,4, a poniżej kilka fotek:
2. Konica Hexanon 135/3,2
3. Panagor 90/2,8 macro
4. Vivitar Series 1 28/1,9
5. Vivitar 35/1,9
6. Vivitar Series 1 135/2,3
Tym razem nie będę się rozpisywał na temat obiektywów, bo nie o to w tym chodzi. Cały ten post napisałem po to, by aktualni i przyszli użytkownicy bezlusterkowców, którzy jeszcze nie używali starych, manualnych obiektywów przekonali się do nich.
Nie zawsze obiektyw w pełni manualny będzie dobrym wyborem, ale podczas zdjęć bardziej statycznych sprawdzi się wyśmienicie, a z racji niedoskonałości konstrukcji optycznej starych obiektywów odwdzięczy się, niespotykaną w nowych, po korygowanych na wszelkie sposoby konstrukcjach, plastyką.
Użytkowanie manualnych obiektywów ma też jeszcze jeden plus. Z racji tego, że zrobienie zdjęcia takim obiektywem wymaga chwili, łatwiej się nauczyć wybierać dobre kadry i przynosić ze spaceru do domu 30 dobrych zdjęć, a nie 1000 zdjęć wykonanych w biegu, z czego kilkanaście tylko będzie nadawać się do pozostawienia na komputerze
Jak zwykle zapraszam do komentowania.
Dzięki pawelszymanski6 Oldschool!
Pozdrawiamy,
Zespół Sony
Witaj.
A co tu komentować? Fajnie pokazałeś "własciwości" obrazowania poszczególnych manualnych szkieł. Teraz każdy może wybrać co mu się podoba.
Dla mnie Vivitar Series 1 28/1,9 daje bokeh jakiś taki poszarpany, niespokojny. Wszystkie inne szkła prezentują się fajnie.