Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie,
stoję przed zakupem lampy oraz dodatkowego obiektywu do mojego sony 99II. Mam obecnie tamrona 28-75 2.8 i niestety na 2.8 strasznie mydli co w sumie mnie nie dziwi. fotografuje chrzty i wesela. Wcześniej zastanawiałem się nad czymś szerszym jak tamron 15-30 2.8, sigmą 35 1.4, jakimś obiektywem 24-70 ale z lepszą jakoscią niż mój tamron, może jakaś 85 oraz czymś dłuższym jak 135 1.8 zeiss, ale różnie o nim piszą jeżeli chodzi o reportaże. Najbardziej zastanawiam się nad 35 1.4 gdyż jest trochę szersza i idzie nią zrobić wszystko gdyby zawiódł mój tamron. Chciałbym poradzić się osób bardziej doświadczonych. Jeżeli chodzi o lampę to posiadam sony hvl 42, chcę kupić zapasową i zastanawiam się nad sony 43M oraz HVL 60, czy jest między nimi kolosalna różnica?
Pozdrawiam
Witaj
Co do lamp używałem wielu modeli lamp Minolta a później Sony, posiadam HVL F58AM. Od roku mam lampy Quadralite Strobos 60S i sterownik Navigator X do Sony używam tych lamp z Sony 77II. Osobiście uważam że za cenę jednej lampy systemowej możesz sobie zbudowac niezłe oświetlenie z Quadralitów z fajnymi funkcjami sterowania nie odbiegając jakościa od lamp systemowych. Pozdrawiam Rafał
Chciałbym mieć coś niezawodnego i wpełni współpracujacego z sony. Mam yongnuo 560 III ze sterownikami, ale nniestety są to lampy manualne, więc lipa. Quadralite muszę przemyśleć bo w sumie ma to być tylko lampa zapasowa.
Ta lampa będzie tylkoi wyłącznie używana na sankach w aparacie. Czy nie ma problemów z automatyką? TTL-em itd?
@rico89 napisał(a):
Witam serdecznie,
stoję przed zakupem lampy oraz dodatkowego obiektywu do mojego sony 99II. Mam obecnie tamrona 28-75 2.8 i niestety na 2.8 strasznie mydli co w sumie mnie nie dziwi. fotografuje chrzty i wesela. Wcześniej zastanawiałem się nad czymś szerszym jak tamron 15-30 2.8, sigmą 35 1.4, jakimś obiektywem 24-70 ale z lepszą jakoscią niż mój tamron, może jakaś 85 oraz czymś dłuższym jak 135 1.8 zeiss, ale różnie o nim piszą jeżeli chodzi o reportaże. Najbardziej zastanawiam się nad 35 1.4 gdyż jest trochę szersza i idzie nią zrobić wszystko gdyby zawiódł mój tamron. Chciałbym poradzić się osób bardziej doświadczonych. Jeżeli chodzi o lampę to posiadam sony hvl 42, chcę kupić zapasową i zastanawiam się nad sony 43M oraz HVL 60, czy jest między nimi kolosalna różnica?
Pozdrawiam
Cześć!
Zacznę od obiektywów - Zeiss 135/1.8 to absolutnie genialny obiektyw. W reportażu sprawdzi się lepiej niż 85/1.4, który jest po prostu wolniejszy. Obrazek jaki daje 135/1.8 to jest bajka.
Co do zamiany Twojego Tamrona - masz do wyboru 16-35/2.8 Zeiss i 24-70/2.8 Zeiss - oba szkła świetne, ale swoje ważą więc po kilku godzinach "czuć" je na szyi.
35/1.4 od Sigmy - to świetny optycznie obiektyw, ale niezbyt pewny - zdarzają się problemy z FF/BF, trzeba odsyłać szkło do kalibracji do serwisu (czasem korekta przez USB Dock nie wystarcza).
Co do lampy - o ile budżet nie jest problemem, kup najlepszą dostępną lampę, czyli HVL-60M.
Lampa już wybrana - hvl 60 bo jednak nie ma co oszczedzać. Carl zeiss 135 1.8 będzie, ale może w następnym roku. Ta sigma mnie strasznie ciekawi bo i cena przystępna, ale ta kalibracja mnie zniechęca. Muszę mieć coś w zanadżu w miarę uniwersalnego. Dzięki za pomoc.
Chciałem się jeszcze dowiedzieć o lampę HVL 60, wszędzie piszą, że ta lampa strasznie się grzeje, czy mialeś z nią styczność i czy to prawda? Bo już zastanawiam się nad 43M
@rico89 napisał(a):
wszędzie piszą,
Wszędzie? Jesteś pewien?
Każda lampa się grzeje jeśli ktoś "wali" non stop serią. Tak naprawdę najbardziej grzeją się akumulatorki w lampie. Sam palnik spokojnie wytrzyma dużą ilość błysków.
Rozwiązaniem optymalnym przy zawodowym wykorzystaniu sprzętu jest zewnętrzne zasilanie lampy - https://www.sony.pl/electronics/aparaty-z-wymiennymi-obiektywami-lampy-lampy-blyskowe/fa-eba1
Pozdrowienia
Też mnie to trochę zdziwiło, ale każdy kto posiada hvl 60 pisze, że za taką cene 15 strzałów i czekać 10 min by znów móc robić zdjęcia to trochę dziwne. Na zagranicznych stronach wszyscy polecają Godox TT685S. Szczerze to już zgłupiałem