Podziel się wrażeniami!
Cześć! Jestem fotografem amatorem, uczę się robić zdjęcia od niedawna. Posiadam lustrzankę Sony SLT-A58 z obiektywem DT 3,5-5,6. Kiedy chcę zrobić zdjęcie tak, by przedmiot na pierwszym planie był wyostrzony, a tło bardzo rozmyte pojawia się problem, ponieważ kiedy chcę ustawić najmniejszą wartość przysłony i kręcę pokrętłem wartość nie schodzi niżej niż 5.0... Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Może mi ktoś doradzić, pomóc?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Cześć, dla tego obiektywu minimalna wartość przysłony zależy od aktualnie ustawionej ogniskowej. Zakładam, że posiadasz obiektyw sal 18-55. Ustaw pierścień ogniskowej na 18 mm i wtedy zmień przysłonę, wartość jaka powinna się wyświetlić to f/3.5, natomiast dla 55 mm wartość ta wyniesie f/5.6.
Cześć, dla tego obiektywu minimalna wartość przysłony zależy od aktualnie ustawionej ogniskowej. Zakładam, że posiadasz obiektyw sal 18-55. Ustaw pierścień ogniskowej na 18 mm i wtedy zmień przysłonę, wartość jaka powinna się wyświetlić to f/3.5, natomiast dla 55 mm wartość ta wyniesie f/5.6.
A jak ustawić pierścień ogniskowej?
Tak jak pisał mat_czok w przypadku tego obiektywu minimalna przysłona zależy od ustawionej ogniskowej. Wartości na obiektywie oznaczają własnie skrajne ogniskowe (18-55) i odpowiadające im wartości otworu przysłony (3,5-5,6). Im ogniskowa krótsza (18 mm) to przysłona może być bardziej otwarta (f:3,5). Gdy zwiększasz ogniskową to minimalny otwór przysłony staje się coraz mniejszy aż przy ogniskowej 55 osiąga wartość f:5,6. Dlatego podejrzewam, że masz ustawioną ogniskową w okolicach 40 mm lub więcej więc nie możesz bardziej otworzyć przysłony.
Wybrałeś dość ciemny obiektyw o krótkiej ogniskowej i chcesz uzyskać efekt bardzo małej głębi ostrości. Nie jest to łatwe o ile w ogóle możliwe do wykonania. GO zależy od skali odwzorowania i przysłony (oczywiście zależy jeszcze od krążka rozproszenia czyli wielkości elementu rejestrującego jak również wielkości oglądanego obrazu ale w tym przypadku te dane możemy pominąć). Zostaje przysłona - im bardziej otwarta tym GO będzie mniejsza, łatwiej będzie rozmyć tło i skala odwzorowania. A skala odwzorowania zależy od odległości od obiektu i ogniskowej. Im dłuższa ogniskowa i mniejsza odległość od obiektu tym GO mniejsza. Wynika z tego, że zdjęcie z małą GO powinieneś robić z najdłuższą ogniskową. Ale przy najdłuższej ogniskowej otwór przysłony się zmniejsza. No i chyba (tu nie jestem pewien, nie mam tego szkła pod ręką) minimalna odległość ostrzenia jest w tym obiektywie różna dla różnych ogniskowych (dla 18 mm jest mniejsza niż dla 55 mm). Więc jest problem. Nie ma prostego przełożenia że zdjęcie z najmniejszą GO należy wykonać przy jak najdłuższej ogniskowej, z minimalnej odległości ostrzenia. Musisz eksperymentalnie wybrać najbardziej zadowalający Ciebie efekt zmnieniając przysłonę, ogniskową i odległość od obiektu. No i jeżeli tylko możesz odsuń obiekt jak najdalej od tła.
Aż ciśnie się na usta RTFM, ale zadam ci pytanie. Ile pierścieni masz na obiektywie?
Sprawa wyjaśniona