anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

przesiadka z a900 - problem z wyborem

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
Piekielko
Poszukiwacz

przesiadka z a900 - problem z wyborem

Witam,

Jestem zagorzałym fanem dawnej marki Minolta i obecnie Sony. Moje używane puszki w systemie Sony począwszy od pierwszej to A200, A700 i teraz A900.

Z racji, że A900 to już dość stara konstrukcja, to na rynku wtórnym cenowo dość dobrze się trzyma. Mam jednak zamiar sprzedać ten aparat i przesiąść się na coś lepszego. I tu zaczyna się problem. Ze względu na system szkieł, jaki posiadam to A99 wydaje się być sensowną  przesiadką, jednak ten model wydaje mi się nie do końca mnie przekonywać. Czytałem opinie, że w a99 zaraz po zrobieniu zdjęcia na krótki czas w wizjerze gaśnie obraz nadawany na żywo - dla mnie to nie do przyjęcia i nie wiem, czy jest to prawdziwa informacja. Zauważyłem też, że poziom szumów w obu modelach jest mniej więcej na podobnym poziomie z lekką przewagą na starszy model.

Z pewnością wybrałbym a99IIk, jednak obecnie panujacej ceny nie przeskocze.

Pozostają jeszcze puszki z serii A7 pod obiektywy typu E - generalnie  można kupic adapter pod system A i po sprawie. Pytanie tylko czy taka przesiadka jest warta?

Zależy mi głównie na szybkości, wydajnych bateriach i oczywiście jakości.

Proszę o pomoc w wyborze.

pozdrawiam,

Krzysiek

Tagi (1)
19 ODPOW. 19
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Photomusic używałeś a99mk2? Ja tak i porównywanie jej do a77 z nową matrycą to jakiś żart. Sony zmniejszyło obudowę i dało możliwość użycia gripa z a77 wg mnie to dobrze, Ty pewnie wolałabyś wydac 1500 zł na nowy grip. W a99 nie ma zaciemnienia, ale na ułamek sekundy jest zwiecha w wizjerze. Ja z tym problemu nigdy nie miałem, ale są ludzie ktorym to przeszkadza...

A Twoja uwaga o tym, że matryce Sony nie dorównają Nikonowi i Canonowi dopiero pokazuje jak bardzo się znasz... Oświecę Cię Nikon od lat używa do swoich aparatów tylko matryc Sony dokładnie tych samych, które są w aparatch Sony. Różnice są w oprogramowaniu do matryc...

profile.country.PL.title
Piekielko
Poszukiwacz

To prawda - Nikon od dawna korzysta z matryc Sony.

Też jestem tego zdania, że gripy powinny być uniwersalne i pasujące do większości modeli zwłaszcza, że do tanich nie należą. Przyznam też, że jestem nawet zdumiony faktem, iż Sony tym razem nie posunął się marketingowo i nie wprowadził nowego standardu dla nowej puszki, aby tylko wydoić od klientów kasę.

Tak się zastanawiam - skoro w A99 grip nie jest wsuwany do gniazda na baterię, to czy w tym połączeniu można korzystać jednocześnie z 3 baterii?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

photomusic napisali:

Nawet przy 11 zdjęciach na sekundę żadne zaciemnienie, zacięcie, stop klatka itp.-nie występuje! [...]

Mi wyświetla się zdjęcie na ułamek sekundy i jest to szalenie wygodna i przydatna funkcja.

Przeczytaj sobie swoją wypowiedź i zastanów się czy to ma sens.

A99 nie ma 11kl/s (czy też 11 zdjęć na sekundę). Jeśli mówisz o trybie 10kl/s to mam poważne wątpliwości czy wiesz o czym w ogóle piszesz bo aparat wtedy robi wyłącznie paskudne JPG, w bardzo niskiej rozdzielczości 4,6mpix. Jeśli odpowiada Ci taka jakość, OK. Mnie nie odpowiadała nawet na zdjęciach JAMNIKA! :yahoo::joy::joy::joy:

Teraz druga sprawa - piszesz, że żadne zacięcie/stop klatka nie występuje, a za chwilę jednak stwierdzasz, że wyświetla Ci się na ułamek sekundy (to jest owe zamrożenie, którego nie możesz sobie wyłączyć, dopiero A9 nie ma tej wady). Zdecyduj się więc może i nie wprowadzaj zamieszania. Te linki to już w ogóle jakaś komedia jest - to ma być rzetelne porównanie? Każdy z tych reportaży wygląda tak samo. Nudne, koszmarnie na jedno kopyto doświetlane, czasem nawet za mocno. 

Pozdrawiam! 

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Piekielko napisali:

Tak się zastanawiam - skoro w A99 grip nie jest wsuwany do gniazda na baterię, to czy w tym połączeniu można korzystać jednocześnie z 3 baterii?

Tak właśnie jest. To jest duża zaleta tego modelu. Można śmiało zrobić reportaż ślubny od rana do wieczora bez  przejmowania się o zasilanie (choć backup i tak warto zawsze mieć).

profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

Matryce w Nikonie i niektórych Canonach są od Sony?

Naprawdę? Nie wiedziałem…

A skąd mają być? Matryce produkuje tylko Sony i Kodak (no jest jeszcze paru producentów, ale ich udział w rynku jest pomijalny).

Nie oznacza to jednak, że skoro matryca w moim Eizo jest od Samsunga to, kiedy ją uszkodzę to w serwisie wymienią mi ją na jakiegoś Samsunga.

NIE-matryca jest wyprodukowana przez Samsunga, ale według ściśle określonych przez Eizo wytycznych. Eizo używa również matryc LG-nie oznacza to jednak, że zamiast Eizo można kupić LG.

Podobnie jest w aparatach. Specyfikacja dla Nikona przewiduje właśnie ten transparentny punkt w filtrze Bayera.

@Lajam- w instrukcji obsługi pisze „około 10 na sekundę”.

Ile to jest około?

Cubase, mikrofon i REC. Policzyłem szczyty w nagraniu i wyszło nawet ponad 11 na sekundę.

„Teraz druga sprawa - piszesz, że żadne zacięcie/stop klatka nie występuje, a za chwilę”-bo tak sobie USTAWIŁEM.

„Każdy z tych reportaży wygląda tak samo. Nudne, koszmarnie…”-De gustibus non est disputandum

Ale potrafię sobie wyobrazić, że gdyby tam były jamniki, byłbyś wniebowzięty.

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

To już nawet nie jest smieszne, piszesz "No, ale powiedzmy sobie szczerze, że jeśli chodzi o wysokie czułości to Sony nie dorówna Nikonowi, czy Canonowi z powodu ograniczeń fizycznych samej matrycy",  dodatkowo w kolejnym poście udowadniasz, że Sony produkuje "wafle" specjalnie dla Nikona. większej głupoty nie słyszałem. Sony produkuje wafle, z których wycina matryce, tak samo jest w przypadku paneli do telewizorów produkowanych dla wszystkich przez LG. Eizo do linii CG bierze te same panele Samsunga, które Samsung pakuje do zwykłych biurowych monitorów. W panelach i matrycach nie ma żadnej różnicy, różnica jest w elektronice i oprogramowaniu matrycy, czy panelu. Zanim zaczniesz pisać bzdury, to najpierw troche poczytaj...

Wracając do matryc, ciekawe jest to co piszesz w sprawie producentów matryc mi się wydawało, że oprócz Kodaka i Sony jest jeszcze Canon, Omnivision, Panasonic, Samsung, Toshiba, Cmosis, Aptina, Renesas i Dalsa..

Canon ma średnie wysokie czułości, i zerową rozpiętość tonalną, żeby używać Canona trzeba zawsze idealnie naświetlić zdjęcie, wyciąganie cieni nie istnieje. Nikon ma "lepsze" oprogramowanie matryc Sony, dlatego wygląda to lepiej "dla oka" na wysokich czułościach niż w produktach Sony. Różnica polega na tym, że zarówno w Nikonie jak i Canonie Rawy są odszumiane w puszcze kosztem utraty szczegółów, a Sony tego nie robi i zdjęcie prosto z puszki wygląda gorzej niż z Nikona. Ja wolę mieć możliwość sam zdecydować o stopniu odszumienia zdjęć w N i C tej możliwości nie ma...

profile.country.PL.title
Piekielko
Poszukiwacz

Panowie! Obawiam się, że dalsza dyskusja może ciekawa i warta uwagi, ale jest już raczej nie na temat. 

Mimo wszystko, zdecydowałem się na A99 i nic tego już nie zmieni. 🙂

Pamiętajmy też fakt, że aparat jest tylko narzędziem ułatwającym robienie zdjęć. Natomiast zdjęcia robi głowa - to od niej zależy czy będą one dobre i czy będą się podobać.

profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

Te same panele znajdziemy w zwykłych biurowych monitorach?

Pisze to „Expert”, ale forum Sony.

Kurczę, nigdy chyba użytkownicy Nikona i Canona nie przestaną się śmiać z użytkowników aparatów Sony, jeśli ci będą słuchać rad takich ekspertów.

Na przykładzie mojego monitora Eizo CX240-Model panelu to LTM240CL02-N01 produkcji Samsunga. Oznaczony jednak PLS, aby nie naruszać prawa do nazwy IPS należącej do LG Display. Próżno w sieci szukać specyfikacji, to wyświetlacz produkowany wyłącznie dla EIZO, tradycyjnie obłożony czujnikami, z nietypowymi warstwami polaryzacyjnymi i rzadko obecnie spotykaną powłoką zewnętrzną. Najciekawsza zmiana dotyczy warstw polaryzatora i w działaniu przypomina zapomniany typ matryc ASV firmy Sharp, stosowanych w profesjonalnym "cadowym" EIZO L887.

@Piekielko-brawo i gratuluję.

Tu masz na dobry początek, legalnie i za free wersję Express:

https://www.phaseone.com/en/Download-Sony.aspx

I uważaj na lasery:

19096189_1569365069804309_989934507_o.jpg

In this tutorial I'll be giving you an overview of everything you need to know to start working with Phase One's Capture One Pro 7. We'll talk about working with sessions and catalogs, customizing the interface, importing images and tethered capture, culling, raw processing and exporting out to ...
profile.country.PL.title
Piekielko
Poszukiwacz

photomusic - czy mógłbyś najpierw przeczytać ze zrozumieniem mój pierwszy post w tym wątku? W ogóle nie rozumiem o czym Ty tu piszesz. Jakie panele? Jakie Eizo?  :dizzy:

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Ciężko się rozmawia z kimś, kto uważa, że jest nieomylny... akurat traf chciał, że masz model, który ma specjalnie wyprodukowaną matrycę dla eizo, bo już od kilku lat inni producenci monitorów nie są tym typem matrycy zainteresownai, ale już na przykład w monitorze graficznym Neca PA272W siedzi panel LM270WQ3, który jest stosowany również w DELLu U2713 i w  iMacu 27.

Zrozum wreszcie, że matryca, czy też panel nie jest najważniejszy, w przypadku matryc dochodzi od cholery rzeczy zainstalowanych za nią i to one robią robote. Przy monitorach cała elektronika i podświetlenie, jego stabilizacja, do tego powłoki na ekranie (są dołożone), i akurat matycy z cx240 nie ma nigdzie indziej, ale wspomniany nec i dwa kolejne monitory pomimo tego samego panelu różnią się i to bardzo jeśli chodzi o jakość obrazowania...

Co do laserów, jakiego byś aparatu nie wybrał laser uszkodzi matryce jak centralnie przez obiektyw wpadnie wiązka. Padają Sony, Canony, Nikony i aparaty wszystkich innych producentów, nie wspomnę o kamerach, które też sobie z laserami nie dają rady. Co do ceny jest to jak najbardziej normalna stawka, gdyby padł CI C5dIII, albo D810 zapłaciłbyś podobnie jak nie więcej.

Z racji tego, że autor tematu wyraził chęć zakończenia tej dyskusji zamykam temat.