anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pytanie o mocowanie Sony A37

profile.country.PL.title
Verdis98
Poszukiwacz

Pytanie o mocowanie Sony A37

Witam!
Mam pytanie - posiadam Sony A37. Kupiłem kiedyś tam obiektyw SAM II (kitowy) i jak go założę to ma minimalne luzy. Wiem że to normalne w tych aparatach - luz jest grubo poniżej 1mm - nawet zmierzyć tego nie idzie - czuć tylko jak minimalnie kołysze się lewo prawy jak mocniej przekręcę go. Czasami jest tak że jak tak mocniej przekręcę (nie ma możliwości zrobienia tego podczas kręcenia zoomem - nawet jak mocno bije się od lewej do prawej) tak jakby obiektyw się odłączył - znika wartość przesłony i wraca po sekundzie z takim jakby restartem puszki (muszę chwycić przy samym body obiektyw i wtedy przekręcić). Nie przeszkadza mi to bo tak mocno nikt podczas robienia zdjęć czy kręcenia filmów nie szarpie tylko ciekawi mnie to samo z siebie. Dokręciłem śruby na bagnecie i w obiektywie co zredukowało jeszcze bardziej luz ale jak się postaram to uda mi się "zrestartować" obiektyw. Styki przeczyściłem i nic. Czy to jest normalne?

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Witaj, luz na bagnecie to normalna sprawa. Nigdy nie siłowałem się z obiektywem żeby sprawdzić czy uda mi się rozłączyć styki,ale teoretycznie jest to możliwe. Jeśli przy normalnym użytkowaniu takich sytuacji nie ma, to bym się tym nie przejmował.

profile.country.PL.title
Verdis98
Poszukiwacz

W razie czego zawsze można wymienić bagnet cały za około 100zł i nie będzie chyba tego problemu (bo ten mógł się trochę wyrobić bo kupiłem używanego). Dzięki za odpowiedź :grin: 

profile.country.PL.title
Verdis98
Poszukiwacz

Wie ktoś do czego jest to co zaznaczyłem? https://imgur.com/a/xSK2i
Bo u mnie jest to wciśnięte a kiedyś napewno było i sprężynowało razem z przyciskiem zwolnienia obiektywu.

Discover the magic of the internet at Imgur, a community powered entertainment destination. Lift your spirits with funny jokes, trending memes, entertaining gifs, inspiring stories, viral videos, and so much more from users.
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Jest to tzw. śrubokręt. Jest potrzebny do działania af w obiektywach bez wewnętrznego silnika.

profile.country.PL.title
Verdis98
Poszukiwacz

Aaa i jeszcze mam pytanie - bo irytuję mnie to trochę i czy można kupić gdziekolwiek jakiś bagnet do korpusu sony A ale w całości z metalu? Mogą być chiny, aliexpress czy inne ebaye. Szukałem lecz znalazłem tylko w wersji E. Jakby było to bym sobie wymienił bo rozebrałem to już i złożyłem więc myślę że dam radę :grin: 

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Nie spotkałem się z takimi ofertami, ale możesz napisać do serwisu z pytaniem, czy nie sprzedadzą ci bagnetu.