anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony A6300 + SEL18105 - warto kupic ?

profile.country.PL.title
b3herith1
Poszukiwacz

Sony A6300 + SEL18105 - warto kupic ?

Witam

W poprzedni moim watku pisalem o pomysle zmiany Canona 70D na A7II ale uswiadomiliscie mi ze nie warto inwestowac w system jesli nie bede uzywac szkiel FF ( w tym przypadku ceny zaporowe wiec zrezygnowalem z zakupu ). Pomysl padl na zakup czegos pokroju 6300/6500. Zrobilem reaserch z ktorego wyniklo ze nie warto inwestowac kolejnych 2000 zlotych za body 6500 ktore nie wiele rozni sie od 6300 ( Wbudowana stabilizacja, dotykowy ekran, szybszy burstmode i zapis na karcie oraz lekko zmieniony wyglad gripu). Dodatkowo chcialym zakupic obiektyw SEL18105. Zestaw ten chcialbym uzywac do fotografii miejskiej, krajobrazu, portret ? Co o tym sadzicie ? Macie jakies doswiadczenia z uzywania takiego zestawu ?

Pozdrawiam Piotr

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Witaj, zestaw jak najbardziej ok do tego co chcesz robić. Ja bym jeszcze dokupił 10-18 do krajobrazów i architektury :slight_smile:

profile.country.PL.title
b3herith1
Poszukiwacz

Hej

Dziekuje za odpowiedz.

SEL1018 fajny ale cena zaporowa - drugie tyle co samo body.

Kojrzystal ktos z a6300 i adaptera do obiektywow canona ? Sa ciut tanisze i moze sa nie mniej szybsze niz systemowe szkla ?

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Pamiętaj, że dobry obiektyw to jeden z ważniejszych elementów całego zestawu fotograficznego. Do bardzo dobrego aparatu, który jest w stanie wykonać zdjęcie wysokiej jakości konieczne są odpowiedniej jakości szkła, które niestety kosztują, często więcej niż sam aparat. Ponadto, zwróć uwagę, że adapter który prześle sygnały elektryczne do i z obiektywu i będzie posiadał AF kosztuje kilkaset zł, więc musisz porównać czy rzeczywiście ten zakup będzie aż tak opłacalny.

Na tej stronie znajdziesz porównanie 3 adapterów z pełną automatyką - link.

Oczywiście możesz poszukać obiektywów innych firm w tym zakresie, jak Samyang, Sigma, etc.

profile.country.PL.title
b3herith1
Poszukiwacz

Dziekuje za odpowiedz 😉 Jasne szkla kosztuja nie da sie tego ukryc, za jakoscia idzie rowniez i cena. Postanowilem sprzedac szkla canona i calkowicie przejsc na system sony, mysle ze to bedzie najlepsze rozwiazanie.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
rezasurmar
Użytkownik

Sam mam zestaw A6000 + SELP18105G (od ponad 2 miesięcy), kitowego się pozbyłem. W sumie kupiłem 18105G, do filmowania, ale zdjęcia z niego są bardzo przyzwoite, rozmycie na 105/F4 całkiem przyjemne, jedynie przy 18mm spore dystorsje. Do tego zestawu dokupiłem niedawno sigmę 16mm/1.4 (rewelacyjne szkło), oraz Samyang 85/1.4

Sporo zdjęć robię 18105G, z ostrości i jakości jestem zadowolony bardzo. Zdjęcia wychodzą zdecydowanie lepsze niż z A58+Tamron 18-200 IF.

Jeżeli potrzebuje dobrej jakości na szerokim kącie, zakładam sigmę 16, gdzie po przymknięciu do 2.0 jest ostra prawie w całym kadrze, a i dystrosje są niewielkie.

Ogólnie mogę śmiało polecić 18105 jako bardzo dobre szkło w przyzwoitej cene (Zeiss 1670 2x droższy, nie koniecznie 2x lepszy :wink: ). Bardzo fajnie sprawdza się PZ przy filmowaniu, AF działa bardzo szybko i pewnie do F11, od F14 zaczyna pompować przy ciemniejszych mniej kontrastowych punktach ostrzenia.
Tutaj większość robiona 18105G, oraz kilka Sigmą 16

https://www.dropbox.com/sh/7eq88swk3ut57j5/AADXYGAzz0oJZvY97xfZd8Ika?dl=0

profile.country.PL.title
b3herith1
Poszukiwacz

Dzięki za odpowiedz.

Kupilem ostatnio A6300 z kitem za niecale 3250 pln na brytyjskim amazonie ( 729 funtów ). Z tego co zauwazylem to taki zestaw w PL kupic idzie za 4200 pln wiec mysle ze zrobilem dobry deal. Planuje sprzedac kit, dolozyc i kupic tego SEL18105 i moze wspomniana 16tke sigmy. Poki co poczekam az wroce do Polski i wtedy zrobie reszte zakupow ( oba obiektywy sa drozsze w Uk niz PL ).