Podziel się wrażeniami!
Nabyłem Sony A7, głównie do obsługi starych obiektywów poprzez odpowiednie adaptery. Mam trudności z ręcznym nastawem ostrości, szczególnie w trudnych warunkach, noszę też okulary. Pytanie: czy istnieje jakieś ułatwienie, wsparcie dla ustawiania ostrości w body Sony A7 dla obiektywów bez t.zw. CPU (styków) ?
Fotografuję na RAW-ach z moim ulubionym Schneider-Kreuznach Edixa-Xenon 1.9/50 + adapter M42-NEX K&F.
Czym się posiłkować?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
W menu masz taką opcję jak powiększenie. Ustaw ją pod jeden z przycisków dzięki temu będziesz miał możliwość przybliżenia fragmentu kadru wyostrzenia, a po naciśnięciu spustu migawki obraz wróci do pełnego kadru
Dziękuję serdecznie za zainteresowanie moim problemem. No jestem niegramotny. Próbuję, pojawia się komunikat, że poniższe nastawy są niedostępne. Mogę prosić krok po kroku? Będę wdzięczny.
Jest jeszcze coś takiego jak poziom zarysu (link), który pomaga ustawić ostrość w wybranym punkcie. Aparat obrysowuje obszary będące w płaszczyźnie ostrości. Można też wybrać kolor tego obrysu.
W menu masz taką opcję jak powiększenie. Ustaw ją pod jeden z przycisków dzięki temu będziesz miał możliwość przybliżenia fragmentu kadru wyostrzenia, a po naciśnięciu spustu migawki obraz wróci do pełnego kadru
Udało się! Zresetowałem poprzednie ustawienia i jeszcze raz postąpiłem zgodnie z uzyskaną podpowiedzią. Raz jeszcze dziękuję za pomoc.
Jest jeszcze coś takiego jak poziom zarysu (link), który pomaga ustawić ostrość w wybranym punkcie. Aparat obrysowuje obszary będące w płaszczyźnie ostrości. Można też wybrać kolor tego obrysu.
Super.
Dziękuję.
Sprawdzę zaraz po powrocie do domu.
Pozdrawiam.